Ga direct naar de inhoud.

In deze tijd (13 okt)

Als vrouwen al niet gelukkig mochten zijn met de ‘duiven’ van manlief dan zal dat in deze tijd in het kwadraat zijn. Het is immers ruitijd, wat zich vooral laat merken als de hokken dicht bij huis staan. Kuisen is de enige optie want ruien moet. Ja, wat gaat het gaat snel. De zomer leek me veel korter dan normaal. Komt het door Corona? Later gaan vliegen? Of ouder worden misschien? Zou het niet weten.

 NATUURLIJK

De rui is een natuurlijk proces dat vanzelf plaats vindt vanwege korter wordende dagen. Of we zelf iets kunnen of moeten doen om de rui te bevorderen? Amper. Gezonde duiven gaan vanzelf ruien. Wel dient opgemerkt dat we zelf duiven minder natuurlijk zijn gaan houden, we doen de natuur zelfs steeds meer geweld aan. Zo gooien we door bijlichten en verduisteren de ‘hormonen huishouding’ volledig in de war. Duiven ruien anno 2020 veel geforceerder en sneller dan vroeger, met als gevolg dat op korte tijd wel erg veel van een duivenlichaam wordt gevraagd. Het verklaart waarom duiven juist in deze tijd vatbaar zijn voor veel ziektes. Ziektekiemen krijgen de overhand door het zwakker geworden lichaam.

 HULP

Kunnen of moeten we die ‘veel onnatuurlijker gehouden duiven’ wat hulp bieden? Zoals ze een speciale ruimengeling voorzetten. Persoonlijk vind ik dat de term ‘ruimengeling’ uit de vocabulaire van de duivensport geschrapt moet worden. Het woord is een farce. Een mengeling die de duiven beter doet ruien bestaat niet. Het is wishful thinking. In de handel geven verkopers het volk graag waar het om vraagt. Desnoods het geluid van holle vaten.

De voerfirma’s bewijzen trouwens zelf hun ongelijk. Vergelijk de zogenaamde ruimengeling van de ene firma met die van de andere en je ziet hoe enorm die kan verschillen. Denk dienaangaande ook aan die groter wordende schare kampioenen die al hun duiven een heel jaar door dezelfde mengeling geven.

Klak was een van de voorlopers. Al diens duiven; vliegers, kwekers, jongen kregen een heel jaar door hetzelfde voer. Dat was nog goedkoop ook en waar zag je, een heel jaar door, gezondere duiven dan bij hem?

 VITAMINES

En vitamines dan? Dat mag. Wetenschappers beweren dat mensen en dieren die een gezonde voeding krijgen  geen vitamines nodig hebben. De vele reclames is geldklopperij. Niets immers dat zo goed verkoopt als gezondheid en dat daar op ingespeeld wordt spreekt vanzelf. Ik heb meerdere keren in forums gezeten met een of zelfs twee dierenartsen. Als dan medicijnen ter sprake kwamen kon je een speld horen vallen. ‘Want die mannen die zo enorm goed spelen hebben natuurlijk geen betere duiven maar wel betere medicijnen.’ Zo denken velen.   

De dierenartsen in die forums werden zo bestookt met vragen dat ze dreigden te worden bedolven onder de geest die ze zelf uit de fles hadden laten ontsnappen. Toen het eens zo ver kwam dat beweerd werd dat je van duiven winnaars kon maken door homeopathische middelen werd me nogmaals op pijnlijke wijze duidelijk:

De mystiek van de medicijnman die bij volle maan boomschors zit te malen en daaruit brouwsels samenstelt om duiven harder te doen vliegen is al zo oud als duivensport en zal blijven bestaan zolang duivensport bestaat.

 Na zo’n forum zag ik in mijn verbeelding al die brave mensen al richting apotheek struinen; de ondergang tegemoet.  Wel beweren wetenschappers dat vitamines nut kunnen hebben bij te korten. En bij ruiende duiven is sprake van een te kort: Aan pluimen. Daarom ‘vitamines mag’.

 EN VERDER

Vroeger las je veel over lijnzaad voor duiven die ruien. Dat is voorbij. Het heeft als nadeel dat het sterk aan verderf onderhevig is (het klit dan aan elkaar) en het makkelijk in de keel blijft steken met soms fatale gevolgen. Het kostte Karel Meulemans ooit een Nationale winnaar waarop veel geld geboden was. Oppassen dus met lijnzaad. Waarmee je geen kwaad kan is Sedochol. In feite bestemd voor katten en honden om een betere haargroei te bevorderen. En ook goed gekeurd.

Geloof je er in (ik doe dat een beetje) dan moet je dat wel met beleid toedienen. Een dag per week heeft geen zin. Dat geldt trouwens ook voor biergist, knoflook, azijn en zo veel supplementen. Als die al enig effect hebben, zo weten mensen die een beetje thuis zijn in voedingsleer, kan je dat vergeten als je dat de duiven een dag per week voor zet. Beter zijn kuurtjes van een dag of drie.   

 WEL BELANGRIJK

Wat wel belangrijk lijkt is op gezette tijden een bad, een fikse regenbui mag ook. Ik weet nog hoe ik heel vroeger een reprimande kreeg van dr. Lemahieu. Ik ging daar twee keer per jaar naar toe met Nederlandse Harrie van Boxmeer. De dokter/wetenschapper uit Diksmuide (wat een roteind rijden) regelde het dan zo dat wij als laatste aan de beurt waren. Konden we nog wat buurten, want daar hield hij kennelijk ook van. Dr. Lemahieu was een autoriteit. In die jaren werd ik eens gebeld door Koopman. Gerard had bij de Leytens (Oostelbeers) gehoord dat ik lovend was over dr. Lemahieu en vroeg me of die echt zo goed was. Hij had namelijk een probleem dat zo groot was dat hij er die verre reis voor over had.

Niet veel later kwam de broer van Gerard een doffer brengen uit ‘Mr. Emmerveen’ de Nationale Asduif 2000. Maar ik had weer maar eens te weinig geduld waar ik achter kwam nadat ik die Koopmanduif geruimd had en anderen die er eieren of jongen van hadden me vroegen of ik nog van die soort had. Een van de vele fouten die ik ooit maakte.

 BAD

Dr. Lemahieu nu kreeg eens wat duiven van me in handen en zei ‘Je moet ze wel af en toe een bad geven’. Hij vroeg niet of ze regelmatig een bad kregen maar constateerde dat dat niet zo was. Sommigen doen speciaal badzout in het water. Wat mij betreft weg gegooid geld. Wil je er toch iets in doen? Een scheutje chloor (javel) is prima en ook een greep keukenzout en een of twee soeplepels azijn.  

KUREN EN MEDICIJNEN

Vroeger kon je vaak lezen dat ‘de medicijnkast in de winter op slot moest, maar  Altabactine mocht’. Nu is men wat ruimdenkender. Hebben duiven bijvoorbeeld haarwormen of zwaar coccidiose dan treed je best zo snel mogelijk op en laat je de duiven geen dag langer besmet dan nodig. Kuren met bijvoorbeeld Baytril is in deze tijd ook geen enkel probleem.    

 VRIJHEID

Of je ruiende duiven best veel vrijheid geeft of beter op hokt? Vroeger waren velen voor vrijheid, maar dat is veranderd en dat heeft met name te maken met roofvogels. ‘Groenen’ blijven maar volhouden dat er nu niet meer zijn dan vroeger, maar daar geloof ik geen snars van. Wilt U de kampioenen onder ons na volgen? De meeste houden nu hun duiven vast.