Ga direct naar de inhoud.

Frans en Jordi Damen

In duivensport zijn er nogal wat dogma"s en misvattingen.

- Het zou een sport voor ouderen en simpelen zijn die jongeren niet aanspreekt.

- Met weinig duiven ben je  op voorhand kansloos tegen de zogenaamde mega hokken.

- Een volledige dagtaak en succesvolle duivensport konden vroeger nog wel samen gaan, nu niet meer. Klopt dit alles ook?

Jordi en Frans Damen uit het Nederlandse Langeweg bewijzen het tegendeel.  

Vader Frans hoort zo"n beetje "tot de oude garde", Jordi is jong, ambitieus, gedreven en vernieuwend. Een ideale combinatie zo lijkt het want het duo presteert enorm op de kleine fond. Weinigen doen beter en ondanks hun beperkt hokbestand werden ze in 2014 zelfs Kampioen in de Fondclub Zuid Nederland en hadden ze als enige drie Asduiven bij de eerste 40 in "Brabant 2000".

 

JORDI

Jordi, 39, was na zijn universitaire opleiding, gefascineerd in wat mensen zoal zochten op het alom gekende Google. Misschien kon hij iets met die kennis, klanten werven voor het bedrijfsleven bijvoorbeeld.

Nu is hij directeur/eigenaar van een goedlopend bedrijf (Leadrs) met negen mensen in dienst. Zijn werk is zijn lust en zijn leven maar wat hem ook boeit zijn duiven en duivensport!  Jordi is dus geen oudere man, laat staan een "simpele". Frans was altijd al een beter liefhebber, maar met Jordi er bij (sinds 2002) veranderde alles. De zoon, toen nog een twintiger, werd bestuurslid van de Blauwe Doffer en kwam daardoor in contact met goede spelers. Hij kon het name super vinden met Dick Marijnissen en die werd zijn leermeester en duivenvriend. Gevolg: Er kwamen (nog) betere duiven van Dick en vanaf toen ging het snel. Inmiddels is 80% van Dick afkomstig, aangevuld met duiven van Van Dongen & zn (Terheijden),P Theunis, P Heeren (Etten Leur), en een prima Heremans duivin van Eijerkamp.  Frans Damen en zoon Jordi. Op de eendaagse fond zijn ze in Nederland absolute top. SUCCESSEN

- In de Fondclub Zuid Nederland hadden ze in 2013 1e en 8e Asduif Gouden Crack jongen en 7e Gouden crack asduif oude.

In Fondclub de Blauwe Doffer 1e, 4e, 9e en 10e duifkampioen.

- Zowel in 2012 als 2014 waren ze 1e Gouden Afdelingskampioen Fondclub Zuid Nederland over alle dagfondvluchten met oude en jongen. In 2011 en 2013 werden ze overigens derde.

- In 2011 werd 1e NPO Orleans gewonnen van 9.030 duiven.

- NPO Orleans in 2013 was zelfs spectaculair met 3, 4, 6, 11, 23, 24, 27, 29, 31, 37, 87, 92, 98 enz van 4.232 duiven en 22 prijzen van 27 duiven. Niemand deed beter.

- Ze zijn de gelukkige eigenaar van de "Gouden Crack" 08-3839339.

Die was als jonge duif zelf Gouden Crack en zorgde voor een serie fenomenale nazaten met als voornaamste de 1e Gouden Crack 2013, de 1e prijswinnaar St Quentin van 6.192 duiven, 9e NPO Sens 19.110 duiven, 8e St Quentin 6.192 duiven, 5 duiven die bij de eerste 30 wonnen van Nationaal Orleans NPO (gemiddeld 6.000 duiven) en nog veel meer. Het is maar een beperkte greep.

 

HOGER NIVEAU

De duiven zitten bij vader, Jordi komt eens per week kijken, tijdens het seizoen uiteraard elke vliegdag.

Die deed overigens meer dan goede duiven aanleveren. In zijn schaarse vrije tijd stortte hij zich op Internet en las wat hij lezen kon als het maar over duiven ging.

Hij wilde leren, eventueel door eerst fouten te maken en bestaande opvattingen toetsen aan de praktijk op eigen hok.

Lezen, luisteren en uittesten. Opnieuw en opnieuw.  

Nu, enkele jaren later, is hij belezen, iemand met veel parate duivenkennis, daarbij geholpen door een bijzonder goed geheugen.

Twee belangrijke zaken die hij met name leerde:

- In zijn streven naar perfectie gaf hij de duiven alle mogelijke bij producten om tot de conclusie te komen dat het allemaal tot niets leidde.

- Anderzijds ondervond hij dat Belgische dierenartsen meer kennis hebben.

Medicijnen maken je geen kampioen maar'op aandringen van Jordi gingen ze iets korter op de medische bal spelen en dat loonde zich!  

  De 13-3315026. Een plaatje en 1e Gouden Crack fond jongen.   DAMEN ALLERLEI

- De laatste jonge duivenvlucht uit Orleans (Nationaal) in 2013 deed niemand beter dan Damen. Vanwaar deze memorabele uitslag vroeg ik?

Vanwege het dagelijks lappen de week voor Orleans? Misschien.

Jordi denkt echter dat het vooral een kwestie van timing was. Met Orleans zaten ze  vijf weken gescheiden, ideaal dus.

Frans denkt daar anders over. Hij meent dat motivatie de sleutel tot die super uitslag was. Hij was de dag van inkorven heel de middag met de duiven bezig geweest en tot zijn voldoening zag hij in plaats van gescheiden verlangende duiven niets dan paartjes.

- De Damens geloven dat veel rijden echt iets toevoegt.  

- Uit je betere vliegers wil je jongen, wie niet? Maar die worden voor het seizoen nooit meer op een ander hok gezet om daar een ronde uit te kweken. Daar hebben ze alleen maar slechte ervaringen mee.

 

WAT BETER KAN

Van een jonge kerel met universitaire opleiding hoor je graag wat die vindt van een sport waarvan die houdt en die bezig is een soort vrije val te maken.

We vroegen hem wat fout gaat/ging en wat anders/beter kan of moet. Zo"n man is immers niet vast geroest in oude gewoontes zoals zo velen.

- Zijn grootste grief is dat niet geluisterd wordt naar de basis. In de Afdeling waarin zij spelen (Brabant 2000) houdt men wel enqu'tes, maar wat is daarvan het nut als er toch geen rekening mee gehouden wordt?

- Veel vliegprogramma"s zijn niet van deze tijd. En weer omdat de opstellers niet naar de basis luisteren. Maar wat wil je met overal mensen in het bestuur die zelf niet met duiven spelen. Die zullen het beslist goed menen maar ze  hebben geen voeling met de basis.

- Een liefhebber van in de 80 (met alle respect) die de jeugd begeleidt  is niet meer van deze tijd.

- Duivensport moet meer grensoverschrijdend. Op de kleine fond Zuid Holland, Zeeland en Brabant 2000 samen! Liefst nog met de Belgen er bij. Ooit komt het daar toch van met steeds minder liefhebbers. Waarom er niet zo snel mogelijk werk van maken?

- Oppassen met sociale media. Leuk om een gezamenlijke interesse te hebben en te delen, maar mensen hebben kritiek, beschadigen elkaar en beseffen soms niet dat wat ze zeggen er voor altijd staat. En elkaar beschadigen kan nooit de bedoeling zijn van duivensport.

Verder moet duivensport veel meer gebruik maken van de middelen die men nu voorhanden heeft en vroeger niet.

- En, ook zeer belangrijk: Combinaties moeten worden bevorderd. (Ik schreef dat vaker). Het maakt de sport veel minder belastend.   08-3839339. Topkweker en Gouden Crack oude.   

MODERNE MIDDELEN

We laten Jordi nog even aan het woord.

- Duivensport moet meer digitaal (ook een stokpaardje van hun dierenarts van dienst, dr. Stijn Gijsbrechts). Elke dag die men voorbij laat gaan is er een verloren. Dienaangaande is Pipa goed bezig met haar meldingen van nationale concoursen.

- Uitslagen kunnen interessanter. Bijvoorbeeld achterin melden wie percentsgewijs het best speelden. De "kleine" man die nu gefrustreerd wordt omdat zijn sportgenoot met zijn 92e getekende een 1e prijs wint of de show steelt met pakweg 50 prijzen (van mogelijk 120 ingezette duiven) vindt genoegdoening als hij achterin de uitslag zijn naam vermeld ziet als de BESTE omdat hij pakweg 7 prijzen won van 8 duiven mee. Nu ziet men de man met weinig duiven veelal niet staan, al speelt die nog zo goed. Een fluitje van een cent zo"n extra toevoeging, waardoor iedereen een uitslag kan lezen. (Sommigen doen dit overigens al, met name ZAV en Union).

- De Kampioenschappen van nu zijn al helemaal niet van meer van deze tijd, laat staan dat sprake is van een faire competitie. Wat je zou kunnen doen:

  1. Een kampioenschap voor de liefhebbers die met maximum 20 duiven spelen.
  2. Een voor liefhebbers die van 20 tot 40 duiven spelen.
  3. En een voor mensen die meer dan 40 duiven spelen. Is amper werk, enkel wat programmeren en veel liefhebbers zouden een beter gevoel hebben. Zich meer thuis voelen in de sport die ze beoefenen.

 TOT SLOT

In deze tijd hoor je veel kritiek, negativisme viert hoogtij.

Dat zou veel minder zijn als geluisterd werd naar de basis en zeker naar liefhebbers als de 39 jarige Universitair opgeleide duivenfanaat Jordi Damen.

En jazeker, zonder veel geld te investeren en met weinig duiven kan je nog wel degelijk hoge toppen scheren. Dat wordt in dat kleine plaatsje Langeweg, boven Breda, bewezen. Gewoon wat slimmer zijn.