Ga direct naar de inhoud.

Weer q and a 3

In deze bijdrage komen weer vragen van liefhebbers aan bod. Vragen is geen schande. Er zijn geen domme vragen, wel domme antwoorden. Ik zal proberen geen domme antwoorden te geven daarom blijven vragen waarop ik geen antwoord heb onbesproken.

 

T kon enige tijd niet schoon maken vanwege vriesweer. Of de duiven nu geen gevaar lopen coccidiose op te doen wil hij weten.

Geloof ik niets van.

Weliswaar kan een zwaar besmette duif per dag meer dan 50.000 o'cysten uitscheiden maar die zijn in een vroeg stadium niet gevaarlijk.

Het is pas na een rijpingsproces van meerdere dagen bij hoge vochtigheid en milde temperaturen dat er infectiegevaar komt.

Onder die 'gunstige' omstandigheden kunnen ze inderdaad maanden overleven.

'Gunstige' omstandigheden zijn: slechte hygi'ne, dakgoten, door andere ziektes verzwakt enzovoorts.

Geen mest kunnen poetsen vanwege bevroren is dus geen probleem omdat 'coccidiose eitjes' boven de 38 graden en beneden 7 zouden amper kunnen overleven.

 

V geeft bij in de winter bijna dagelijks levertraan. Of dat zin heeft?

Ik heb nooit levertraan gegeven. Het bevat veel vitamines A en D maar mij lijkt het een middel uit grootvaders tijd en achterhaald als moderne vitaminebron. Als duiven jongen azen mag je veel 'bijproducten' geven omdat het voer van opgroeiende jongen niet veelzijdig genoeg kan zijn.

Diverse soorten piksteen, vitamines en mineralen, het is allemaal goed. Vooral calciumhoudende producten als grit en mineralen hebben nut .

Maar levertraan?

Ik geloof er amper in en' is niet zonder gevaar. Het is erg aan bederf onderhevig, wordt snel ranzig en dan is het middel soms erger dan de kwaal.

 

v B heeft een vraag over Ridsol S. Hij heeft dat jaren gebruikt maar kan er niet meer aan komen.

Ridsol S is door de Amerikaanse firma MSD inderdaad al sinds begin 1993 uit de handel genomen. Redenen was dat de actieve stof 'Ronidazole' door elk farmaceutisch bedrijf mag worden gefabriceerd.

Er is nog wel aan te komen maar in een te zwakke samenstelling (geen 10 %) waardoor je meer moet geven en' je meer geld kwijt bent.

Als je er aan kan komen zou een gram, bij zware besmettingen twee gram per liter gedurende een vijftal dagen de ideale dosis zijn.

In de winter, als duiven weinig drinken vier gram of vijf gram per kilo bevochtigd voer er van uitgaande dat 30 duiven een kilo voer per dag eten.

Dat komt neer op ongeveer een gram (theelepeltje) per zes duiven.

Emtryl is al lang niet meer verkrijgbaar maar Flagyl is ook prima. Het heeft als nadeel dat het slecht oplost in water maar je zou duiven individueel een kwart tablet op kunnen steken. Overigens kan er niet genoeg op gewezen worden dat een kuur grondig moet gebeuren, geen halve dosis bijvoorbeeld.

Te weinig van het medicijn is vragen om problemen op lange termijn.

 

Bij R pikken de duiven van de eigen mest. Ze hebben grit, piksteen, mineralen enzovoorts tot hun beschikking maar dat helpt geen steek. Hij wil weten wat te doen.

Dat duiven de eigen mest oppikken hoor je vaker.

Ik heb dat ooit met wetenschappers aangekaart en vakliteratuur geraadpleegd maar vond geen verklaring.

Sommige dierenartsen in Belgi' schrijven Glutaminezuur voor.

Jonge hondjes eten soms ook van de eigen mest en Glutaminezuur werkt daarbij voortreffelijk. Het geeft aan de mest een typische geur en smaak die de honden niet lusten. Het is een smaakmaker die je in de specerijenafdeling van sommige supermarkten kunt kopen en mag zonder gevaar aan duiven gegeven worden.

Een gram per twee liter en voor de kosten hoef je het niet te laten: Ongeveer 20 eurocent per gram.

 

T vroeg waarom mijn duiven nooit bij de buren op het dak zitten. Hij heeft dat probleem wel.

Duiven bij de buren op de daken kan je inderdaad niet hebben, terecht dat die daar niet van gediend zijn.

Ooit kende ik dat probleem ook.

Ik joeg ze weg met stukjes aardappel of klontjes zand maar als de buren geregeld stukjes aardappel in de tuin vinden of zand op het dak kan ik me voorstellen dat ze daar evenmin van gediend zijn als van duiven.

Er is een betere oplossing.

Van Klak kreeg ik ooit een soort katapult die vissers gebruiken om er voer mee in het water te schieten. Dat kan gericht en ver.

Vooral dat 'gericht' is belangrijk zodat EEN 'schot' volstaat om ze op te doen vliegen. Als munitie gebruikte ik eikels. Voordeel daarvan is dat die een fel tikkend geluid maken. Wel oppassen, je knalt zo maar door een ruit.

 

Herhaaldelijk wordt me gevraagd wat voor vitamines ik geef.

Aan vliegduiven geen, wel aan vastzittende kwekers en aan duiven die ruien.

Ik geef dan een complex van een gekende firma.

Grondelaers gaf Supradyn, Voets Alvityl, beide voor menselijk gebruik.

Overigens kan een gespecialiseerd dierenarts je ook voorzien van een goed vitaminepreparaat.

Duister spul van onbekende herkomst moet je mijden.

Hier moet wel de kanttekening worden gemaakt dat nog nooit wetenschappelijk is aangetoond welke vitamines duiven precies nodig hebben en of ze die uberhaupt nodig hebben.

 

R wil weten of het waar is dat 'zuiver Aarden' uitstekend 'pakt' op Hofkens.

Ik vind dat een onzinnige vraag.

Zuivere Aardens is kul, 'zuiver Hofkens' helemaal.

Daarvoor heb ik Hofkens en zijn duiven te goed gekend.

Geloof toch niet in die fratsen, beste liefhebbers. Uit goede heb je de meeste kans maar al die namen en rassen die 'uitstekend zouden pakken op?'

Come on. B. S.

 

Of het verantwoord is duiven van 300 kilometer ineens op een overnachtvlucht te zetten wil een Belgische sportvriend weten.

Ik heb van overnacht totaal geen verstand. Gevoelsmatig denk ik dat het kan met duiven die wat ouder zijn en ervaring hebben op overnacht maar ideaal lijkt het niet. Duiven moeten kilometers in de vleugels hebben.

Ik was enkele jaren geleden enkele maanden immobiel.

Na herstel de fiets gepakt, zorgvuldig naar het computertje gekeken dat de snelheid weergeeft en ik schrok van mijn conditionele achterstand.

Zie ook naar voetballers die langere tijd niet speelden.

Zou het met duiven zo veel anders zijn?

Met jaarlingen die als jonge duif weinig gespeeld zijn lijkt het zeker af te raden die in enkele sprongen op de fond te zetten maar nogmaals, dat is wat ik denk.

Voor vragen over fond, meer specifiek overnacht, kan je best te rade gaan bij liefhebbers die met succes overnacht spelen, dus niet bij mij.

 

Een clubgenoot wil weten wanneer hij best zijn jongen op kan gaan leren.

Dat kan als aan volgende voorwaarden is voldaan.

- Drie maanden oud.

- Ze moeten spontaan en langdurig trainen dus kerngezond zijn..

- Het weer niet al te mooi is. Om een of andere duistere reden gaan jongen bij prachtig helder weer eerder verloren en met kwaliteit heeft dat niets te maken.

Mensen die menen dat het enkel de slechte zijn die verloren gaan, dus dat het een goede selectie is, vergissen zich. Er zijn te veel voorbeelden van echte superduiven die als jonge duif ergens moesten worden teruggehaald omdat ze het noorden kwijt waren. Zelf 'draag' ik liever bij weer met buien dan onder een strakblauwe lucht.