Mijn tien geboden (04-12-23)
Mijn Tien Geboden
De vrouw van een regionale liefhebber was zo aardig een tof filmpje in de groepsapp van de club te plaatsen over de beginnende liefhebber Jense Brosens uit Hoogstraten. Waarschijnlijk overgenomen van ‘Plattelandstv’, een Belgische TV zender die regelmatig aandacht besteedt aan duivensport.
Inderdaad, ook in Hoogstraten is recent het jonge koppel v d Linde met duiven begonnen. Die zijn al redelijk succesvol maar bij Jense (29 jaar) moet het allemaal nog beginnen. Hij heeft al een fraaie installatie maar je proeft ook dat hij al met tegenslagen kreeg af te rekenen.
Maar daar gaat hij goed mee om en spreekt met een zelden gezien passie over zijn nieuwe hobby.
Zo zijn er meer. Liefhebbers zonder prestaties die toch genieten. Sommigen verdenk ik er van dat ze meer lol beleven van elke aankomende duif dan die ‘grote’ als die er 10 tegelijk krijgt. Omdat die stijf staat van de stress vanwege ‘moeten’ presteren. Bij de hobbyist moet niets. Toch, misschien heel stiekempjes, willen velen, als het even kan, wel beter. Voor hen wat tips:
- KRANT
Ook duivensport is constant in ontwikkeling. En ervaren liefhebbers zullen zelden naar de nieuweling komen om daar op te wijzen.
Daarom is, vooral voor hen, een duivenkrant bijna noodzaak. Slechts èèn tip waardoor je beter gaat spelen is je abonnementsgeld al waard. Veel buitenlanders beweren dat ze al hun ‘kennis’ hebben van Pipa. Maar is dat geen verkoop site? Daarom mogen liefhebbers hier zich gelukkig prijzen met hun duivenkrant.
2. MENTOR
Duivensport wordt door velen veel te moeilijk gemaakt. Maar weten beginners dat ook? Daarom moeten betere spelers hen daar op wijzen. Eigenlijk kan een beginner niet zonder een soort mentor.
Een kampioen hoeft dat niet te zijn, wel iemand die gemakkelijk bereikbaar is en op wie ze bij problemen terug kunnen vallen. Dat kan je grootvader zijn, de buurman, een verre oom of wie dan ook. - 3 DOEL.
Voor je met duiven begint moet je je een doel stellen. Is dat vitesse? Het jonge duivenspel? De fond misschien? Afhankelijk van het gestelde doel moet je handelen, rekening houdend met de financiële mogelijkheden, de vrije tijd, de ruimte, het soort duiven dat ‘bereikbaar’ is. - 4 LEREN UITSLAGEN LEZEN
Als al weinig ervaren liefhebbers naar behoren een uitslag kunnen lezen, kan je nagaan hoe dat bij beginners is. En dat wordt er niet beter op met steeds meer grote inmanders, deels als gevolg van de professionalisering van de sport.
De gewone man wordt misleid door indrukwekkende prijzen reeksen terwijl, als ze goed kijken, het gewonnen prijspercentage vaak maar heel matig blijkt.
Men zou oog moeten hebben voor het grote aantal duiven die hun prijs misten. 50 Gewonnen prijzen lijkt indrukwekkend maar is het ook indrukwekkend als 150 duiven werden ingemand? Ofwel 100 duiven niet op de uitslag raakten?
Het is ook zinvol na te gaan hoeveel duiven veel kleinere liefhebbers thuis hebben als de ‘grote’ de helft thuis heeft. Veel schellen zouden van veel ogen vallen. - 5 MOGELIJKHEDEN EN BEPERKINGEN.
Een mens heeft zijn mogelijkheden en ook zijn beperkingen. De een heeft meer geld dan de ander, meer tijd, meer ruimte, meer contacten enzovoorts. Allemaal factoren om rekening mee te houden voor beginnende liefhebbers.
Als iemand juist in juli druk bezet is moet hij zich niet specialiseren in het jonge duivenspel. Iemand met een klein tuintje moet daar naar handelen. ‘A good fancier knows his limitations’ zou Dirty Harry zeggen. - 6 RECHTERHAND
Op voorhand zou je je moeten verzekeren van een soort ‘rechterhand’. Dat hoeft geen compagnon te zijn, wel iemand die de honneurs kan waarnemen, op wie je kan terug vallen als er iets is. Zoals een griepje, of dat feest, of als je er enkele dagen van tussen wil. Die ‘rechterhand’ kan weer je buurman zijn, je broer, je vader, iedereen. Als je maar de geruststellende zekerheid hebt dat er voor even een vervanger is.
7. KOSTENPLAATJE
Duiven is voor de meeste een hobby en een hobby kost geld.
Uiteraard moet je rekening houden met je budget. Duivensport hoeft absoluut niet duur te zijn. Die kan je zo duur (en ook goedkoop) maken als je zelf wil.
Veel liefhebbers zouden minder te klagen hebben als ze minder duiven hielden, minder nutteloze bij producten gaven, minder naar de medicijnpot grepen.
- MEDICIJNEN
Ooit vroeg iemand welke medicijnen hij in huis moest halen als hij met duiven begon. Hij leek dat normaal te vinden. Alsof het hoort bij dieren houden. Misschien bij sommige dieren, maar bij duiven zeker niet.
Maar wat wil je? Als zelfs liefhebbers die langer mee draaien menen dat je duiven middels medicatie beter kan doen presteren kan je weinig anders verwachten van de beginneling.
De trieste waarheid in duivensport is dat je velen maar niet krijgt wijs gemaakt dat medicijnen er zijn om zieke duiven te genezen, niet om ze te doen presteren.
Toegegeven, een kuur voor zuivere koppen en luchtwegen wordt vaak gevolgd door een of twee vluchten met goed resultaat.
Dat komt niet door een boost vanwege het medicijn, maar omdat duiven ergens van bevrijd worden. Bijna steeds is dat maar tijdelijk en al gauw is men weer terug bij af omdat je de natuurlijk weerstand aan het ondermijnen bent.
‘Dan dus weer maar gekuurd?’ Een perfectere methode om een stam ziekteverwekkers te creëren die je niet meer de baas kunt is amper denkbaar.
‘Duiven krijgen vooral die ziekte waar vaak tegen gekuurd wordt.’
- WAAR HALEN
Beginners moeten geen geld geven aan duiven. Die moeten eerst leren er mee om te gaan, die gezond te houden. Is daar aan voldaan dan pas zouden ze een greep kunnen doen in de spaarpot. Met wel steeds in gedachten hoe belangrijk geluk is, dat uit de goede ook rommel komt. Meteen al (dure) duiven kopen niet doen.
Zeker niet online. Mislukte aankopen is ook een van de redenen waarom sommigen weer gauw stoppen. Ze hebben haast, kopen OUDE duiven online en dat is bijna steeds een fiasco. Blijf best in eigen omgeving, schaf liefst eieren aan en speel met de jongen daaruit. Duiven waar je niets van weet tot kweker bombarderen leidt zelden tot iets. De meeste duiven hebben geen waarde en daaruit kweken leidt tot een heel kot zonder waarde.
STABIEL
- Je moet van jezelf weten dat je redelijk stabiel bent. Zoals die Belgische Jense waarmee ik dit stuk begon. Die calculeert tegenslagen in en die komen onvermijdelijk. Elke sportman moet kunnen incasseren.
Ook moet je hard kunnen zijn, m.a.w. duiven kunnen ruimen als presteren op langere termijn toch de norm is.
Verder kan duivensport verslavend werken. Zodanig zelfs dat sommigen nog amper iets anders in hun leven hebben. Ze gaan met hun duiven naar bed en staan er mee op. Is het leven daarvoor niet te kort?
In de lay out en nummering liep iets fout. Waarvoor excuses.