Ga direct naar de inhoud.

In deze tijd (24 dec)

Je uitgevlogen kind(eren) met hun kroost weer terug in huis krijgen is de ultieme angst van veel 60-ers. Het overkwam een kennis van me. De schoondochter was er met iemand vandoor met meer geld, ‘dus’ de zoon met twee meisjes van tien en elf terug in hotel mama. Daar zijn ze nu een jaar en er is geen beterschap in zicht. Geld om een huis te kopen is er niet, twee keer had hij bijna een huurhuis maar even zo veel keren keer werd het toegewezen aan immigranten.

 ONBEGRIP

De zoon heeft niets tegen die mensen maar begrijpen doet hij het niet. Altijd netjes belasting betaald en hoeveel zouden zij betaald hebben vraagt hij zich af. En hij heeft nog een probleem. Al gauw hebben zijn dochters op school een gsm nodig, die zullen er wel komen ook maar hij weet nog niet van welke centen. Maar wat hij nu weer zo wrang vindt? De buitenlanders die in de huizen kwamen waar hij zijn zinnen op had gezet hadden wel een gsm en ook hun tiener kinderen. ‘Misschien ben ik te simpel om zo iets te snappen’, zegt hij. ‘Dan zijn er daar veel van’, stelde ik hem gerust. Het is gewoon een rare wereld aan het worden.

 RARE WERELD

-Bij mij in de buurt wordt al lange tijd gewacht met de aanleg van een fietspad. Om een zeldzaam soort padden te behouden, zo luidt het.

-In Limburg is de bouw van een fabriek stil gelegd vanwege enkele vleermuizen. Kosten enkele tonnen.

-In Nederland kan zwarte Piet bij velen niet meer. Discriminatie.

-Vroeger speelden we Arendsoog en Witte Veder. ‘Cow Boytje spelen’ kan ook niet meer, is ook discriminerend.

-En negers mag je geen negers meer noemen.

-In bepaalde wijken van Rotterdam krijg je als blanke te horen dat je op moet rotten. In Amsterdam kan het gebeuren dat je tien man aan moet spreken voor je iemand tegen komt die Nederlands kent.

-Een bankdirecteur die wegens wanprestatie wordt ontslagen krijgt ‘een gouden handdruk’ mee van soms miljoenen. Hoe anders is dat bij veel hardwerkende mensen na ontslag.  

  RARE WERELD 2

Op televisie wisselen huiveringwekkende beelden elkaar af. Tonnen fruit worden doorgedraaid vanwege een overvloedige oogst. Amper een minuut later zie je Magere Hein in hongerend Afrika zijn oogst binnenhalen. Neem ook de misdaad. Vele duizenden jaren was de jungle voor de mens de meest gevaarlijke plaats op aarde. Door toedoen van het dier in de mens is het de veiligste plek geworden. Oneindig veel veiliger dan grote steden.

Laat je in Brussel je auto drie dagen onbeheerd dan heb je vijftig procent kans dat je deze nog heel terugvindt. In Amsterdam heb je geen enkele kans. Jaag in deze ‘beschaafde wereld’ ook geen inbreker je huis uit. Als die zich bezeert is de kans groot dat jij betaalt.

 ADVIES

Het is nu de tijd van de goede voornemens. We willen wel maar het lijkt soms of het noodlot corrigerend optreedt. 'X' die met grote regelmaat zijn vrouw een pak slaag gaf bezwoer haar met oudjaar zijn handen voortaan thuis te houden. Zij was zo geroerd dat ze beloofde voortaan geen rattengif meer in zijn koffie te doen. Schreiend vielen ze elkaar in de armen.

Amper een uur later liet de vrouw een flesje bier uit handen glippen en ze had de eerste mep van het nieuwe jaar al weer te pakken. En amper een dag later zat hij al weer aan de koffie met rattengif. Wat kan duivensport mooi zijn als je dat afzet tegenover zoveel rotzooi in deze wereld. Maar dan wel op voorwaarde dat je weet te relativeren.

 BETREKKELIJK

Stop alle liefhebbers van dit land in Camp Nou en het stadion is voor driekwart leeg. Weet u nog wie drie jaar geleden vierde midfondkampioen was in Uw samenspel? Zo betrekkelijk zijn duiven. Waar het in dit leven werkelijk om gaat zijn je gezin en die paar goede vrienden. Koester die en relativeer de rest want dat hangt er zo maar bij. Te veel mensen laten hun leven vergallen door volstrekt onbelangrijke zaken. Om enkele onnozele kampioenschapspunten liggen ze in hun bed te woelen en vergeten te genieten van hun opgroeiende kinderen, kleinkinderen of mooie tuin. Relativeer dus en denk positief, al is het maar om jezelf staande te houden. Positief denken impliceert ook respect voor elkaar en voor elkaars prestaties.

Zelfs een slecht vlucht kan je nog positief benaderen: Bijna zeker heb je daarmee anderen gelukkig gemaakt. Zeker als je normaal erg goed speelt. Let maar eens op hoe vriendelijk mensen zijn alsj slecht speelde.

 ALTIJD AL

De prestatiedrang van de mens en zijn speurtocht naar nog sneller, nog beter, nog gezonder (meer vorm) heeft ook in duivensport de grenzen verlegd. Toen in de 90-er jaren duiven werden verkocht voor 600.000 franks dacht men al ‘veel gekker moet het niet meer worden’.

Nu wordt 400.000 euro en zelfs 2.78 miloen euro betaald voor een enkele duif. Anderen dan weer willen het met meerdere honderden vliegduiven forceren. Persoonlijk vind ik dat je niet meer van een SPORT kan spreken als die toelaat dat mensen met vijf duiven spelen maar ook met 500. Zelf zou ik me heel diep schamen als ik met de 157e getekende een eerste prijs zou winnen. Inmiddels lijkt niet alleen Bosua alle hoop verloren te hebben dat er een inkorfbeperking zal komen en liefhebbers meer met gelijke wapens strijden. Als het te laat is ja.

Maar ik maak me er niet druk om. Plezier in je hobby moet je vooral zoeken tussen je duiven en die weinige goede vrienden die een mens heeft.  

TRAGISCH

Terug naar die oudejaarsviering. Soms krijg ik het idee dat dat een tragische vergissing is. Alleen al vanwege de bedenkelijke taferelen die zich afspelen.

Amper heeft de klok twaalf maal geslagen of miljoenen veren vrolijk overeind, vallen elkaar uitzinnig om de hals, slaan elkaar op de schouders, zetten het op een uitbundig zoenen en zuipen en wensen elkaar het 'allerbeste'. Ik heb daar weinig op tegen, we moeten zuinig zijn op dat beetje folklore dat we nog hebben, maar begrijpen doe ik het niet.

Zo'n plotselinge opwelling van naastenliefde en vrolijkheid kan bij elk zinnig mens alleen maar argwaan wekken. Oudjaar is voor mij niet anders dan een aardig gebruik dat ons door de kalender wordt voorgeschreven. Zoals carnaval. De helft van de bevolking begint uitzinnig te bekkentrekken van vreugde, te dansen en te springen hoewel daar geen enkele aanleiding toe bestaat. Behalve dus weer de kalender. Eeuwen lang deden we niet anders dan met oudjaar elkaar het beste wensen.‘  ‘Het jaar dat volgde zou beter worden.’ Wat hebben we elkaar al die jaren veel wijs gemaakt. .

 IN PLAATS VAN

Ik doe dus maar gewoon mee en wens U allen een goede gezondheid, geluk in het gezin en de familie, geluk op het werk en met de hobby: duiven. LET WEL IN DIE VOLGORDE!!!

(A S. In plaats van kaarten).