Ga direct naar de inhoud.

In gesprek met Jos Joosen

Wie fond zegt zegt Jos Joosen. Alles heeft de man gewonnen. Zelfs twee eerste prijzen INTERNATIONAAL tegen alles en iedereen.

Maar in tegenstelling tot veel andere fondspelers lukt het hem ook met dezelfde duiven uit te blinken op de kleine fond en zelfs halve fond.

En hoe groot zijn daden ook zijn, hij is ook een kampioen van de eenvoud.

Duivensport zonder franje maar wel met allure. Een man met vooral een boodschap voor de jongeren en beginners.

Iemand ook met een fondpalmares om van te duizelen.

 

Wat trekt je aan in duivensport Jos en wat stoort jet?

Het zien komen van de duiven geeft mij de ultieme kick.

De spanning vlak daarvoor ook. Waar ik me aan erger is het gezever in de winter over ligging, buitensluiten enzovoorts. Speel toch lekker met de duiven en als iemand beter is doe niet moeilijk.

 

Wat is Uw mooiste herinnering en wat Uw slechtste?

Het winnen van de Internationale vluchten Perpignan en Marseille tegen alles en iedereen waren onvergetelijke momenten. Echt slechte herinneringen heb ik niet.

 

Wat is de grootste fout die U ooit maakte?

Ik zou het zo niet weten.

 

Wat is de beste zet die U ooit deed?

Met de juiste mensen aan samenkweek doen. Weet je dat ik nog nooit geld aan duiven gaf, behoudens af en toe voor een bon.

 

Wat vind U zelf Uw grootste gave? En uw grootste gebrek?

Mijn grootste gave is dat ik keihard ben. Zelf schrijf je vaak dat selectie het enige geheim is in duivensport. Klopt. Ik loop bij wijze van spreken steeds met een mes tussen de tanden. Er gaat bijna geen dag voorbij of er worden hier duiven ge'limineerd.

Mijn grootste gebrek? Beetje lui. Om de hokken schoon te maken of om drinkbakken te reinigen bijvoorbeeld. (Dat laatste was niet overdreven. Nooit zag ik een drinkbak met smeriger water dan hier. A. S.)

 

Hoe is de neergang in onze sport te stoppen?

Vrees dat die niet te stoppen is. Ooit waren we met 250.000, nu met 25.000 en straks zullen we met 10.000 zijn. Dan zie ik de sport stabiliseren. Stemt me dat pessimistisch? Niet dus. Ook met 10.000 kan je mooie competities hebben en genieten van duivensport.

 

Bij wie zou U graag wat duiven gaan halen?

Zou het niet weten. Eerlijk gezegd kan ik met zowat iedereen aan samenkweek doen als ik dat zou willen.

 

Wat vindt U van de ogen theorie?

Daar ken ik allemaal niks van. Evenmin als jij zoals je altijd schrijft.

 

Van wie hebt U veel geleerd?

Misschien wel van den Albert (bedoeld wordt Albert Marcelis A.S.) Zo leerde Albert me geen prijsvliegers door te houden maar duiven die stampvroeg kunnen vliegen.

Die herhalen dat. Ze komen niet per toeval vroeg boven je hok. Ook van Jan Kloeck heb ik wel een en ander opgestoken.

 

Van wie kwam de beste duif die U ooit bij haalde?

Misschien wel van Hubert Debaene uit Beernem. Dat ook weer middels samenkweek. (Hubert Debaene is de man van wie beweerd wordt dat hij het mooiste duivenhok heeft van Europa).

 
Drinkbakken schoonmaken? Te veel werk. Wat een troep!    Waar zitten volgens U de beste duiven?

Ik ben zoals de meesten, ha.

 

Je bedoelt?

Iedereen meent toch dat in de eigen streek de besten zitten. Jij niet? En iedereen meent dat waar hij woont de ligging slecht is.

 

Wat vind je van massa inkorvers. Moet men daar iets aan doen?

Laat mensen die dat willen toch met veel duiven spelen. Ze maken de sport voor anderen goedkoper.

 

Leest U veel? Kijk je veel op internet?

Ja ik lees graag over duiven. Ook mijn vrouw leest wekelijks A. S. Naast De Duif vind ik ook Duifke Lacht een interessant blaadje. Toch moet je jezelf veel aanleren.

De jongen van de tweede en derde ronden worden als jaarling wel weduwnaar maar zonder ooit een duivin te zien. Ik noem ze "paters". En dat worden vaak de beste oude duiven. Internet heb ik niet en voel dat niet als een gemis. Ik heb niet eens een computer. Stamkaarten worden handmatig geschreven. Gewoon ringnummers van

ouders en grootouders en geen bla bla.

 

En de hokken. Boven de duiven open of dicht?

Je schrijft zelf vaak dat je voor golfplaten bent. Kijk eens achter. (In de tuin staat een lange rij hokken en allemaal met plat golfplaten dak. Onder de golfplaten is wel een houten plafond aangebracht).

Weet je, ik ben o zo bang van tocht. Zelf heb ik er een gruwelijke hekel aan dus wil ik het de duiven ook niet aandoen.

(Later zag ik de duiven op de hokken zonder verluchting. Duiven die een enorme indruk maakten. Klasbakken met een gezondheid die adembenemend is).

 

Heeft voeren veel belang?

Hier vonden we elkaar nieuw. Evenals met name bij Verbruggen, de Bruijn, Scheele en Klak vroeger krijgen al zijn duiven een heel jaar hetzelfde voer. Zowel kwekers, vliegers als jongen. (Ik schrijf vaker niet te geloven in opvoeren. Maar ik heb geen fond ervaring. Deze man des te meer. A. S.)

De dag van inkorven krijgen ze hetzelfde voer als de dag van thuiskomst. Verder geef ik ook een heel jaar volle bak. En slecht kan ik het niet voor hebben. De duiven gaan tot 8 jaar mee. Moet je eens op de uitslagen kijken hoe dat bij anderen zit.

Wel moet ik zeggen dat mijn duivinnen waar ik niet mee speel alleen gerst krijgen.

Ik vind gerst het beste voer dat er is. Weet je dat die duivinnen zelfs de dag voor ik aan winterkweek doe nog gerst krijgen. Opvoeren? Je hebt gelijk. Kul.

  Jos Joosen en echtgenote. Wat vind U een belangrijk bij product?

De bak "allerlei" van de Ronny? Duiven hebben het graag dus lijkt het toch ergens in te voorzien. Mogelijk is biergist ook goed maar duiven hebben het niet graag en mij lijkt het belangrijk dat duiven eten wat ze graag eten en zo veel ze graag eten.

Velen maken duivensport veel te moeilijk. Weet je dat ik nog nooit maar dan ook nooit bij een dierenarts kwam? De dierenartsen komen naar hier. Om duiven te halen. Tot en met Nederlandse Henk de Weerd.

 

En rijden? Voegt dat iets toe?

Ik leer de jongen een keer of vijf op, de late jongen twee keer. Mensen die vaak rijden hebben daar in het jonge duivenspel zeker voordeel bij.

 

Wat doe je als je een keer slecht speelde?

Eigenlijk niets maar misschien is het een goed idee een week alleen gerst te voeren.

 

Wat doe je als er een speciale vlucht op het programma staat? Medisch misschien?

Dan doe ik helemaal niets. Vroeger wilde ik zaken wel eens forceren met Suanovil en later Soludox maar dat was allemaal weinig gekort. Ik vergeleek. Gaf andere duiven niets en merkte geen enkel verschil.

 

Wat is het eerste waar je naar kijkt als je een duif in handen neemt?

Ik ken niet veel van duiven. Als ze een goed model hebben en zachte pluimen is het al lang goed. Wat ik wel belangrijk vind is een goede keel. Een goede met een slechte keel zag ik nog nooit.

 

Jij hebt fondduiven. Moet je die kruisen met halve fondduiven om ze te verbeteren of juist niet?

Ik heb geen specifieke fondduiven. Ze doen het op overnachtvluchten, op eendaagse fond, van de halve fond winnen ze en ook van Noyon komen ze vlotjes naar huis getuige die vlucht met 27 prijzen van 38 duiven mee.

 

Een hint aan de duivenpers?

Ze moeten jongeren en beginners adviseren om bij een goedspelend liefhebber wat eieren te kopen. Niet van de kwekers maar van de vliegers en liefst nog van de jaarlingen. Die zijn vaak beter dan van oude rakkers op het kweekhok.

Dat is ook mijn boodschap aan beginners.

Tot daar een onderhoud met Jos Joosen, de man die nog nooit geld aan duiven gaf maar desondanks tot de absolute Internationale top gerekend mag worden.

De man met de no-nonsense begeleiding die zijn eigen weg gaat. Op de hokken vroeg ik wat Jos in het water had want dat was duidelijk gekleurd. Hij tilde een deksel op en toen zag ik het. Het was puur smerigheid. Troebel water waar om de andere dag water bij gegooid wordt, toegegeven enkele keer wel met een scheut javel (chloor).

En toch heeft hij het zo ver gebracht dat de Internationale top bij hem komt om duiven. Of om aan samenkweek te doen.

Bewonderenswaardig dat de man uit Brecht, zonder internet en zonder dierenarts, het zo ver gebracht heeft.