Ga direct naar de inhoud.

Alles draait NIET om goede

"Alles draait om de goede duif" kan je vaak horen en lezen.

"Goede moet je hebben, al de rest is kul" beweren zelfs grote kampioenen.

Is dat dan niet zo?

Als het om presteren gaat niet nee. Dan draait niet ALLES om de goede duif, verre van. Daarvoor zit ik al te lang in de sport. Heb ik ook al te veel gezien en meegemaakt op eigen hok.

VOORBEELD 1.

Neem Orleans 2014 in Nederland. Ik had weer eens mee gedaan.

Het werd een keiharde vlucht met een vrij stevige tegenwind. "Te hard" volgens velen.

De 684 won tegen ongeveer 2.200 duiven als eerstgetekende de 1e prijs.

Nationaal, en dat wilde zeggen ALLES beneden de grote rivieren, dus van de Noordzee tot Duitsland wonnen mijn vier eerst getekende eerste series 2, 3 en 4.

Samen toch 300 euro, wat naar hedendaagse begrippen, nu er nog amper gepould wordt, redelijk veel is.

En dit jaar? Wegens omstandigheden kregen ze niet de verzorging die ze nodig hebben en waren ze op geen enkel moment in echt grote vorm.

Ook de 684 niet. Was dat duifje, dat verleden jaar met die stevige wind zo veel duiven achter zich liet, dan ineens veranderd in een prul?

Komaan.

VOORBEELD 2

In dat inmand lokaal ging, laat ik hem X noemen, over de tong. X is een Belg, bekend tot aan de Chinese muur en daar achter.

Vanwege de eigen prestaties en de prestaties van zijn duiven op andere hokken.

Dit jaar zou hij slecht spelen Goed was het zeker niet maar dat "slecht" nam ik toch met korrels zout, want ik ken dat inmiddels.

Heb zelf ooit uitslagen gemaakt zoals de meeste nooit maken en toch zei men dat het minder was. Vanwege een te hoog verwachtingspatroon.

Adriaan Janssen, een van de broers zei me ooit:

"Als een goede speler matig speelt zegt men dat hij slecht speelde. Als een prutser dezelfde matige uitslag behaalt is hij het gesprek van de dag vanwege diens "sterk spel".

Maar goed, terug naar X.

Decennia lang goed gespeeld en dan nu ineens rommel op de hokken?

Dat geloven zelfs zijn grootste critici niet. Zijn duiven hebben gewoon geen vorm, of erger nog, misschien hebben ze iets onder de leden. Al is het maar een zeer geringe infectie. Wat ook kan is dat ze gewoon gezond zijn.

Want dat is anno 2015 niet genoeg!!!

 

VOORBEELD 3.

Het was, geloof ik, twee jaar terug dat B uit Belgisch Limburg spektakel leverde van de bovenste plank. Zelfs op de nationals. Nadien weinig over hem gehoord. Een mens kan niet alles weten, misschien is hij nog goed, maar zeker niet meer zo goed als toen. Nu staat provinciegenoot S in de picture met de ene stuntuitslag na de andere. Ook Nationaal.

Zou B de duiven niet meer hebben?

En zou S ineens superduiven hebben?

Opnieuw "komaan". B had en heeft goede maar TOEN ook nog eens supervorm.

S had/heeft die dit jaar.

 

VOORBEELD 4.

In de provincie Antwerpen zelden of nooit iemand zo weten presteren als v M dit jaar op de halve fond.

Zelfs streekgenoten Hofkens en van Loon waren nooit zo dominant als hij.

Gewoon niet tegen te vliegen.

Toegegeven, hij speelde met de massa, maar ook dan was zijn prijspercentage bijna huiveringwekkend. Het kwam zo ver dat men over hem praatte als hij niet de eerste won. En daarbij doel ik wel op een samenspel met een deelname van tot 2.000 duiven.

Van L is steeds op zoek naar goede, wie niet, hij heeft ook goede, maar zo dominant spelen als hij nu deed? Uitslagen neerzetten die bij tijd en wijlen bijna buitenaards zijn? Dat lukt niet met goede duiven ALLEEN. Daar is meer voor nodig.

Juist, supervorm!

 

OPVANGER

Een van de jonge duiven die hier binnenliep bracht ik terug naar de eigenaar, dhr v L. Niet dat ik Mister Sportivo ben maar ik moest in zijn woonplaats zijn, sterker nog in dezelfde straat. Bovendien was het een erg mooie duif. Ik trof een liefhebber die er ontredderd bij zat. Op twee leervluchten was hij bijna de helft van zijn jongen verspeeld. En toch zagen zijn duiven er perfect uit. Daar kon het niet aan liggen, die waren kerngezond. Dacht hij. Want toen hij me een duif liet zien werd me veel duidelijk. Een veel te rode keel, met achterin wat grijsachtig slijm en zogenaamde draadjes. Je duiven hebben trichomonen (geel) zei ik. "Uitgesloten" reageerde hij. Daar was drie weken eerder nog tegen gekuurd. Ik haalde mijn schouders op, wenste hem veel succes en vertrok.

GELIJK

Vandaag belde hij. Na veel moeite had hij mijn telefoon nummer kunnen vinden want hij wilde iets kwijt. Ik had hem toch wat onzeker gemaakt en hij had de duiven laten onderzoeken. "Geel" luidde het verdict van de witte jas. Hij begreep niet hoe dat kon. Hij had toch gekuurd? Ik zei hem dat je tegen geel niet voorbehoedend kan kuren. Dat het zeer wel mogelijk is dat kort na een kuur de duiven weer besmet zijn, zeker met dat warme weer van nu. Er hoeft maar een besmette duif van hetzelfde water te drinken en mogelijk heb je prijs. Omdat de ziekteverwekkers zich in water dat warmer is   razendsnel vermenigvuldigen. Dat is ook de reden dat je in de winter zelden  geel ziet. Vanwege het koude water. 

WATER

Het is dus via het water dat veel infecties zich verspreiden.   Hij had zijn les geleerd en opnieuw gekuurd. Via het water.  

"Dan zal je komende week minder duiven verliezen maar opnieuw slecht" spelen zei ik. Duiven drinken zich met dat warme weer suf en krijgen veel te veel van het medicijn binnen.

Hij weer: "Ik ben niet stom. Heb slechts de helft van het medicijn gegeven."

"Nog te veel" zei ik. "Want zoals gezegd, vooral duiven die je bij dat warme weer laat trainen drinken zich suf. Je had ze individueel moeten behandelen. Elke duif een pil op moeten steken. Of wat in de bek moeten druppelen. Voelen ze overigens niet wat slap aan, zijn ze niet wat lichter geworden?" vroeg ik. Hij schrok zichtbaar. Hoe weet jij dat nu? Daar hoef je niet slim voor te zijn, zei ik.

TOT SLOT

Het is al weer enkele jaren geleden dat een dierenarts me zei: "Vreemd, na een kuur tegen geel maakten duiven vroeger een goede uitslag, nu vaak een slechte."

En dat is ook zo. Trouwens, met die hete zomers die we de laatste jaren hebben kuur je best NIET via het drinkwater. Sommige medicijnen en ook vitamines hebben binnen de kortste keren hun werkzaamheid verloren en worden zelfs toxisch (giftig).

Dus enkele dagen voor een belangrijke vlucht via het drinkwater kuren laat je beter aan "de concurrentie" over. En behandelen tegen luizen evenzeer.