Eerlijker? (17-09-23)
Eerlijker?
‘Duivensport is de oneerlijkste sport die bestaat’, hoor je wel eens. Ik moest daar aan denken na het lezen van onderstaande mail na de Nationale vlucht uit Issoudun in Nederland. De vroegste duiven werden weer maar eens geklokt in West Brabant en Zuid Holland en omdat het niet de eerste keer was lijkt dat sommigen zo te frustreren dat ze naar de pen grijpen. Of beter het toetsenbord. De mail:
‘Beste A S. Het lijkt nu inderdaad zeker dat duiven naar het westen afwijken. Je kon dat ook lezen in Het Spoor en Duifke Lacht.
Sommigen blijven dat ontkennen, maar die mensen kan je niet serieus nemen. Die wonen zelf veelal west en praten uit eigen belang. Is het niet van de zotte dat elke vlucht zo veel mensen kansloos zijn? Wat vind jij er van de oostelijke liefhebbers tijdsvergoeding te geven?
ONZIN
Enkele jaren terug hoorde je nog zo iets. Dat kwam van binnen de NPO (WOWD?).
Het idee was het aantal gevlogen kilometers mee te laten tellen. Misschien waren ze beïnvloed door studies van Brabander A Coolen die had uitgevogeld dat je om in duivensport te winnen beter op de kortste afstanden kunt wonen. Slechts 10% van de overwinningen werden behaald door liefhebbers die in hun samenspel op de verste afstanden spelen.
Inderdaad was er ooit een tijd dat voor de Nederlandse Nationale competitie WHZB bij de puntentelling een bonus werd gegeven voor de elke km ‘meer afstand’.
Gelukkig zegevierde het gezonde verstand en luisterde men niet naar die mensen die enkele jaren terug aan iets soortgelijks dachten.
Bij flinke wind mee komen de meeste duiven in de voorvlucht toch al terug en nu tegen wind in. Om de bevoordeelden op de grootste afstand nog eens een bonus te geven zou inderdaad wraakroepend zijn.
MEERDERE FACTOREN
De plaats van een duif op de uitslag wordt bepaald door:
- De kwaliteit en vooral vorm van de duif.
- De windrichting.
- De windkracht.
- De te vliegen afstand.
- De massa.
Soms hoor je als iemand een groot concours wint of een super uitslag maakt. ‘alles moet op de dag dat gevlogen wordt meezitten. De puzzelstukjes moeten in elkaar vallen.’ Je hoort soms grotere onzin.
A: KWALITEIT EN VORM
Over kwaliteit en vorm kunnen we kort zijn.
‘Je maakt van een knol geen renpaard.’ Maar onderschat ook de betekenis van vorm niet. Ik ben een van de velen die het jammer vinden dat nog amper gepould wordt. Ik deed dat graag en een mantra van mij destijds was ‘ik verwed liever mijn centen op een middelmatige duif in grote vorm dan op een super die geen vorm heeft’.
En zo denk ik er nog over.
B: DE WINDRICHTING
Opnieuw duidelijke zaak. Ook hier hoeven we weinig woorden aan vuil te maken. België is een van de weinige landen ter wereld met ECHT nationale vluchten. Dus met deelnemers uit heel de natie.
Wel, het is een open deur in trappen te zeggen dat soms de oostkant totaal niet in het hoofdstuk voorkomt, andere keren de westkant niet.
Menigeen houdt zelfs de duiven thuis als men zich op voorhand kansloos acht.
Verder lijkt dat je duiven die verloren gaan met westenwind makkelijker terug krijgt dan duiven die men verliest met Zuidoostenwind.
Vanwege de soms dodelijke combinatie met ‘afwijken naar het westen?’
Wie weet. Ze knallen de Noordzee op en dan… Van duiven die op schepen landen of in Engeland weten we het, voor de anderen mag men het ergste vrezen.
C: DE WINDKRACHT
Die is toch voor alle deelnemende duiven gelijk, zullen sommigen opwerpen? Helaas is dat niet zo. Neem afgelopen Chateauroux:
Heel het podium werd bezet door de buren uit Oud Turnhout.
Daar viel alles dus op de juiste plaats met als voorname factor de windkracht. De duiven waren gelost met windstil weer maar in de loop van de dag ging het steeds harder waaien uit het zuidwesten. Je hoeft geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om te beseffen dat je dan best op de verste afstand zit.
Vooruitvliegers is nog zo iets. Soms winnen duiven met een onmogelijk geachte voorsprong. Je zou denken dat zulks gebeurt ‘als het zwaar is, wind tegen dus’.
Zoals wielrenners vooral bergop het verschil maken.
Niets is minder waar. Die voorsprongzeges worden veelal gehaald met wind mee.
De verklaring is de verschillende hoogtes waarop duiven kunnen vliegen. Mensen die vertrouwd zijn met het weer en de luchtvaart weten hoe enorm de luchtverplaatsing in snelheid kan variëren afhankelijk van de hoogte. Is terecht komen in de meest gunstige luchtlaag toeval of een eigenschap van een goede duif? Hmm. Weet niet.
- D: DE AFSTAND
Oriënteringsvermogen speelt een rol als het om kwaliteit gaat en ook de fysiek. Geen enkele fietser fietst 200 km aan een zelfde gemiddelde snelheid als de 10 km. Geen enkele atleet loopt de 10.000 m gemiddeld even hard als de 200 m. Geen enkele schaatser kan van de 10 km de zelfde gemiddelde snelheid aan houden als van de 1.000 m.
Neem aan dat het met duiven niet anders is. Dat zien ook mensen die proeven doen met gps ringen. De laatste kilometers neemt de snelheid bijna steeds af en dat weten ook vitesse spelers in Antwerpen.
Men speelt er op zondag van Quievrain en van Noyon, 100 km. verder. De snelheid van de Quievrainvliegers ligt steeds aanzienlijk hoger dan die van de Noyon vliegers. Daar zijn amper uitzonderingen op. Een enkele keer gebeurt het dat een halve fondvlucht van zaterdag uitgesteld wordt naar zondag. Dan heeft men naast Quievrain en Noyon een vlucht van 350 tot 450 km. En op die HaFo (dus verste) vlucht vliegen de duiven weer trager dan van Noyon. - E: DE MASSA
De massa is een van de meest onderschatte factoren in duivenspel. Een Nederlander beweerde dat met neutrale wind, recht van voor of van achter, het niet uit maakt waar je woont,. U.uiterst west of uiterst oost.
Met alle respect, maar dit klopt dus niet.
Want wat constateerden al diegenen die al eens een lossing bij woonden?
De hele meute vertrekt en masse dezelfde richting uit. Richting het centrum van het gebied waar ze thuishoren.
Gaandeweg zullen de duiven die (uiterst) west of oost horen de klad verlaten, dus een kromming maken en meer afstand vliegen.
Dat drukt het aantal mpm dat op de uitslag staat. Hoe later ze de klad verlaten, hoe groter de kromming en… hoe meer ze inleveren.
Wie mocht denken dat een duif 1.350 mpm vloog omdat dat op de uitslag staat moet snel uit dromenland gehaald worden.
Een wel heel zeldzame duif. Drie jaar op rij Asduif. In 2023 1e Asduif Sint Job voor zijn volle broer. In ZAV (overkoepeling) werden ze 2e en 3e Asduif.
In 2022 en 2023 eindigde de 190 telkens bij de beste 20 Nationale Asduiven KBDB. Heel zeldzaam. Hij arriveerde drie keer samen met de 154 (halfzus) om 1 en 2 te winnen.