Ga direct naar de inhoud.

De kop er af 2

In deze tijd hoor je mensen vooral praten over:

- Pipa en Chinezen, meer bepaald de prijzen die die voor duiven betalen, ik schreef daar al over. Ze zouden de sport kapot maken en goede duiven onbetaalbaar.

- Namen van Nederlandse en Belgische bieders waarbij men vraagtekens zet.

- De 3% die de KBDB wil van alle duiven die verkocht worden. Met dat geld zouden ze de sport promoten. (Kwatongen beweren advocaten betalen voor verloren rechtszaken.

- Massa inkorvers.

- Adeno/Coli.

- Locco, NPO winnaars die geen NPO winnaars zijn, valse stamkaarten.

 

VEEL GELD

Sommigen worden moedeloos als ze horen voor hoeveel geld duiven verkast worden. Anderen krijgen medelijden met de kopers omdat ze veel rommel in de maag gesplitst krijgen.

Zich zorgen maken is nergens voor nodig. Ik schreef daar eerder over.

Mannen als Diels, v d Wouwer, Boeckx, Cel Wouters en talloze anderen bewijzen dat. Geld aan duiven gaven ze amper of het moet zijn voor een bon, nu zijn het namen die in heel de duivenwereld klinken als een klok.

In het naburige Alphen (Nederland) waren ooit ruim 80 liefhebbers, nu nog een tiental. Een er van is P Ermens, nog niet lang geleden herbegonnen die verleden jaar doorbrak met jonge duiven. Hok Reynen zit er. Die speelt met de massa maar kreeg internationale bekendheid door de prestaties op eenhokwedstrijden.

En er woont ene Vermetten.

Ook van hem weet ik dat die nooit geld gaf aan duiven maar de man hoeft met zijn weinig duifjes van geen enkele massa inkorver bang te zijn.

Het geld maakt de sport dus niet kapot. Gewoon wat slimmer zijn als je op zoek bent naar versterking.

 

MASSA INKORVERS

Probleem met zogenaamde massa inkorvers is niet zozeer het spelen met veel duiven maar het feit dat er steeds meer komen die niet alleen veel duiven HEBBEN maar ook veel goede.

Ook persmensen die slecht uitslagen kunnen lezen frustreren in hun publicaties de gewone man.

Iemand die 40 prijzen wint van 90 duiven mee wordt de hemel ingeschreven, iemand die 6 op 6 wint krijgt (soms) geen letter aandacht.

Daarbij komt dat media zoals de krant hun beperkingen hebben. Die kunnen maar 5, 10 of 25 namen publiceren en daar zit die massa inkorver allicht bij.

Al is het met zijn 87e getekende.

Verwerpelijk wordt het als een verkooporganisatie bewust de na'eve liefhebber op het verkeerde been zet met als doel de waarde van duiven op te vijzelen.

 

STUDIE

Als ik dit schrijf hebben we drie vluchten gehad, waarvan twee met neutraal weer. Daarmee bedoel ik helder en tegenwind.

En vluchten met 'neutraal weer', vluchten dus met voor iedereen, waar die ook woont gelijke kansen, bestaan amper in duivensport.

Verleden jaar was me al opgevallen dat in 'bepaalde delen' van Nederland, en dat is juist daar waar enkele wereldberoemde namen wonen, de prijsvluchten wel erg lang 'open' staan.

Elk weekend weer opnieuw.

Een kennis had toen de uitslagen van zogenaamde de NPO concoursen bestudeerd. Vluchten van ongeveer dezelfde afstand op dezelfde dag.

Gemiddeld duurden die in die 'bepaalde streken' 35 minuten langer dan in Zuid Nederland en Zuid Holland.

Ik spreek over 'bepaalde streken' om geen mensen tegen het hoofd te stoten.

Dit jaar hadden we twee zaterdagen met 'neutraal' weer.

Ik bestudeerde de uitslagen van Goirle, Loon op Zand en Sint Willebrord, plaatsen waar sterk gespeeld wordt, met die van 'bepaalde delen' elders in het land.

 

SCHRIJNEND

De verschillen waren schrijnend.

Tussen de 1e en de 10e prijswinnaar van een vitessevlucht zat soms 2 minuten of meer verschil. Dezelfde dag van dezelfde afstand was je op die 2 of 3 minuten tijd in Goirle met name halverwege de uitslag.

Natuurlijk kan je van enkele vliegdagen weinig zeggen. Maar het is gewoon een telkens terug kerend verschijnsel waaruit je maar een ding kan concluderen.

De kwaliteit van de duiven verschilt enorm van streek tot streek.

Ofwel, een 1e prijs zegt me niet veel. Ik wil weten waar en tegen wie die gewonnen is.

 

ZELFDE STAD

Zo had je langgeleden een stad waarin 2 grote maatschappijen apart vlogen maar wel steeds van dezelfde vlucht.

Laat ik ze club A en club B noemen.

Het verschil in prijsverloop was elke vlucht weer enorm. Soms was een 1e prijs in club A niet genoeg om bij de eerste 30 in club B te zitten.

Maar een 1e prijswinnaar is een 1e prijswinnaar. De winnaar in club A heeft een zekere handelswaarde. Was hij, zoals de buren, aangesloten bij club B dan had dezelfde duif geen waarde.

 

VOORBEELD

Zo is er die man die zijn beste duif verkocht. Naar China natuurlijk. Die had 5 eerste prijzen gewonnen. In de club. Maar daar zaten zodanig slechte duiven dat de duif in groot verband geen enkele keer 1 op 100 gewonnen had. En die moeten echt goede duiven toch bij herhaling kunnen vliegen.

Kortom, in Goirle, Loon op Zand en Sint Willebrord zal niet gauw een Nationale kampioen wonen. Gewoon omdat ze in Goirle, Loon op Zand of in Sint Willebrord spelen. Te veel tegenstand.

Neem ook Belgie.

Vedetten als Geerinckx, Diels, Herbots, Derwa, Vandenabeele, Cools, Engels, Houben, Vanlint, van Elsacker, Vandenheede enzovoorts hebben met regelmaat Nationale Asduiven. Stel dat die heren tegen elkaar zouden spelen.

Ze zouden geen nationale Asduiven hebben.

Daarvoor moet je duiven hebben die met kop en schouders boven die van de concurrentie uitsteken.

En in streken met sterke concurrentie is dat moeilijk.

Zo hebben ook vitessemannen als Stickers Donkers, Boeckx, Leo Heremans enz meestal op EEN minuut hun tal prijzen thuis. Hadden de sportgenoten allemaal even goede dan duurde zo'n concours dus EEN minuut.

 

VRIENDEN

Soms kan ik het niet laten de vinger op de zere plek te leggen.

'Je zoekt je vrienden nu ook niet bepaald' zei Limburger G.

Dat doe ik inderdaad niet. Die moet je niet zoeken, zeker niet door gevlei.

Die moet je vanzelf krijgen.

En als je er dan EEN of TWEE hebt ben je een gelukkig mens.

Zo vind ik het altijd prachtig wat in Oud Turnhout gebeurt.

De van Oeckels en Luc van Mechelen maken er op de HaFo de dienst uit.

Ze spelen ook met de massa, het is er elke zaterdag een verbeten prijskamp in de prijskamp maar wat zie je in de winter?

Dan wisselen ze duiven van hun beste uit.

Doet men trouwens ook in Berlaar en Heikant. Helaas zijn het uitzonderingen.

Duivensport zou nog toffer zijn zonder jaloezie.