Ga direct naar de inhoud.

Mieren

We gaan al gauw weer vliegen en daarom het artikel hier onder.   Duivenliefhebbers zouden een voorbeeld kunnen nemen aan de mieren en bv niet aan die man in het zuid oosten van het land. Mensen die goed spelen gebruiken doping zo beweert hij of liggen goed. Verder kent hij niet een bestuurder die deugt.  Herhaaldelijk heeft hij het ook over rampdebielen, ja U leest het goed. Zulks zegt al genoeg. Mensen met een verkeerde instelling laat je best in hun wezen en ook links liggen.  Van conflicten wordt niemand beter en daarvoor is het leven te kort. Mieren wijzen de weg

Weinig diersoorten weten zich in een snel veranderende wereld met ook veranderende weertypes en klimaten zo staande te houden als de mieren.

En daar zij er veel van. Ze zouden samen meer wegen dan alle mensen op deze aardbol. Hun aanpassingsvermogen zou hun succes verklaren, maar hun grote geheim zou het "TEAM WORK" zijn.

Mieren doen het SAMEN; De verkenners, werksters, kinderoppas, nest onderhouders, voedselverzamelaars, soldaten enzovoorts. Hun nesten zijn van een zelden gezien vernuft en eveneens het resultaat van voorbeeldig team work.

In alles worden taken voorbeeldig verdeeld; nesten maken, voedsel verzamelen, ten strijde trekken enzovoorts

 

HET DUIVENGILDE

Hoe anders is het met het duivenmelkersgilde. Dat dreigt, in tegenstelling tot de mieren, wel uit te sterven. En wat nu merkwaardig is? In bijna alles zijn ze een soort tegenpool van die nietige overlevers die mieren heten.

Niet dat duivenliefhebbers nooit samen werken maar tegenwerken is al even gangbaar. Het eigen ik staat bij velen voorop.

Taken verdelen is in duivensport al evenmin vanzelfsprekendheid, het zijn veelal dezelfde die het meestal vuile werk op moeten knappen.

Aanpassen aan veranderingen? Waar gebeurde dat minder dan in duivensport?

Mieren bijten zich samen een weg om te overleven. Duivenliefhebbers bijten ook maar als het even kan op elkaar. Ze (sommigen toch) zijn gebeten op.

Het is een van de redenen waarom ik face book en andere sociale media aan me voorbij laat gaan waar het duivensport betreft. Het getreiter is soms niet om aan te gluren.

GJB:

Velen katten op GJB. Waarom toch? Natuurlijk zit hij er vaak naast. Natuurlijk is hij commercieel. Natuurlijk probeert hij zijn zakken te vullen. Maar wat dan nog? Waarom mag de kassa doen rinkelen elders wel maar niet in duivensport? Laat die man toch. Komt bij dat hij er veel tegenover stelt.

Zo betrapte ik hem nog nooit op aanvallen op de sportgenoot of kwaadsprekerij.

En het moet gezegd, de man weet heel goed hoe een goede duif er uit hoort te zien.

 

PIPA

Ook op Pipa is kritiek. Maar wat velen vergeten? Zo lang mensen duiven verkopen zullen er bemiddelaars en verkoopleiders zijn. Begrijpelijk gaan wenkbrauwen omhoog als het bod op een jonge duif in een klap met 5.000 euro de hoogte in schiet. Of als men ziet dat Jan biedt op duiven van Piet biedt en enkele weken nadien omgekeerd.

Maar is dat buiten duivensport zo anders?

Zo waren hier twee Chinezen aan het bekvechten. Het ging over Pipa. De een had

bewijzen dat prijzen kunstmatig werden opgedreven. Door een soort  stromannen zeg maar. Dat wist de ander ook, dat kon een kind zien, maar wat dan nog, zei die.

"Prijzen opdrijven is inherent aan zo veel veilingen al is het nog zo bij wet verboden."

Hij maakte er geen punt van.

(Zelf heb ik er overigens wel moeite mee en weet dat daarvan bij verkopingen van dit blad absoluut geen sprake is, maar wie ben ik.)

En die krankzinnige prijzen die soms worden betaald en die ook tongen in beroering brengen? Dat doen de kopers toch zelf? Die zijn na'ef. En denken dat wanneer een duif een goede is de broer of zus ook wel een goede zal zijn.

Uiteraard aangemoedigd door suggestief taalgebruik van de verkoopleiding.

Maar kan je ze dat kwalijk nemen? Van verkoopleiders wordt gewoon verwacht dat ze de waar zo goed mogelijk aanprijzen.

Of het duiven betreft of iets anders maakt niet uit.

DE LEO

Een van de meest besproken liefhebbers van de laatste jaren is Leo Heremans.

Twee keer bijna totaal verkopen en dan weer de hokken vol hebben? In duivensport pikt men dat kennelijk niet.

Binnen 5 jaar na een bijna "totale" verkoop weer 4 miljoen genereren?

Buiten duivensport zou men hem als zakenman op een standbeeld plaatsen vanwege zelden gezien ondernemerschap.

Als men toch wil verwijten kan men dat even goed de media doen. Want mensen als Leo, v d Wouwer, Geerinckx, Koopman enzovoorts cre'erden echt niet de eigen hype. Trouwens, als Leo ongeoorloofde dingen had gedaan was hij geen KBDB lid meer.

 

J F:

Neem ook J F. De man heeft kritiek op iedereen en ligt overhoop met zowat iedereen. Vooral met een provinciegenoot die niet anders doet dan hij, ook anderen afkraken. En zo maken ze elkaar het leven zuur. Sjonge jonge. Wat een zielenpoten.

 

MASSA INKORVERS  

Vooral in Nederland liggen wat men daar mega hokken noemt onder een vergrootglas. Maar is geen sprake van veel hypocrisie vraag ik me soms af. Als zo"n "massa inkorver" een fondman is die met veel duiven mee op halve fond slecht speelt hoor je niets. Ooit een verkeerd woord gehoord over Ouwerkerk Dekkers? Ik niet. En dat verdienen ze ook niet. Natuurlijk moet wel iets gebeuren. Dirk van Dijck beweert  schuldgevoel te hebben als hij zijn vele duiven aan het inmanden is met naast hem die man met zijn klein mandje.

Waarom geen voorbeeld nemen aan de mieren? Die lossen alles SAMEN op.

Die massa inkorvers doen ook weinig verkeerd. Of zeg maar niets. Ze maken gewoon gebruik van de mogelijkheden die ze hebben.

Zoals ook voetbalclubs doen als ze beschikken over de vele miljoenen van een Sjeik of Rus. Met kritiek moet je bij de NPO en de KBDB zijn. Omdat die zulke toestanden toelaten. En niet, samen met de liefhebbers, zoeken naar een oplossing die zowel "de kleine man" als de massa inkorver tevreden stelt.

 

VOORBEELD

Duivensport staat onder druk, zelfs wordt haar voortbestaan bedreigd.

Tegelijk viert negativisme hoogtij.

Er is kritiek op de man die duiven verkoopt, op vliegprogramma"s, op de indeling of grenzen van samenspelen, op de man die veel duiven speelt, op de manier waarop kampioenschappen worden berekend en wat al niet meer.

Soms is die kritiek terecht en had die voorkomen kunnen worden als men (KBDB en  NPO met name) geluisterd had naar de basis.

Neem de fondspelers.

Bijna allemaal vinden ze hun eigen fondprogramma veel te overladen. Velen zien in volle seizoen zelfs op tegen de week die komen gaat vanwege veel te veel van "het goede".

Waarom worden hun gevoelens genegeerd? Het is toch hun spel?

Nu duivensport in haar voortbestaan wordt bedreigd hebben we elkaar meer dan nodig. Gehoord wat gaande is in Nederland? "Pigeon Village" (een rekenbureau en nog iets) sleepte de NPO voor de rechter met als resultaat dat beslag werd gelegd op alle tegoeden van de NPO. Liefst 750.000 euro. En is dat geld niet eigendom van de liefhebbers? En dan te weten dat zowel Pigeon Village als de NPO een duivensport dienende functie hebben.

Opnieuw; sjonge jonge. Dan doen mieren het toch anders!