Ga direct naar de inhoud.

Erg interessant

Het was volle bak tijdens het duivenforum in Middelbeers vrijdag 7 maart.

Er moesten zelfs stewards aan te pas komen om het parkeren in goede banen te leiden. Van overal was men gekomen, tot en met Friesland, maar wat wil je als mensen als Koopman, Verkerk, Vercammen en dr. Schroeder hun zegje komen doen. Een van de items die werden aangesneden was 'appelazijn' en dat was interessant.

APPELAZIJN

Samen met de komst of beter problemen met Adeno Coli werd 'Het grote Azijnboek' gepubliceerd. En liefhebbers meenden het gevonden te hebben. Met azijn creeer je in de ingewanden een klinaat waarin de Coli bacterie minder gedijt dus begon de halve duivenwereld appelazijn in het drinkwater te kieperen.

Persoonlijk was ik sceptisch zoals steeds maar kon het toch niet laten de proef te doen, ik gaf ook mijn duiven veelvuldig appelazijn en wat constateerde ik?

Vanaf toen geen geel meer.

Als ik dit schrijf is er ook al anderhalf jaar niet tegen gekuurd.

Omdat andere dezelfde ervaring hadden vroeg ik dr. Schroeder 'zijn gedacht'.

De Belgische dierenarts was hetzelfde opgevallen.

En als kampioenen duiven aanboden die na onderzoek vrij bleken van geel vroeg hij of die appelazijn gaven. Zonder uitzondering was dat zo.

Merkwaardig was wel dat hun duiven niet gespaard bleven van Coli en het was toch om Coli van het hok te houden dat ze appelazijn gaven.

Daaruit concludeerde de duivendokter dat, als duiven vrij zijn van geel, ze dat waarschijnlijk blijven als er vaak azijn in het drinkwater zit.

Inderdaad, het mag ook gewoon azijn zijn, dat is nog goedkoper ook.

Wel benadrukte hij dat het geen zin heeft als je dat maar een dag per week geeft, het moeten 'kuurtjes' zijn en mag desnoods dagelijks maar' niet tijdens het seizoen. En weet je wat interessant is?

Dokter Raf Herbots denkt er ook zo over en ik denk Peter van der Merwe inmiddels ook. Een jaar gaf hij zijn jongen appelazijn en nog nooit had hij zulke problemen met Coli. Ik denk dat wat betreft zuren en Coli iedereen iedereen zo'n beetje naschreef.