Ga direct naar de inhoud.

2013 Persoonlijk

Opmerkelijk

 

""2013? Hmm. Dat was me het jaar wel. Zo gauw mogelijk vergeten" hoor je links en rechts. Maar wordt dat niet elk jaar gezegd?

Elk jaar zijn er verliezers en winnaars. En elk jaar doet zich wel iets speciaals voor. Een terugblik door mijn gekleurde bril op afgelopen jaar.

 

PECHVOGELS 2013

De pechvogels van het jaar zijn wat mij betreft de beginners.

Vanwege een winter waar maar geen eind aan kwam werd het oude duivenseizoen niet een week verlaat maar meerdere weken. Om duiven op te leren was amper een dag bekwaam met als gevolg dat sommigen dat deden bij temperaturen rond het vriespunt om vast te stellen dat dit best kon.

De start van het jonge duivenseizoen wilde evenmin vlotten maar nu vanwege de intense hitte. Zoals bij de oude werden ook programma"s voor jongen aangepast.

Meerdere keren zelfs. Beginners werden wel keihard met de neus op de feiten gedrukt. En die zijn dat plezier in deze hobby wel erg bepaald wordt door het weer.

 

BESTE JONGE DUIVENSPELER

Twijfelde ik in 2012 wie in Nederland de beste "jonge duivenspeler" was, in 2013 lagen de kaarten duidelijker. Wat mij betreft is dat de Comb. van Wanroy.

Hoewel ook zij grote verliezen kenden was er op momenten niet tegen te vliegen met als kroon op het werk S Nationaal Orleans.

Tegen 15.867 duiven uit heel Zuid Nederland, van de Noordzee tot de Duitse grens werd begonnen met 1, 2, 5 en 6. John bewijst dat je je wel degelijk kampioen kan kopen mits je je hersens gebruikt. Hij kocht niet alleen de beste duiven die voor geld te koop waren maar nam ook twee prima verzorgers in dienst.

"Twee verzorgers?" Inderdaad. Nergens staat dat je geen dure duiven mag kopen.

Of dat je geen verzorger(s) mag hebben. Of dagelijks met de duiven rijden. Of niet met 200 duiven mag spelen.

Want laten we wel wezen. De duif het renpaard van de kleine man? Vroeger ja.   

Nu nog een beetje.

 

MOOISTE UITSLAG

De mooiste uitslag maakte, lijkt mij, Verkerk van Ruffec. Voor hen een vlucht van 750 kilometer. Engelse Brian, in Antwerpen welbekend, beweert nog nooit zo"n uitslag gezien te hebben. Regende het bij de buur duiven, bij Verkerk was het een tsunami.

Nooit gezien dat van zo"n afstand de strijd om secondes op de antennes werd uitgevochten. En ook nooit gezien dat van een fondvlucht de 54 eerstgetekenden prijs wonnen (59 mee). Je kan niet anders dan veel respect hebben voor Bas die op zo"n jeugdige leeftijd meer bereikte dan wie ook.

 

BESTE DUIF

De duif van het jaar is voor mij de "Geeloger 03" van Koen Minderhoud. Die won:

- Pithiviers NPO: 6.340 - 1.

- La Souterraine NPO: 3.077 - 1

- Chateauroux NPO 2.227 - 1  

Telkens met zwaar weer en met minuten vooruit. Interessant is dat Koen het er kennelijk niet in gezien had omdat die aanvankelijk (!) een van de laatst getekenden was. Een Derwa duivin is trouwens de moeder.

GESCHENK VAN HET JAAR

Ik heb al veel geld gegeven aan duiven. Te veel. De beste die ik "importeerde" kostten me veelal niets met voorop de 12-941. Die won 2, 2 en 3 tegen gemiddeld 10.000 duiven en nog maar een jaar oud.

Zouden er ergens nog zulke zitten? O ja, bij Minderhoud dus.

Kweker van de 941 was W de Bruijn.

 

SCHLEMIEL

Is Kevin Roosens de schlemiel van het jaar? Die kreeg wel erg veel over zich heen betreffende de in beslag genomen duiven in China. En dat terwijl het moeilijk is voor te stellen dat alleen hem dingen te verwijten zijn zoals men wil doen geloven.

 

BLUNDER

De blunder va het jaar maakte het Afdelingsbestuur in Nederlands Limburg. Er werd zeer slecht weer voorspeld voor dat weekend, dat is waar. Donderdag al wat minder slecht, maar toch. Sommigen besloten vluchten in te korten maar in Limburg was men resoluter. Alles afgelast. En op de vliegdag dan geen vuiltje aan de lucht en geen mooier duivenweer denkbaar. Wat baalden ze in Limburg.

 

SENSATIE

De sensatie van het jaar is "Bolt" van Leo Heremans.

Die vloog alleen maar "achter de toren", won niet EEN eerste prijs maar dat belette een Chinees niet er 310.000 euro voor neer te tellen en mogelijk werd dat bijna 400.000 na alle perikelen in China. Of die duif dat waard was?

Tuurlijk niet. 400.000 Euro voor een duif? Waar praten we over.

Gekker moet het toch echt niet worden. Ik denk dat ook Leo menigmaal het grijze hoofd geschud moet hebben bij zo veel waanzin. Trouwens, als "Bolt" 310.000 euro waard is vraag ik me af wat de "de Geeloger" van Minderhoud waard is.

 

SUKKELS

De sukkels van het jaar zijn mogelijk al die kopers van al die OUDE duiven waar het niet een totale verkoop betreft.

Die moeten er uit vanwege niet goed genoeg en "nu is het tijd om te vangen".

Een andere reden kan ik niet bedenken.

Sukkels zijn ook de verkoopleiders die de indruk willen wekken dat de betrefffende liefhebber de beste verkoopt en de tweede garnituur zelf houdt. Schei nou toch uit.

Zo stom zijn melkers ook weer niet.

En al die oude duiven gekweekt door Leo Heremans, v d Wouwer, Vandenabeele, Koopman en anderen die door derden worden aangeboden?

Eenzelfde verhaal; Niets waard al wordt het tegendeel beweerd in ranzige verkooppraatjes.

 

JOKERS

De jokers van het jaar waren wat mij betreft al die lui die op internet uitpakten met "bak 17". En het legde ze nog geen windeieren ook. Als er ook maar ergens "bak 17" is vermeld in de pedigree van een duif wordt diep in de beurs gedoken. Het is toch EEN groot circus van de lach zeker.

 

ANDERE

Andere sukkels zijn voor mij de beleidsmensen in Nederland die beweren dat het onverantwoord is jonge duiven te spelen over afstanden verder dan 450 kilometer. Die zouden dat niet aankunnen.

10 Jaar geleden en 5 jaar geleden beweerde ik al dat meer duiven verloren gaan van 5 kilometer dan van 500. En dat meer duiven verloren gaan door de roofvogel dan door afstandsvluchten met jongen. En dat de verliezen van Barcelona oneindig veel groter zijn dan van vluchten als Orleans en Bourges. Maar van Barcelona moet je kennelijk afblijven. Wat een dubbele moraal als je het mij vraagt.

 

DILEMMA

Het dilemma van het jaar is het nut van "rijden" in de week.

"Zinloos" beweren kampioenen als van Elsacker, Verbruggen en de Bruijn.

"Een must" hoor je Roziers, Vredeveld en zo veel anderen dan weer zeggen. En inderdaad, je zou gaan twijfelen.

Damen (Langeweg Nederland) maakten er geen geheim van dat ze voor nationaal Orleans veelvuldig met de duiven op stap gingen. En ze leverden spektakelwerk. Ook voor stuntman Bosua is rijden bijna een religie.

CLOWNS

De clowns van het jaar vind ik die lui die opzichtig op duiven bieden op internet terwijl insiders beter weten. Zij (de namen zijn genoegzaam bekend) spelen mee in een spel dat gespeeld moet worden.

Zo bood een jong ventje uit China 50.000 euro op een duif en kocht hij een andere voor 70.000 euro. Terwijl hijzelf van de toeren blaast dat hij geen geld heeft wat door landgenoten bevestigd wordt.

Het wordt wel erg doorzichtig nu sommigen van die bieders zijn gaan praten. "Ze hadden me gevraagd" zeggen ze.