Ga direct naar de inhoud.

Istvan was here

Isztvan was here." Isztvan is een Hongaar die ik lang geleden in een gulle bui eens wat jongen gegeven had.

Alles samen voor de prijs die sommigen vandaag de dag vragen voor EEN jonge duif. Niet dat ik zo"n weldoener ben, maar ik weet hoe weinig mensen daar verdienen (300 euro per maand en in Roemenie is het niet anders) en daarbij kwam dat het laat in het jaar was. Toen ik die jongen kon missen.

Ik zou trouwens toch het lef niet hebben hen voor EEN jonge duif een maandloon te vragen of meer. Nu wil het toeval dat hij met die duiven buitengewoon slaagde wat tot gevolg had dat ik er een soort vriend aan over hield.

Een "soort" dus. Want naarmate je ouder wordt leer je dat echte vrienden een zeer schaars goed zijn in dit ondermaanse.

 

UITSLAGEN

Isztvan had uitslagen bij zich. En eerlijk gezegd houd ik er niet zo van als mensen duiven komen kopen en tegelijkertijd verbijsterende uitslagen op tafel werpen.

Uitslagen zo goed dat je die zelf onmogelijk kan maken.

De eerste 15 prijzen van 4.000 duiven of zo.

Vaak kon ik amper de verleiding weerstaan om te zeggen "wat kom je hier doen als je zelf zulke goede hebt".

Bovendien spelen ze allemaal in een samenspel "waar de concurrentie moordend is".

Zeggen ze. Ik moet de eerste melker nog tegen komen die zegt "ik kan uitblinken omdat ik tegen minder goede duiven speel".

Isztvan had ook vluchten waarbij hij 1 tot en met 10 won van 5.000 duiven. Zelfs 1 tot en met 20. Ik zei dat je hier zulke uitslagen niet kan maken.

Of bijna niet want ene B uit Friesland kan dat wel. Die won verleden jaar 1 tot en met 24 van bijna 4.000 duiven. Kennelijk had de Hongaar op die reactie gerekend.

 

OOK HIJ

Hij zei op internet de uitslagen van hier te volgen waarbij hem was opgevallen dat maar weinigen in Nederland en Belgi' de duiven "zo dik" pakten als hij.

En inderdaad. Hij kreeg er van 400 kilometer soms 10 of meer tegelijk.

Hij glimlachte zelfgenoegzaam en het scheelde weinig of hij had gezegd dat de concurrentie daar sterker is dan hier. Maar ik was hem voor.

Ik wees op het gering aantal deelnemende hokken. Dat waren er rond de 50 en allemaal uit Boedapest en omgeving.

"Dat verklaart je fantastische aankomsten" zei ik. Ik denk dat hij niet kon volgen want hij begon over iets anders en nu kon ik wel begrip opbrengen.

 

IMAGO

Isztvan: "Ik wil je eigenlijk al lang iets vertellen en ik hoop niet dat je kwaad wordt. In Hongarije en ook in Roemenie zijn ze heel anders gaan denken over duivenliefhebbers in Nederland en Belgi'.

Jullie hebben een slechte naam gekregen. Vroeger was het duivensport die een band schepte. We waren sportgenoten. Door de sport ontstonden internationale vriendschappen.

Maar dat was dus vroeger. Nu hebben wij het idee dat jullie allemaal hetzelfde zijn en ons uit proberen te zuigen. Jullie verdienen al zo veel en hebben al zo veel en toch lijkt het of jullie met maar EEN bedoeling duiven houden: Er aan verdienen.

Vroeger konden we gezellig naar hier reizen en gezellig over duiven praten maar die tijd lijkt voorbij.

Als we nu ergens op bezoek zijn en de liefhebber merkt dat we niet willen kopen worden we als het ware buiten gekeken.

Mensen die al schatrijk zijn en meer bezitten dan alle liefhebbers in onze club samen vragen voor een koppel jongen prijzen waarvoor wij een half jaar moet werken.

Kun je een beetje begrijpen hoe dat voelt meneer S?

Begrijpen waarom wij jullie niet meer die aardige lui vinden die jullie ooit waren?"

Ik zei niets maar knikte begrijpend. Isztvan ging door.

 

TOTALE VERKOPINGEN

"Het zijn vooral die totale verkopingen die kwaad bloed zetten. Toen Thone "totaal" verkocht sloeg dat in in Hongarije.

Thone was een begrip. Had een goede naam. Wat vonden we het jammer dat hij voor de sport verloren ging. Althans zo werd het gebracht.

Maar toen ook in Hongarije duidelijk werd dat hij na zijn "totale verkoop" her en der weer duiven te koop aanbood begrepen we het niet meer.

We wilden het niet begrijpen omdat Jos altijd zo sympathiek, menselijk en ook eerlijk over kwam. Het viel ook te hard op.

L Claessens deed het slimmer.

Die zou ook drie keer stoppen. En drie keer bijna totaal verkopen. En drie keer zou er een einde aan een tijperk komen. Maar hij was, anders dan Thone, zo slim de nodige tussenjaren "in te lassen".

 

NOG

En zo zijn er veel meneer S. Ik volg alles op internet en het lijkt bij jullie een beetje een gewoonte aan het worden de wereld wijs te maken dat je totaal verkoopt.

Neem Poortvliet.

Enkele jaren terug kregen we medelijden met de man. Heel zijn leven duiven gehad en toen problemen met de luchtwegen. Dat is bijna even erg als meneer Thone. Die had problemen met de ogen.

We voelden mee met meneer Poortvliet maar niet lang. Nog tijdens zijn zogenaamde totale verkoop was hij aan het bieden op andere duiven.

Duivensport zou bij hem toch op een laag pitje komen?

Of was het rommel dat hij verkocht en wilde hij andere duiven? Betere?

En tegelijkertijd de zakken vullen.

 

EN NOG

Toen Veenstra totaal verkocht sloeg dat helemaal in. Al die topduiven weg? Wat jammer toch. Meneer zou alleen nog wat duifjes houden voor zijn plezier. Allemaal te veel stress, zo lazen we. Weer een grote die stopte, weer een verlies voor duivensport.

Maar wat vergisten we ons opnieuw. Hij verkocht totaal in 2012 en nu, amper een jaar later is die toch weer aan het verkopen zeker. Dat geloof je toch niet? Vrienden vertaalden met google wat op pipa stond en dat was wel degelijk "totaal".

 

NOET DOM

Soms ook kan je niet eens zien wie verkoopt.

Neem M Wouters en D van Dijck.

Hun duiven werden zopas verkocht, maar ZIJ verkochten niet.

Duiven die gewild zijn kopen en ze dan op internet zetten om ons, onnozele sloebers uit het buitenland, "te rollen" lijkt momenteel de trend.

Heeft dat nog iets met SPORT te maken?    

Als jullie denken dat wij stom zijn vergis je je.

Wij zien ook wel dat vrienden bieden op duiven van vrienden en korte tijd later bewijzen ze elkaar een dienst. Dat alles om de prijs op te drijven.

Gelukkig is Pipa in die zin transparant. Je kan zien wie de kweker is, wie de verkoper en wie de bieder.

Je gelooft me misschien niet meneer S. Maar wij vinden Nederlanders en Belgen minder aardig dan vroeger.

Ik geloofde hem dus wel.

Daarom gaf ik hem een tip om beter te gaan spelen. Een beetje verborgen reclame ook voor GJB maar dat moet kunnen.
Zondag

Na de ochtendtraining krijgen de duiven 10 gram Recup per duif

Na de avondtraining krijgen ze 25 gram Recup per duif.

Tussen de middag of na de avondtraining een koffielepel snoepzaad.

En een handje Beute Korrels per 10 duiven

Door het drinkwater gaat 1 eetlepel Prange Suppe per liter water.