Niet goed
Soms zeggen mensen "zij die de minste fouten maken spelen het best". En daar zit iets in. Fouten maken immers alle mensen die niet onder de zoden liggen.
Daarom ook is lezen, luisteren en de oogjes open houden, ook voor nieuwe ontwikkelingen zo belangrijk.
Het kan geen toeval zijn dat uitgerekend de grote kampioenen bijna zonder uitzondering geabonneerd zijn op dit blad.
En als je bij de les bent hoeft duivensport helemaal niet zo moeilijk te zijn. De piepjonge Angelo Roelen uit Hoogstraten bewijst het. Ik schat hem amper 20 maar bij tijd en wijlen speelt hij (op vitesse) nu al heel de boel op een hoopje.
OPLEREN
Zopas was ik bij streekgenoot. Zijn duiven zagen er niet uit. Dat was hemzelf ook niet ontgaan, daarom dat hij ze de dag voordien had laten onderzoeken. Ze mankeerden niets. Maar "niets mankeren" betekent "niet ziek zijn" en dat is iets anders dan gezond zijn. Wat bleek? De man had zijn duiven bijna dagelijks getraind en telkens de duivin getoond.
Was dat te veel van het "goede", er was nog meer.
Bij mijn bezoek vlogen de duiven "s avonds nog buiten in de regen bij een gure wind. Die wind is niet echt het probleem. Wel de regen. Duiven die nat zijn drogen door te bewegen. "s Nachts bewegen die niet, dus drogen die amper wat een regelrechte aanslag op de vorm is.
Met oude hoef je trouwens niet zo vaak te rijden. Zo herinner ik me Jan Joosen, een clubgenoot van weleer. Die bekommerde zich niet om kampioenschappen en begon pas te spelen als het weer goed was. De duiven hadden niet al te veel ervaring maar wat deed die al meteen van zich spreken.
JONGEN
Als ik dit schrijf vliegen mijn jongen geen meter. Toegegeven, anders dan vroeger ben ik op hetzelfde hok jongen bij blijven zetten en dat is eigenlijk vragen om.
Of "niet willen vliegen" in maart erg is? Helemaal niet.
Of je daar iets aan moet doen zoals bijvoorbeeld kuren of opjagen? Geen van beide.
Vooral niet opjagen. Normaal komt eens die dag dat ze het luchtruim kiezen.
Ik hoorde Serge van Elsacker ooit in april nog zeggen dat zijn jongen amper van het dak geweest waren. En ook hij, toch niet van de domste, maakte zich geen zorgen.
Verder zijn er mensen die zulk een heilige schrik hebben van geel dat ze hun jongen
nu al om de paar weken kuren. Ook helemaal verkeerd.
Hoe minder je kuurt hoe groter het effect zal zijn ALS je kuurt.
TERUG HALEN?
Verder zijn er nogal wat mensen die menen dat jongen die elders binnen lopen niets waard zijn. Daarom gaan ze die ook niet terug halen.
Misschien zijn het uitzonderingen, en dan zijn het er toch veel, die het tegendeel bewijzen. Eerder schreef ik over coming man en clubgenoot J Gillis. Die had verleden jaar een spraakmakend duifje dat met brio Nationaal Orleans (z) won.
Hetzelfde duifje was eerder van een kort lapvluchtje verloren gegaan.
Ook wat ik ooit las over Armand Schoolmeesters staat me nog bij.
Die had destijds een jonge duif die hij overal terug kon halen. Nog te dom om van 5 kilometer de weg naar huis te vinden. Tot hij het beu werd en ze opsloot. Waarom begreep hij zelf niet, maar hij liet er nog jongen van opkomen ook.
Het duifje zou de stammoeder van het hok worden.
NIET DOEN
De meeste liefhebbers laten hun jongen op ongeveer (!) hetzelfde tijdstip los.
Prima. Daar mag je gerust wat van afwijken maar ook weer niet te veel als de beestjes nog erg jong zijn.
Zo weet ik nog wat Klak eens overkwam. Het was een mooie zomerdag en Jos wilde met zijn Marie naar zee. Liet de verzorger normaal de jongen pas in de namiddag los, nu deed hij dat "s morgens vroeg.
De helft heeft hij nooit meer terug gezien.
En dan is er nog iets: Wat sommigen doen als ze een duifje hebben terug mogen halen is wachten tot het mooi weer is vooraleer die weer los te laten.
Wat wachten, zodat die terug kan acclimatiseren, is prima. Die los laten wanneer het mooi weer is niet, integendeel.
Best laat je die later op de dag los, samen met je andere jongen en beter nog bij donker regenachtig weer. De kans dat ze er weer van tussen piept is dan veel geringer. Met Jos Klak was ik goed bevriend. Maandelijks gingen we dineren (Jos zijn tweede hobby) en de laatste drie jaar voor elektronisch constateren ging ik er de duiven klokken omdat Jos niet op de hokken kon. Op een kwade dag verloor hij het merendeel van zijn jongen. Ook iconen als hij maken fouten.
OUDE KOPEN
Een andere fout, waaraan vooral beginnende liefhebbers zich schuldig maken, is OUDE duiven kopen van bijvoorbeeld iemand die inkrimpt of die om wat voor reden ook een deel van zijn duiven van de hand doet.
Helemaal verkeerd als je zo"n man niet kent en zeker als je het doet via internet.
Men kan het in verkooppraatjes allemaal wel mooi uitleggen, maar de mindere houden en de duiven met kwaliteit van de hand doen?
Zoveel menslievendheid mag je van niemand verwachten.
Dat vooral beginnende liefhebbers zich schuldig maken aan het kopen van oude duiven van iemand die niet totaal stopt komt veelal door ongeduld. Men wil zo snel mogelijk jongen kweken. Vooral van duiven met een uitstekende stamboom.
Wat ze vergeten is dat ook het merendeel van de duiven met uitstekende stamboom niets waard zijn.
Vanwege geen geduld maken ze ook fouten als ze ergens jongen aanschaffen, bijvoorbeeld voor een bon.
Hoe langer je wacht hoe meer de kans op goede. Ikzelf denk er niet aan om jongen van de eerste of tweede ronde te schenken uit mijn beste.
Omdat ik die zelf nodig heb en meer nog, omdat ook die "beste" zo veel afval geven.
OOK NIET SLIM
Zo was er ook die liefhebber die heilig gelooft in vitamines. Ik vind het weg gegooid geld, zeker aan vliegduiven, maar dat terzijde.
Ik zag de man eens bezig met Supradyn bruistabletten op te lossen in warm water.
Dan ging het sneller.
Dat zal wel maar binnen de kortste keren is er niets meer over van je vitamines. Als je zelf Supradyn vitamines inneemt drink je je glas toch ook meteen leeg?
Nu begrijpt men ook dat de drinkbak in volle zonlicht zetten, bijvoorbeeld in de spoetnik, verkeerd is als daar vitamines of medicijnen in zitten.
MISERIE
En weet U wat ook al voor heel wat miserie gezorgd heeft? Vechtpartijen die niet nodig waren. En waarom gebeurden die dan? Omdat de liefhebber slordig was en
een of meer broedhokken open had laten staan.
Dat is een grove fout. Die horen gesloten te zijn. Zowel op de hokken van de vliegers als de kwekers.
Interieur vlieghok AS. Onbewoonde bakken zijn dicht! DOSES
Meteen komen we bij de vereiste doses als je medicatie toedient. Dat gegeven is onlosmakelijk verbonden met de hoeveelheid water die duiven drinken.
Als je van de dierenarts iets mee krijgt om in het drinkwater te doen zal een goed dierenarts ook steeds aanwijzingen geven die betrekking hebben op het weer.
Bijvoorbeeld:
Normaal een koffielepel per liter, bij warm weer minder, bij koud weer meer. Dat mag dan zelfs het dubbele zijn.
Daarom dat je steeds leest dat mensen in het najaar of in het voorjaar kuren tegen met name paratyfus. Niet in de winter vanwege weinig dorst en bijgevolg te weinig van het medicijn binnen krijgen.
En "te weinig van het medicijn" is veel slechter dan (een beetje) te veel.
En niet vergeten: Alles, maar dan ook alles wat in een flesje zit, wat dus vloeibaar is, schudden voor gebruik.
Simpel? Inderdaad. Maar je moest eens weten hoeveel mensen "simpele dingen" over het hoofd zien omdat ze zo simpel lijken.