Ga direct naar de inhoud.

In gesprek met G v d Wouwer

Mij viel de naam v d Wouwer voor het eerst op toen die enkele jaren terug met 6 jongen mee die alle 6 per 20-tal klokte.  NATIONAAL. "Zo iets kunnen alleen de heel groten" ging het door me heen. Wie vandaag de dag niet weet wie v d Wouwer is heeft op een andere planeet geleefd. Vooral met jongen op de kleine fond is hij amper te kloppen.

 

Bloemlezing:

- 2004: 6e Nationaal Kampioen KBDB fond jongen.

- 2005: 3e Provinciaal Kampioen KBDB Havo jongen.

- 2006: 5e Provinciaal Kampioen KBDB Fond jongen.

- 2007: 1e NATIONAAL Kampioen KBDB fond jongen.

- 2009: 1e Algmeen Kampioen Fondclub Antwerpen.

             1e Nationaal Gueret 14.700 jongen.

            3e Nationaal Bourges 37.900 jongen

            6e Nationaal Argenton 9.900 oude.

- 2010  1e Nationaal Bourges 39.614 duiven  

            5e Nationaal Limoges 14.211 duiven

            2e Algemeen Provinciaal Kampioen

- 2011  4e Nationaal Kampioen fond jongen

- 2012  2e Provinciaal Kampioen jongen fond.

- 2013  8e Nationaal Kampioen jongen fond.

 

Hoog tijd deze man op de rooster te leggen. Hem dingen te ontfutselen die nooit geschreven zijn.

Het is hier in Heikant een echt duivennest met goede spelers. Hoeveel liefhebbers telt Heikant nog?    

Dat zijn er toch nog wel 60 denk ik.

 

Wauw.

Zeg dat wel, nog liefhebbers volop hier maar nog niet zo lang geleden waren dat er 120. In dit klein dorpje alleen al.

 

Wat trekt U aan in duivensport? Wat stoort je het meest?

Ook voor mij is het ultieme genieten het aan zien komen van de duiven. Ook is het voorbereiden voor een vlucht voor mij geen straf. Als dat dan nog eens beloond wordt door een prima resultaat is dat genieten.

En weet je wat ik ook tof vind?  Lach niet, maar dat is een groepje vast letters. Ik kijk niet graag alleen.

 

Wat is Uw mooiste herinnering en wat Uw slechtste?

In 2007 werd ik Nationaal Kampioen van Belgi' Kleine Fond jonge duiven. Dat deed deugd evenals het winnen van twee eerste prijzen nationaal, Gueret en Bourges.

Wat ik nooit meer zal vergeten in negatieve zin is die ochtend toen ik op het hok kwam en een aantal duiven zat te stuiptrekken. Ik wist niet wat er aan de hand was en ook de plaatselijke dierenarts niet. Paramyxo kenden we nog niet en dat was het dus. Ik kan je verzekeren dat zo iets schrikken is.  

Wat ook deugd was toen Leo en Gerry Dockx de 1e prijs Nationaal wonnen met een duif gekweekt uit twee van mij. Die mensen deden enorm veel voor mij. Ik gaf ze duiven, deed mijn best goede te geven, maar daar ben je ook niet altijd zeker van.

 

Wat is de grootste fout die U ooit maakte?

Blijf je hier slapen?

 

Wat bedoel je?

Fouten maakte ik heel mijn leven. Maar de allergrootste? Ik had 10 jaar eerder met (oude) duivinnen moeten gaan spelen. Die vliegen hier zo veel beter dan de doffers dat ik zelfs geen doffers meer speel.

Dat zou ik wel doen als we alleen tot 400 km zouden spelen.

En' Ik had 10 jaar eerder kleine fond moeten gaan spelen. Op vitesse krijg je nooit de erkenning die je verdient. Sinds een aantal jaren rekent men mij onder de groten. Maar weet je dat vroeger, toen ik alleen maar vitesse speelde, mijn resultaten beter waren? Maar geen krant die er over schreef. En niemand buiten de streek die v d Wouwer kende.

Je moet ook weten dat veel groten met kleine fond zijn opgegroeid. Bij mij was dat anders. Ik kom uit een echt "Quievrain nest".

(Gaston liet me wat prestaties zien. Ongelooflijke uitslagen van vooral Quievrain met weinig duiven mee en enorm veel geld achter de gewonnen prijzen. En sommige, vooral Nederlanders, maar denken dat vitesse geluk is.  A.S.).

 

Wat is de beste zet die U ooit deed?

Die fantastische Kaasboer van Jef Govaerts in huis halen. Dat ik geworden ben wat ik ben dank ik vooral aan die ene formidabele duif.

Heb nog van verschillende mensen echt goede gekregen maar durf geen namen noemen omdat ik er zeker ga vergeten.

 

Hoe kwam je aan die KAASBOER? Gekocht samen met wat andere jongen, of?

Ik had met de Jef geruild. En die duif dank ik aan zijn broer Francois. Die had tegen Jef gezegd "ge moet Stonne die duif geven, daar moet hij mee lukken".

Verder kreeg ik enorm goede duiven van een jonge gast hier uit de buurt, Bart Hendriks. Die stopte en ik kreeg gratis zijn zes beste met de conditie dat ik bij hem in het krijt stond als hij nog eens zou beginnen.

  Gaston v d Wouwer op zijn praatstoel. Wat vind je van de hedendaagse vliegprogramma"s?

Hetzelfde als jij. Ben voor EEN vitessevlucht per week en jaarlingen en oude in EEN  prijskamp zoals overal ter wereld. Met de aparte dubbeling duivinnen was het trouwens nog gekker. Wat een nutteloze versnippering met extra kosten voor uitslagen enzovoorts en weinig duiven in concours. Dat kon allemaal toen we nog met 100.000 waren zoals je zelf soms schrijft. Nu kan het niet meer. Maar met de terugloop zal men er toch ooit aan moeten.

En weet je wat ik nog vind? Elke zaterdag EEN provinciale lossing. Naar het recept van Orleans.

 

Je bent beroemd, je hebt duiven voor veel geld kunnen verkopen. Heeft je dat een ander mens gemaakt?

Niet echt. Weet je. Er is een tijd geweest dat ik met de duiven naar Lier Markt ging.

Als ik dan met 500 franc thuis kwam deed me dat meer deugd dan het vele geld dat nu soms binnen komt.

 

Bij wie zou U graag wat duiven gaan halen?

Hmmm. Andre Roodhooft? Voor de discipline die ik verkies, kleine fond heeft die de beste. Ik heb trouwens ook veel bewondering voor Dirk van Dijck. Die speelt een heel jaar en een heel jaar goed, van Quievrain tot kleine fond, met jongen en met oude. Noem me in Belgi' nog eens iemand die dat kan? Die zijn er gewoon niet.

 

Wat vindt U van de ogen theorie?

Allemaal flauwe kul. Daar ken ik echt niets van maar misschien zien anderen iets dat ik niet zie. Duiven moeten zacht zijn. Ogen? (Gaston haalt de schouders op).

 

Van wie heb je veel geleerd?

Het klinkt misschien slijmerig maar dat is niet zo: Van jou! Al lang voordat we elkaar voor het eerst ontmoetten bij dat forum in Beerse kende ik je prestaties en leerde ik veel van je artikelen in De Duif. Ook Andre in Duifke Lacht lees ik graag.

 

Je speelt vooral goed met jongen op vluchten van 450 tot 650 km. Is je soort op vitesse even goed? Zouden die ook 800 km aan kunnen?

En. kan je spreken van "ras v d Wouwer?"

Op de vitesse komen de duiven die ik nu heb zeker te kort. Of ze 800 km aankunnen weet ik niet want die afstand speel ik niet.

Ras van de Wouwer lijkt me overdreven. Maar in veel van mijn duiven zit wel een rode draad. Die van mijn "Kaasboer" natuurlijk.

 

Moet er iets gebeuren mbt massa inkorvers?

Vind ik wel. De gewone man met zijn paar duifjes moet beschermd worden. Voor mij mag er een limiet komen. 30 Oude duiven maximum zou een mooi aantal zijn.

 

Ben je voor inteelt of kruisen?

Je gaf onlangs zelf in De Duif het antwoord.

Om goed te spelen moet je kruisen. Om goed te verkopen intelen.

 

Lees je veel? Kijk je veel op internet?

Ja ik lees graag over duiven. Op internet kijk ik weinig. Soms naar uitslagen.

 

(Mijn volgende vraag was of het hok boven de koppen van de duiven open of dicht moet zijn, maar die vraag is nooit gesteld. Iedereen die ooit bij Gaston kwam verbaasde zich over de hokken met plat golfplaten dak. Toen Vanlint er eens kwam keek die vol verbazing naar boven. "En waar is die verluchting?" vroeg hij.

Om er aan toe te voegen "het zullen dan toch de duiven zijn".

Ach kon ik (A.S.) maar eens nieuwe hokken zetten. Daar kwamen golfplaten op.

De vernuftig ingerichte bakken voor duivinnen verraden ook de vakman die hij is.

Toen ik er was waren de duiven amper twee dagen gekoppeld en alles was onder controle. Ook zo iets onderscheidt de echte van de rest. De kweekbakken zijn  genummerd en de duiven hebben een knijpring om met groot en duidelijk het nummer van de bak. Dus een doffer met nummer 7 en een duivin met nummer 7 is  koppel 7 en dat hoort in bak 7.

 

Heeft voeren veel belang?

Daar ken ik helemaal niets van.

(Dus weer een. Jos Joosen kent er niets van, Ludo Claessens en Klak destijds niet, de Bruijn niet, Roodhooft niet en Verbruggen niet. Zeggen ze).

 

Wat vind je een belangrijk bij product?

Ik vind Belgasol van de Weerd goed en ook de poeders van dr. Marien bij wie ik overigens vaak op consult ga. Mineralenpoeder doe ik ze eten door er snoepzaad in te doen. Van de Weerd gebruik ik ook parastop. Spuiten tegen paratyfus doe ik nooit.

Kuren tegen de koppen evenmin. Ik geef wel eipoeder.

 

En rijden? Voegt dat iets toe?

Ik rijd met de oude 3 keer. Met de jongen 5 keer of zo. Dient wel vermeld dat ik ze soms een voor een los.

 

Dat bedoel ik niet. Gaan anderen beter spelen door te rijden?

Op mijn discipline (kleine fond) geloof ik er niet in. Op vitesse heb je er, denk ik, wel voordeel bij. Moet wel zeggen dat ik soms gekweld wordt door de vraag hoe goed ik zou spelen als ik ook veel met de duiven zou rijden.

 

Verlies jij ook veel duiven?

Nou en of. En Adeno krijgen ze ook al. Geloof jij trouwens dat er iets is om Adeno te voorkomen zoals sommigen beweren? (Ik haalde de schouders op).

 

Wat doe je als je een keer slecht speelde?

Eigenlijk niets. En zeker niet zenuwachtig worden. Dan ga je gekke dingen doen en mogelijk nog slechter spelen.

Een keer slecht spelen overkomt de beste, twee weken op rijd slecht spelen mag niet. Dan hebben de duiven geen vorm of geen klasse.

 

Wat deden je beste als jonge duif? Worden duiven al gesorteerd op prestaties in het geboortejaar?

Hier wil ik iets over zeggen. Ik had dit jaar (2013) mijn vliegers op twee hokken zitten.

Laat ik ze hok A en hok B noemen.

Op hok A zaten de duiven die als jonge duif het best gevlogen hadden.

Op hok B de mindere.

De duiven op hok B presteerden dit jaar het best.

 

Wat doe je voor een speciale vlucht? Medisch iets apart?

Helemaal niets. Of het nu een ordinaire halve fondvlucht is of de Nationale Bourges, alle duiven krijgen steeds dezelfde voorbereiding.

 

Hoeveel dagen per maand, ruw weg, krijgen je duiven medicatie?

Bijna nooit. Ook niet tegen de koppen. Wel moet ik zeggen dat mijn jongen dit jaar (2013) last hadden van natte oogjes. Kreeg toen iets van de Marien en binnen een week waren ze er van af. Zeg maar dat ik tegen medicatie ben en zeker tegen voorbehoedend kuren. Dat neemt niet weg, dat als mijn duiven iets zouden mankeren ik de eerste zou zijn die antibiotica zou gebruiken om ze terug op de rails te krijgen. Bij "Stonne" mag iedereen op de hokken. Iedereen mag weten hoe hij "melkt" en iedereen die er ooit was zag alleen duiven die blaken van gezondheid.

 

Tips voor de duivenpers, beginnende liefhebbers of de KBDB?

De pers moet meer aandacht hebben voor mannen die met weinig duiven spelen en voor intreders. Te veel aandacht aan de massa hokken ergert velen enorm. Beginnende liefhebbers moeten geen (dure) duiven kopen. Eieren (veel goedkoper) en af en toe een bonnetje (ook veel goedkoper).

Als ik de KBDB een raad mag geven dan is het op de Nationals oude en jaarlingen in

EEN concours te doen vliegen. Dan volgen anderen misschien ook.

Verder ben ik en ik niet alleen die gummi"s ongelooflijk beu. Het lijkt wel of men er ons mee wil pesten. Afschaffen die handel. En.. zoals gezegd, zouden ook die twee dwaze twee vitessevluchten op EEN dag moeten woorden afgeschaft. .

Ben verder wel tevreden over ons huidig bestuur. Vooral ook omdat die durven vernieuwen.

 

Tot daar Gaston van de Wouwer. Iemand die heel zijn leven goed met duiven speelde. Vroeger fenomenaal op vitesse, nu met jongen op de fond amper te kloppen. Een vlot prater ook die voor zijn mening uitkomt en een vakman als weinig anderen. Ook Gaston weer bedankt.

 

' Ad Schaerlaeckens