Ga direct naar de inhoud.

Artikelen 2018

Voor wat het waard is (8 okt)

Piet de Weerd zei me ooit: ‘Van duiven ken ik 1%, maar dat is altijd nog oneindig veel meer dan de rest. De meeste kennen er niets van.’ Het zal wel schertsend bedoeld zijn en wilde hij enkel een statement maken, maar een kern van waarheid zit er in

Lees meer: Voor wat het waard is (8 okt)

Beroering in Nederland. Zal Belgie volgen? (29 sept)

Het hek is van de dam. De beer is los, de kogel door de kerk. Duivenliefhebbers komen massaal in verzet. Tenminste in Nederland. Zal Belgie volgen? Het zou me niet verbazen. Waartegen ze in verzet komen? De massa’s duiven waarmee sommigen spelen, de mega-hokken zeg maar

Lees meer: Beroering in Nederland. Zal Belgie volgen? (29 sept)

In gesprek met Herman Bevers (22 aug)

Meestal zijn het de grote namen met de echt goede duiven die in aanmerking komen voor een gesprek. Maar niet alleen zij. Er zijn andere, vrij onbekend soms, maar met even mooie resultaten als die ‘groten’ net die ronkende namen. Mannen als Herman Bevers, woonachtig in Sint Job, in de duivensport bekend vanwege een inkorflokaal waar vaak zo uitmuntend gespeeld wordt.

Lees meer: In gesprek met Herman Bevers (22 aug)

Empirisch 16 aug

‘Ik heb het gevonden, eindelijk’, zo beweerde de Limburger die, dat moet gezegd, fantastisch gespeeld had. En samenzweerderig keek hij naar zijn zoon.

‘Bedoel je een geheim?’ vroeg ik.

Hij knikte en zei, ‘een groot geheim’.

 

Lees meer: Empirisch 16 aug

Leren van uitslagen (8 aug)

In duivensport gebeuren vaak dingen die zo merkwaardig zijn dat er geen touw aan vast te knopen is. Gewoon niet te vatten. Of ze drukken je met de neus op de feiten. Die ‘merkwaardige zaken’ kunnen zelfs uitslagen zijn.

Lees meer: Leren van uitslagen (8 aug)

van Eynde Govaerts 19 juli

En nog maar eens belandden we in dezelfde regio, meer bepaald Putte, om een groot kampioen op de rooster te leggen. Dat is nu eenmaal het vanzelfsprekend gevolg van een hele reeks topspelers in dezelfde streek. Overdreven? Sla er de uitslagen van Nationale vluchten op na en kijk waar op heel veel vluchten de winnaars en uitblinkers wonen.

Lees meer: van Eynde Govaerts 19 juli

Veranderende tijden 10 juli

In deze tijd, als de jongen in Belgie al op de HaFo “zitten”, moet het jonge duivenspel bij sommige Nederlanders en veel Duitsers nog beginnen. Bijna overal weer een massa jongen kwijt, veel Nederlanders zullen volgen. ‘Veel’ dus want er zijn uitzonderingen.

Lees meer: Veranderende tijden 10 juli

Weer medisch en zo (5 juli)

Als je als duivenliefhebber helemaal in de war wilt raken dan moet je in de winter meerdere ‘forums met dierenarts’ bij wonen. Het is schrikken hoe verschillend ze allemaal denken. Tegenpolen vind ik altijd dr. Blancke en dr. Marien.

 

Lees meer: Weer medisch en zo (5 juli)

Louis (27 juni)

Nijlen was ooit een echt duivennest met ooit honderden liefhebbers. 600 Hoorde ik eens. Dat zal sterk overdreven zijn maar als het er de helft waren is het nog veel. Hoe populair duivensport er was kan je daar trouwens nog zien. In sommige straten staat het enige duivenhok tegen het andere, de meeste helaas vervallen en zonder duiven.

Lees meer: Louis (27 juni)

Darwin en nog wat

In duivensport zijn geen vaste regels. Hokken? Ze zijn allemaal anders. Voeren? Iedereen doet verschillend. Ook het medisch plaatje wordt door iedereen verschillend ingevuld.

Lees meer: Darwin en nog wat

Dat wordt hem (niet) 26 mei

‘Ben je ooit bij X geweest, anders moeten we samen eens gaan’, vroeg William. Het was nog in de tijd dat het opkomend grijs de strijd had aangegaan met mijn ravenzwarte haar.

Lees meer: Dat wordt hem (niet) 26 mei

Van het klokje kan je leren (18 mei)

Er was een tijd dat ik zowat alle duivenkranten las die er waren. En dat waren er ooit veel. De kranten waar ik niet op geabonneerd was leende ik.

Lees meer: Van het klokje kan je leren (18 mei)

Gehersenspoeld (10 mei)

Ik ben geen fervent bezoeker van kampioenendagen, tentoonstellingen en dergelijke. De sport eist in de zomer zoveel aandacht dat ik in het stille seizoen wat anders wil hoewel ik anderen hun ‘winters plezier’ van harte gun.

Lees meer: Gehersenspoeld (10 mei)

Fascinerend (7 mei)

Van niet-liefhebbers hoor je soms hoe duiven fascineren. Van vele honderden kilometers feilloos de weg naar huis vinden? Ze krijgen er zowaar bewondering voor. Een sportgenoot die zijn naam liever niet gepubliceerd ziet wordt evenzeer geboeid door dat feilloos navigeren van duiven.

Lees meer: Fascinerend (7 mei)

Grenzen verleggen (27 april)

Vooral Nederlanders zullen de Olympische Winterspelen wel zo’n beetje gevolgd hebben en geconstateerd dat het alsmaar sneller gaat, grenzen alsmaar worden verlegd

Lees meer: Grenzen verleggen (27 april)