Ga direct naar de inhoud.

Vooroordelen (24 april)

Over vooroordelen

 

Sjonge wat had die J van Donk uit Nederland een klasbak zitten op de Olympiade. Hij noemt hem ‘Olympic Miracle’ en deze naam is nu eens niet overdreven. Die is nog maar van 2014 en won toch al:

1e Nanteuil 11,867 d. 1e Pont 4,243 d. (2e snelste 13.166 d). 1e Asse 3,444 d.

1e Peronne 2.947 d. 1e Quievrain 1.749 d. 2e Duffel 2,097 d. 2e Pont 1,833 d.

3e Peronne 1,465 d. 4e Duffel 1,783 d. 5e Asse 1,523 d. 7e St Juste, 1,375 d.

11e Quievrain 2,053 d.

Hoe je aan zo’n duif komt? De ouders gehaald bij Koopman, Heremans, Vandenabeele, Verkerk of zo? Nee hoor. Die kwamen van ene Bressulus en van Griffioen Nederland. En wat doen velen als ze zo’n super hebben of een ‘super jaar’ kennen? Meer kwekers houden. Zo ook deze J van Donk. Die verdubbelde zelfs zijn aantal kwekers. Hij had EEN kweekkoppel en dat werden er twee.

 BROECKX
Nog zo’n ‘witte Olympiade raaf’ zit, maar dat zal inmiddels wel zal zijn zat, bij Niels Broeckx uit Turnhout onder de pannen. Bart Geerinckx wees me afgelopen zomer op deze klasbak. Niels is de zoon van Jan en Marleen en Jan is weer de zoon van Leo en Maria en die hebben al goede ‘sinds mensenheugenis’. Ik heb het over diens 6031306, ofwel ‘Olympic 306ke’. Termen als de Komeet, de Raket, de Bliksem of de Meteoor zijn aan de Broeckxen immers niet besteed. Ook deze duif is van 2014 en toont weer maar eens dat duiven op tweejarige leeftijd vaak op hun best zijn. Ze, de supers zijn tegenwoordig veelal duivinnen, won met name:

3e Nationaal Montlucon 16.982 duiven.

14e Nationaal Chateauroux 25.720 duiven

14e Nationaal bis Gueret 16.262 duiven.

15e Nationaal Chateauroux 6,850 duiven,

Ook dit beste duifje van België op de kleine fond werd gekweekt uit twee geïmporteerde duiven. De vader komt van van de Wouwer, de moeder van Paul Voeten. In haar afstamming zien we de namen v d Veken, Vermeren en Louwers. Dat duivinnen op vluchten als deze de weduwnaars de loef afsteken was vroeger ondenkbaar, maar tijden veranderden. Zelfs was er een tijd dat duivinnen apart vlogen om die te beschermen tegen de weduwnaars. Tegenwoordig rijst de vraag wie de weduwnaars beschermt tegen de duivinnen. En steeds meer liefhebbers krijgen dat kennelijk in de smiezen want elk jaar weer hoor je van liefhebbers die alleen nog duivinnen spelen.

 OOK MERKWAARDIG
Nog maar eens blijkt dus dat je de supers vooral kweekt uit kruisingen en wat betreft deze twee duiven is het nog ‘straffer’: Zowel Broeckx als diens noorderbuur kweekten hun super uit ouders die ze elders haalden. Lijnenteelt? Inteelt? Een eigen stammetje opbouwen? Ik zeg het vaker, geloof er niet in. Laat dat liever aan de concurrentie over. Om èèn voorbeeld te noemen, neem hok Vercammen. Die had al vele jaren goede en kreeg nog betere door te kruisen met Leeuwenbloed Wouters. Natuurlijk, willen Chinezen je duiven dan willen ze je ‘oud soort’ en liefst ingeteeld. Zouden bij hen geen wenkbrauwen de hoogte in gaan als ze op de stamkaarten van genoemde superduiven de namen Vermeren, Louwers, Berssulus en Griffioen zien? Zij verwachten immers ‘namen’, zoals Kleine Dirk, Kannibaal, Rudy, Olympiade, Harry enzovoorts. En met wat inteelt er bij mag het helemaal wat meer kosten. Dus voor je bankrekening koppel je best (ik noem maar wat) zoon ‘Harrie’ maal kleindochter ‘Harrie’. Of kleinzoon ‘Rudy’ x achterkleindochter ‘Rudy’ enzovoorts. Maar om te vliegen? Hmm. Waren Iconische duiven zoals Pauline (Derwa), Geeloger (Minderhoud), Kannibaal (D v Dijck), Kleine (Vandenabeele), Kleine Dirk (Koopman) niet stuk voor stuk kruisingsproducten?

Zoals ook dat fameuze koppel van Meulemans destijds, vaak beschreven als het beste kweekkoppel ooit. Ook Charel had beide ouders elders aangeschaft. Zoals ik destijds mijn Mattens en Sissi, maar dat terzijde. Een Antwerpenaar had de prestaties van die duif van Nederlander Donk gezien. Hij was niet onder de indruk.

VOOROORDELEN

In beide landen bestaan immers nogal wat vooroordelen over de kwaliteit van elkaars duiven. Sommige Belgen gaan er als struisvogels met de kop in het zand van uit dat de Noorderburen met kraaien spelen. Ze baseren hun mening op die van een oudere generatie. ‘Alleen in België zitten goede’ verkondigden die in koor. Zien ze dan niet dat die ‘superieure Belgen’ op One Lof Races vaak weg gevlogen worden door duiven uit landen waar de sport nog in de kinderschoenen staat, vraag je je af. Als ze zien hoeveel Nederlandse duiven vliegen op vluchten als Barcelona, Pau enzovoorts zeggen sommigen smalend: 'Die mannen steken alles in de mand wat beweegt' Maar hoe zulks te rijmen met de veel betere prestaties van Nederlanders op die vluchten, elk jaar weer opnieuw? Met meer duiven spelen en concoursen die desondanks vlotter verlopen zou eerder wijzen op een enorm klassenverschil in hun voordeel.

NEDERLANDERS In Nederland dan weer laten sommigen zich minachtend uit over Belgische duiven. ‘Die kunnen excelleren vanwege belachelijk weinig duiven in concours en alleen maar goed voor vitesse.’     Daarbij komt dat niet weinigen veel geld lieten in België voor 'betere' duiven, de verwachtingen waren even gespannen als de elastiek in de lingerie van Sabine Hagendoorn, maar de duiven losten die niet in, vaak integendeel. Misschien niet eens zo vreemd want waar ging men meestal heen? Naar opgeklopte namen, opgepikt uit nepreportages over nepkampioenen. Belgische duiven alleen goed voor vitesse? Die mensen weten kennelijk niet hoe vaak en hoe ver veel Belgen hun jongen spelen. Dat steekt wel erg schril af bij EEN schamele HaFo vlucht voor jongen in sommige delen van Nederland.    

 ZWART WIT In België zitten weinig echt goede en dat geld ook voor Nederland. In België zitten veel slechte en in Nederland is het al niet anders. In België zijn er plaatsen waar de kwaliteit beduidend minder is dan elders en dat kun je ook stellen voor Nederland.

Komt bij dat vele Belgische vitessers niet beseffen tot wat hun duiven op de fond in staat zijn omdat ze niet de kans krijgen hun kunstjes te vertonen op de verdere afstanden. Velen zien zaken te zwart wit maar dat is mensen eigen. Dat was al in de tijd van Sjors en Sjimmie. Die waren ook zwart en wit. Alles wat zwart was (zoals Jimmie) was heiden. Dat was het aardige in die tijd. Alles was zo herkenbaar. Zwart voor het slechte en wit voor het goede. Wij waren wit en stuurden missionarissen naar Afrika om de zwartjes hun zieltjes te wassen.

Dus Belgische duiven alleen goed voor vitesse en Nederlanders die alles in de mand stoppen wat beweegt en vandaar minder concurrentie?

Zulke beweringen zijn respectloos, te zwart wit, niet waar en vooral dom.