Ga direct naar de inhoud.

Nieuwe ontwikkelingen 4

Hieronder het vervolg en tevens laatste deel van een vragenlijst met onderwerpen die leven bij de liefhebbers en hoe enkele kampioenen daar over denken.

 

RIJDEN

Wat vindt U van het rijden in de week dat de laatste jaren opgang maakt?

Zelfs zijn er die dagelijks met de duiven op pad gaan en de meningen van liefhebbers, zelfs de kampioenen, zijn verdeeld.

'Je doet er veel voordeel mee' zegt de een, 'allemaal moeite en kosten op niets beweert de ander.

Wat is Uw mening?

Is er verschil tussen jongen en oude duiven?

Doet U het zelf?

 

R Diels

Met duiven op nest en voor snelheid ben je volgens mij zeker voor als je regelmatig met de duiven rijdt.. Maar als ze keihard aan huis trainen zie ik het nut er niet van in voor de halve fond. Daarmee heb ik al aangegeven dat ikzelf dus niet rijd.

 

Leo Heremans

Ik geloof absoluut in rijden tussen de vluchten door. Doe het zelf incidenteel.

Als een goede vriend zijn duiven gaat lappen zeg ik soms 'neem die van mij ook mee'. Het gebeurt dus maar het is geen systeem.

(Ik memoreerde al dat Leo van Quievrain, 112 kilometer, weer ongelooflijk presteert en niet alleen van Quievrain).

Hij doet dat vooral met jonge doffers op weduwschap.

Die liggen relaxed in hun bak als oude weduwnaars. Ze zijn dus vast gepaard met oude duivinnen. Uiteraard trainen zulke jonge weduwnaars aan huis enorm als ze vorm hebben.    

 

Willem de Bruyn

Veel rijden is voor jonge duiven een absolute aanrader. Voor oude duiven lijkt het me eerder schadelijk. Het wordt te veel routine, de drive om zo snel mogelijk thuis te zijn wordt minder.

Met jongen heb je vooral voordeel met een nacht mand. Dat voordeel is er niet meer met 2 nachten mand. Ik rijd dus zelf met jongen maar niet met oude.

(Noot: Willem presteert met jongen dit jaar enorm. Die arriveren soms met zo veel tegelijk dat hij ze niet kan tellen. 30 Duiven klokken op 30 seconden klokken en uitslagen compleet oprollen daar schrikt in Zuid Holland niemand meer van).

 

Hok Vercammen

We geloven dat rijden in de week zeker voordelen heeft als je vitesse speelt. Maar hoe groter de afstanden hoe minder groot het belang van rijden. Voor de kleine fond zijn jongen die goed ingevlogen zijn gebaat bij rust. Daarmee rijden is zinloos en verspilling van benzine. (Noot: Jos en Lars denken hier dus hetzelfde als de Bruyn en in feite ook Leo Heremans die spreekt over voordelen op VITESSE).

Hok Geerinckx

Wij rijden zelf wel eens maar weinig. Enkel bij het begin van het seizoen en een enkele keer na een moeilijke vlucht om de duiven terug zelfvertrouwen te geven vlot huiswaarts te keren.

Overigens geloven we wel dat je met jongen voor bent als je daar veel mee rijdt.

(Noot: Hier dient wel opgemerkt dat vitesse niet de echte interesse heeft van Geerinckx, in tegenstelling tot bijvoorbeeld W de Bruyn die ALLES speelt. Vandaar misschien waarom ze daar in Wommelgem amper het nut inzien van rijden). .

 

GEDWONGEN TRAINEN

Wat vindt U van de mening van sommige (vooral Nederlandse) fondspelers dat je grenzen kunt verleggen (op de fond uiteraard) door duiven aan huis te verplichten tot heel veel dagelijks trainen?

 

R Diels

Hmmm.

Wat versta je onder trainen.

Er is een groot verschil tussen trainen en trainen. Niet hoe lang is belangrijk maar de manier waarop. Ik geloof niet zo in gedwongen trainen voor de fond. Ze moeten reserves opbouwen en die moet je niet elke dag weer afbreken.

 

Leo Heremans

Ik geloof daarin. Als van een lichaam zware inspanningen worden vereist kan gedegen trainen niet anders dan goed zijn. Voor sportmensen en duiven.

 

Willem de Bruyn

Mij lijkt dat sommigen overdrijven.

Trainen heeft zeker zijn nut maar ik vind een keer 1,5 uur per dag ruimschoots voldoende.

Nog langer verplicht trainen eist niet alleen veel van de duiven maar ook van de liefhebber, die al die tijd paraat moet zijn en ook de jongen moet uitlaten. Daar gaat wel erg veel tijd in steken. .

Als successen ondanks al die inspanningen dan uitblijven is de teleurstelling des te groter en dat kan reden zijn om er mee te stoppen.

Je mag nooit te geforceerd omgaan met iets dat een hobby hoort te zijn. Ik speel met veel duiven, dat kost ook tijd, maar ik weet precies wat ik aan kan.

(Noot: En degenen die Willem kennen weten dat dat veel is. De energie van deze man, toch ook al in de 60, is verbluffend).

 

Hok Vercammen

Dat systeem van langdurig gedwongen trainen levert misschien (!) rendement op over een korte periode. Maar als je, zoals wij, een heel seizoen wil presteren op de fond, van mei tot diep in de zomer, dan zien we dat uren gedwongen trainen niet zitten. Wij denken dat het de duiven eerder zal schaden!

 

Hok Geerinckx

Wij geloven er wel in dat je de grenzen op de fond kan verleggen door verplicht trainen. Het lichaam raakt ingesteld op lang vliegen, de duiven zullen er meer door eten en zo krijg je de cirkel rond: een betere (vlieg)conditie.

 

TOT BESLUIT

Tot zover de meningen van enkele prominente liefhebbers over controversi'le onderwerpen in duivensport.

Hoewel je vaak hoort dat in duivensport vele wegen naar Rome leiden (en dat is ook zo) zien we toch dat de opvattingen van de topspelers die we om hun mening vroegen niet zo heel erg van elkaar verschillen.

Volgend nummer besluiten we met een evaluatie.

                                                                                                      (slot volgt).