Ga direct naar de inhoud.

Onbegrijpelijk

Al vaker schreef ik over onverklaarbare verliezen van jonge duiven de laatste jaren.

En dan heb ik het niet over vluchten als Orleans op 10 juli in Antwerpen en Limburg.

Die vlucht met plaatselijk 37 graden en tegenwind had NOOIT GEVLOGEN MOGEN WORDEN.

Men had moeten doen als de Nederlanders de week voordien. Die hadden toen ook Orleans op de affiche met hetzelfde tropische weer.

Maar wat deden die?

Orleans vervangen door een vlucht die 150 kilometer dichterbij lag (Creil) met een dag later inmanden. En die Creil kende een zeer vlot verloop.

Uit betrouwbare bron vernam ik dat men in Antwerpen ook iets in die geest van plan was (Orleans voor jongen vervangen door Melun) maar men kreeg geen toelating.

Er stond Orleans op het programma en daarmee basta.

Eenzelfde situatie als Barcelona. 35 Graden of niet, de duiven moeten op de geplande tijd los.

Wat meer flexibiliteit zou de KBDB sieren die zich bovendien in eigen been schoot want dat gaat een massa duiven schelen op Bourges.

 

BIJGESTELD

Waren de verliezen op Orleans, zeg maar de ramp, te verklaren en te voorzien, dat kan niet gezegd worden over de massa's jongen die de laatste jaren al verloren gingen zelfs voor de halve fond begon.

In mijn jeugdjaren, toen velen niet eens een auto hadden om de jongen te lappen kende men die verliezen niet.

Mensen die met 15 jongen wilden spelen bestelden 15 ringen.

Moet je nu eens doen.

Lange tijd dacht ik de oorzaak van die verliezen te kennen; Radar, gps, gsm's, internet en andere rotzooi in de lucht maar ik heb die mening moeten herzien.

Vanaf half augustus immers verlies je nog amper een pluim en dan internetten mensen ook, bellen ze ook mobiel en rijden ze ook met navigators.

Waarom dan die verliezen?

Wie het weet mag zijn vinger opsteken.

 

DE KLOS

Half juli 2010 waren veel jonge duivenhokken weer ongeveer half leeg. Bij sommigen was het minder erg, anderen waren tweederde kwijt.

Vreemd ook dat die verliezen in de ene streek minder erg zijn dan elders, maar in de getroffen wordt niemand ontzien lijkt het.

Alleman is de klos.

- De kampioenen verliezen ze even vlot als anderen. En van kampioenen mag je verwachten dat ze goede hebben en met gezonde duiven spelen.

- Liefhebbers die veel medicijnen geven verliezen er even veel als de graan en watermannen.

- En zelfs lijkt intensief opleren geen oplossing.

Er zijn liefhebbers bij wie het bij het lappen 5 of 10 keer goed ging om er dan ineens een hoop te verliezen.  

- Opleren bij een staalblauwe lucht met oostenwind zou dodelijk zijn meenden we altijd. Nu lijkt het er op dat, als het tegenzit, je ze ook bij ogenschijnlijk mooi duivenweer kwijt raakt.

Merkwaardig is ook dat je vaak op dezelfde dag liefhebbers hoort klagen over verliezen van lapvluchten en aan huis. Andere dagen dan weer komen ze vlot naar huis. Zit er dan toch 'iets' in de lucht?

 

VREEMDSTE DINGEN

En je maakt de vreemdste dingen mee.

Zo ging ik eens mijn 35 jongen lappen die al 3 keer met 'de grote mand' waren mee geweest.

Maar dat lapvluchtje van amper 25 kilometer verliep anders dan ik verwachtte. Ze deden er een hele dag over thuis te raken en je gelooft het niet: Er kwamen geen 2 duiven tegelijk thuis. Wat bewoog die om uit elkaar te gaan?

Voordien arriveerden ze van 140 kilometer, met een massa andere duiven gelost, staart aan staart, van 25 kilometer leken ze volkomen gedesori'nteerd.

Nadien hoorde ik dat sportgenoten die dezelfde dag opleerden hetzelfde overkwam.

Ook hun duiven waren volledig uit elkaar geslagen.

Het zou allemaal minder erg zijn als die verliezen een goede selectie zouden zijn en het de lomperiken zijn die verloren gaan.

Maar niets lijkt minder waar.

Te talrijk zijn de voorbeelden van duiven die verloren gingen, werden aangemeld en opgehaald en zich nadien ontpopten tot echte superduiven.

 

FOUTEN

Sommige van die verliezen zijn dan weer wel verklaarbaar.

Die hebben met gezondheid te maken.

Daar is iets mis mee als je van een (leer)vlucht veel duiven verliest en je sportgenoot van dezelfde vlucht niet.

Dan moet je het op eigen hok zoeken en dat kan adeno zijn.

Een veel gemaakte fout is duiven die Adeno hadden en hersteld lijken, al of niet na medicatie, te snel te spelen.

Ze mogen uiterlijk weer in orde lijken maar je dient 2 weken te wachten alvorens je zulke weer speelt of je roept problemen op je af.

 

VAN SLAG

Na zo'n vlucht met veel laatkomers of verliezen is het overigens oppassen met die duiven die op tijd waren en waarmee je verder wilt.

De laatkomers op hetzelfde hok trainen immers niet en dat zou de vlieglust bij de anderen er ook uit kunnen halen.

Wat je kan doen is die een knijpring om doen en die niet loslaten als je de rest loslaat zodat ze de boel niet 'ontregelen'.

Knijpringen kunnen ook een hulpmiddel zijn om te voorkomen dat je ze weer te snel speelt.

Duiven moeten een faire kans krijgen en die krijgen ze niet als ze niet perfect in orde zijn of volledig hersteld.

Een duif die er een dag over deed om thuis te raken, al is het slechts van 40 kilometer, verdient rust.

Soms hier ik liefhebbers zeggen 'dat jong kwam een dag te laat thuis maar hij moet weer mee'. LIEFHEBBERS kan je zulke mensen niet noemen.

 

TOT SLOT

Dienaangaande is elektronisch klokken handig.

Je hoeft van (leer)vluchten niet een halve dag staan te letten welke duiven te laat waren maar gewoon je elektronisch systeem aanzetten.

Je ziet op je 'kastje' welke de laatkomers waren, doet die een knijpring om zodat je ze niet per vergissing weer te snel inmandt.

Vooral handig als je veel jongen hebt en daardoor weinig overzicht.

Overigens ken ik liefhebbers die bijna geen jongen verliezen en ze menen te weten waarom. Die 'rijden' veelvuldig maar nooit ver en laten ze een voor een los.

Ik heb er geen ervaring mee omdat ik het geduld niet op kan brengen een uur of langer langs de weg te zitten.

Verder lijken vooral winterjongen gevaarlijke klanten en om die reden koppelen sommigen later, want zeggen ze, die vroege jongen verlies je toch.

Overigens kunnen OUDE duiven goed tegen de hitte bleek 11 juli weer maar eens. Zuid Nederland speelde uit Chateauroux bij meer dan 30 graden. Het concours duurde plaatselijk 20 minuten. En dat van 600 kilometer.