Ga direct naar de inhoud.

Tips 1

Als je slechte duiven doorhoudt kom je daar snel genoeg achter, als je een toekomstige kampioen verwijdert niet en gelukkig maar.
Wat die omstandigheden kunnen zijn waardoor een goede niet uit de verf komt?
Die kan ziek worden ‘daarom weg ermee’ omdat men er van uit gaat dat een goede nooit ziek wordt.

Dat is dus niet waar.

Geen enkele duif is onvatbaar voor ziektes, ook de kampioenduif niet.
Goede duiven zijn van natuur gezonder, dat is waar, maar niet onaantastbaar.
Er zijn voorbeelden te over van excellente vliegers die eerder door de dierenarts van een wisse dood gered moesten worden.
Je kunt ook fouten maken door een verloren pieper niet op te halen ‘omdat zulke toch geen goede zijn’. Weer niet waar dus.
Voorbeelden van duiven die verloren gingen en zich later ontpopten tot weergaloze duiven zijn er ook volop.
Soms zijn het heel kleine dingen die het verschil uitmaken tussen slagen en falen.
Vooral beginners zijn gebaat bij hulp omdat heel kleine dingen het verschil kunnen maken tussen slagen en falen.
Daarom wat tips.

VITAMINES
Over het nut van vitamines zijn de meningen verdeeld zowel bij de liefhebbers als de mannen van de wetenschap. Vraag je de laatste of vitamines echt nodig zijn dan zal een schouderophalen meestal de reactie zijn. Waarschijnlijk is dat gezonde goed gevoede duiven die onder NORMALE omstandigheden kunnen missen.
Maar de omstandigheden zijn niet altijd normaal, zoals na een ziekte, of in de winter als de dagen kort zijn en de zon zich niet laat zien en duiven ook nog eens kweken hebben vitamines misschien nut.
Sommigen geven vitamines voor menselijk gebruik omdat ze die voor duiven niet vertrouwen.
Vitamines voor menselijk gebruik zullen wat betreft samenstelling wel niet ideaal zijn maar dat neemt men op de koop toe.
Die vitamines bieden in ieder geval de zekerheid dat de inhoud overeenkomt met wat er op het flesje of potje staat. Jan Grondelaers geloofde in Supradyn.
Dat zijn bruistabletten van Roche, een tablet op twee liter water.
Maurice Voets geeft Alvityl, anderen verkiezen Becozyme, dat bevat alleen vitamines van de B groep. Alvityl is een vitaminecomplex voor baby’s, prijs ongeveer vijf euro wat niet veel verschilt van een hulsje met 10 bruistabletten Supradyn.
Wat vitamines betreft past wel enige omzichtigheid.

VOORZICHTIG
Die worden afgebroken als in het water chloorrestanten zitten en zelfs zonder dat.
Vooral bij warm weer verliezen ze snel veel van hun werking.
Als je vitamines geeft doe dat daarom in kleine drinkbakjes of in een drinkbak voor meerdere hokken die je enkele keren per dag verzet.
Aldus wordt voorkomen dat er na twee dagen drinkbakken op de hokken staan met daarin ‘duurbetaalde’ vitamines die geen vitamines meer zijn.
Vanwege bovenstaande dienen sommigen vitamines toe via het voer dat met gesuikerd water (of bijvoorbeeld roos vice) kleverig is gemaakt. Soms lees je dat overdaad aan vitamines niet zou schaden omdat die toch niet opgenomen zouden worden.
Dat is een misverstand! Overdaad schaadt. Ook bij vitamines! Verder is af te raden vitamines via het drinkwater toe te dienen vlak voor inkorving.
De zoetige smaak kan de eetlust verminderen waardoor duiven met onvoldoende reserves op reis gaan. Overigens wil ‘vol aanvoelen’ niet altijd zeggen ‘dus vorm’.
Diverse malen heb ik zonder veel vertrouwen ingemand omdat ik de duiven te licht vond terwijl het resultaat boven verwachting was.

KOPPIGAARDS
Bij het samen zetten van de koppels kan het gebeuren dat duiven het absoluut niet in elkaar gezien hebben.
Ik zou nooit forceren. Als een toekomstige weduwnaar een duivin wordt opgedrongen zal dat de vorm later zeker niet bevorderen.
Als je bij kwekers een koppeling wilt forceren kan dat door zo'n paar enkele dagen alleen op een hok te zetten, bij voorkeur een hok dat ze kennen. Als ze goed gepaard zijn kunnen ze terug op het eigen hok waarvan de bak tijdens hun afwezigheid natuurlijk was afgesloten.
Bakken waarin geen duiven huizen moeten trouwens altijd dicht zijn. Daarmee bespaar je je een hoop ellende.

VECHTERS
Er zijn duiven die steeds weer in de ogen zijn gepikt als ze van een vlucht komen.
Dat zie je vooral na een eerste keer twee nachten mand of als later in de dag wordt gelost. Vreemd is dat niet. Als de dag aanbreekt en ervaren duiven ‘het idee krijgen’ dat het moment van lossen daar is, worden die nerveus. Als lossen dan uitblijft gaan ze van pure zenuwen elkaar te lijf. Meestal zijn het de minder gezonde elementen die gepakt worden omdat duiven lijken aan te voelen als ze de sterkste zijn.
Ook duiven met grotere neusdoppen en meer ontwikkelde oogranden zijn vaak slachtoffer.
Die kan je min of meer beschermen door de neus in te wrijven met sap van teentjes
natuurlijke knoflook. De specifieke geur stoot niet alleen mensen af.

THEE
Thee is in duivensport erg omstreden.
Ik geloof er niet (meer) in en bovendien
Veel goede spelers doen dat wel dus slecht zal het niet zijn.
Wel is het absoluut slecht thee enkele dagen bij warm weer te laten staan. Zo’n goedje kan zelfs toxisch (giftig) worden.

FAVORIETJES
Mensen verbazen zich er wel eens over dat sportgenoten er soms in slagen al op zeer jeugdige leeftijd hun favorieten aan te wijzen.
Hun jonge duiven zijn amper gespeend en ze hebben het al gezien.
Wat ze doen is op het gedrag letten.
Goede duiven verraden soms inderdaad al vroeg dat ze klasse hebben.
Die bemachtigen zich snel een eigen stek en je kan ze blindelings vinden omdat je weet waar ze zitten. Zulke duiven genieten de voorkeur boven jongen die je dan hier dan daar moet zoeken.
Het heeft te maken met het eigen territorium en de gehechtheid daaraan; mogelijk de belangrijkste eigenschap van een duif.
Een pluspunt verdienen ook piepers die als eerste een plekje ‘boven’ gevonden hebben. Het is een teken van kracht en vitaliteit.

D0NS
Soms constateer je dat van de ene dag op de andere een of meerdere duiven overvloedig dons gooien en de liefhebber wrijft zich in de handen.
Die heeft immers altijd gehoord en gelezen dat het goed zit als duiven dons gooien.
Maar ook hier is teveel teveel.
Als het als het ware dons gesneeuwd heeft pas op. De duiven winnen geen prijs.
Pak je er een vast en bekijk je de streek rond het borstbeen dan zie je stoppeltjes van ontluikende pluimpjes.
Plotseling veel dons betekent dat er geen vorm is maar… dat die er aan komt.

BIERGIST
Biergist heeft onder duivenliefhebbers een goede naam.
Terecht denk ik.
Dat de mest mooier wordt heeft niets te betekenen. Er zijn talloze middeltjes om ‘mooie mest’ te krijgen. Gewoon iets in het drinkwater kieperen waaraan duiven een hekel hebben zodat ze minder drinken en de mest wordt vanzelf gebonden. In veel wetenschappelijke literatuur lees je over biergist alleen maar goeds. Zo is het erg rijk aan vitamine B.
Het wordt toegediend door het aan het voer te doen kleven middels een uitgeperste citroen, gesuikerd water of roos vicee.
Tegenwoordig bestaat het ook in vloeibare vorm.
Het mag een heel jaar worden gegeven. In het vliegseizoen liefst vroeg in de week.