Ga direct naar de inhoud.

van Eynde Govaerts 19 juli

En nog maar eens belandden we in dezelfde regio, meer bepaald Putte, om een groot kampioen op de rooster te leggen. Dat is nu eenmaal het vanzelfsprekend gevolg van een hele reeks topspelers in dezelfde streek. Overdreven? Sla er de uitslagen van Nationale vluchten op na en kijk waar op heel veel vluchten de winnaars en uitblinkers wonen.

KENNISMAKING

Deze keer maken we nader kennis met Marc Van Eynde, bankbediende bij KBC, en diens compagnon Joseph Goovaerts, in dienst bij busbouwer Van Hool. Het betreft twee 50-ers en beide werden liefhebber vanwege melkers in de familie in hun jonge jaren. Marc zat als vijfjarige al op de hokken van grootvader en eenmaal volwassen drong bij hem het besef door dat je van duivensport meer kan genieten als je er niet overal alleen voor staat. Vroeger speelde hij al in compagnon schap en zijn partner van nu is iemand met wie hij al bevriend was in zijn jeugdjaren. Joseph Govaerts dus. Bij hem zitten de kwekers, bij Marc de vliegers.

 

VAN EYNDE GOOVAERTS ALGEMEEN

Hoeveel duiven hebben jullie nu?

35 koppels kwekers en 60 vliegers op totaal weduwschap. Dat zijn geen 30 koppels maar 27 doffers en 33 duivinnen. Waarom deze disbalans leg ik dadelijk uit. Verder kweken we elk jaar zo’n 140 jongen.

 Had je een leermeester?

Jazeker, mijn oom maar meer nog plaatsgenoot Flor Engels. Die leerde me de finesses van het spel.

 Zoals?

Niet panikeren na een slechte vlucht. Dan niet meteen naar de dierenarts rennen, niet meteen gaan kuren of je systeem veranderen maar rustig blijven. Het is meestal een vormdipje en met wat rust komt het meestal weer wel goed.

 Wat is je favoriete spelsoort?

Oude duiven op de kleine fond. Jonge duiven is niet mijn ding. Dat is te veel specialiteit geworden, ik kan daar ook door mijn werk niet zo veel tijd in steken.

 Wat voor spelsysteem hanteer je met oude?

Totaal weduwschap of beter het chaos systeem. Geleerd van Pascal Arien. Het werkt het best met jaarlingen en enkele duivinnen op overschot maar niet te veel.

Vandaar 27 doffers en 33 duivinnen. Weet je, ook die duivinnen op overschot willen een partner wat zorgt voor de nodige rivaliteit op het hok. In de winter zit alles gescheiden, half februari gaat de tussendeur open en dan kunnen ze hun plan trekken. Of ze een partner vinden of niet, een bak hebben of geen bak, het interesseert me niet. Na drie weken worden ze gescheiden. Ik ben daar in 2016 mee begonnen en het bevalt prima. Weinig werk en gemotiveerde duiven die presteren.

 En hoe speel je jongen?

Na de eerste HaFo vlucht op de schuifdeur.

 DE SOORT

Waar kwamen je eerste echt goede duiven vandaan?

Van plaatsgenoot Flor Engels. We hadden ze van al hun stamduiven zoals, voor ingewijden, de Oude Witpender, de 231, de Dikke, de 086, de 178 enzovoorts.

 Welke duiven zijn nadien nog succesvol ingebracht?

Vooral duiven van Gaston v d Wouwer! Ook van diens beste. Met Dirk van Dijck deden we aan samenkweek, ook dat lukte en we zijn bijzonder geslaagd met een zus van ‘Vriend’. Ook de inbreng van het Limbourg soort van Raf den Haese Oost Vlaanderen was een succes.

 Je zei Vriend?

‘Vriend’ was een duif van Jos Maris Itegem. Die won twee eerste prijzen provinciaal en is later verkast naar Koopman.

Recent nog duiven bijgehaald?

Wij halen elk jaar bij. De meest recente aanwinsten komen van Patrick Vervloesem, Dirk van Dijck, weer Engels, Dirk van Dijck, Vanoppen – Luyten en we hebben een zus van de Nationale Asduif van Wim de Troy. Diens moeder kwam trouwens van ons.

 Kocht je ook dure duiven, bijvoorbeeld via Internet?

Sporadisch. De duurste die we ooit kochten kostte ons 3.000 euro.

Wat is de beste duif die je ooit in voerde?

Hier kan je beter van een koppel spreken. We noemen dat ons ‘Tornado koppel’. Daar berust in feite alles op. De doffer was een kruising Engels x Dirk van Dijck. (231 x Bourges). De duivin was een dochter van de Kaasboer van Gaston. Veel mensen in de streek zijn trouwens enorm gelukt met duiven van Gaston.

 Wat zijn nu je beste kwekers?

Zonen en dochters ‘Tornadokoppel’ en zonen en dochters van de 07-827, onze superkweker van Engels. De 827 kwam nog uit zoon befaamde 178.

 SPEL MET OUDE

Waarom besloot je ‘totaal’ te spelen of in jullie geval het chaos systeem?

Totaal omdat je veel minder duiven hoeft te houden, je kan met alles spelen. ‘Chaos’ omdat je er totaal geen omkijken naar hebt en ze toch presteren.  

 Heeft dit systeem ook nadelen?

Naar mijn idee een. Het werkt maar tot vluchten onder 600 kilometer. Voor de sfeer op het hok is het belangrijk dat alles binnen twee uur thuis is en bij fondvluchten is dat lang niet altijd het geval. .

.Enkele hoogtepunten van de laatste twee jaar?

- 1ste nationaal Montlucon 10.753 duiven en snelste 20.214 duiven.

- 2e, 3e, 7e nationaal Chateauroux 9.540 duiven.

- 3e nationaal Bourges 7.614 duiven.

- 5de nationaal Montlucon 10.753 duiven.

- 5de nationaal La Souterraine 7.631 duiven.

- 9de nat Bourges 19.889 duiven.

- 1st semi nationaal Blois 2.137 duiven en snelste 7.129 duiven. Dit was wel in 2016.

In 2017 werd slechts met 12 duivinnen, 6 doffers gespeeld na de verkoop van onze oude vliegers en een deel jaarse. We wonnen toch nog:

- 7e en 12e national Argenton 13.730 duiven.

- 11e nationaal Chateauroux 10.454 duiven.

- 16e Nationaal Bourges II 8.348 oude duiven.

- 26e, 50e, 58e en 98e 12.449 jaarlingen.

- 7e, 18e, 86e van 38.456 jonge duiven.

 Inderdaad een indrukwekkend lijstje. Wat zijn momenteel je topvliegers?

‘Els 1’ en ‘Els 2’, twee nestzussen en 100% Gaston, beiden wonnen 3 x top 100 nationaal. De 16-011 en de 16-002 zijn ook klasbakken. Die werden 11e en 14e Nationale Asduif Grote Halve Fond.

 Gaat de deur open voor vertrek?

Soms wel, soms niet.

 Worden oude tussen de vluchten in gelapt?

De eerste weken van het vliegseizoen sporadisch. Dat is meer om het systeem te leren. Komen ze eenmaal snel en nijdig thuis dan stoppen we met lappen en vanaf dan probeer ik ze zo rustig mogelijk te houden. Kwestie van proberen het een heel seizoen vol te houden.

 Welke komen best, doffers of duivinnen?

Over het algemeen de duivinnen. We hebben elk jaar ook wel enkele topdoffers maar die zijn minder standvastig.

 SPEL MET JONGEN

Vertel eens over je manier van opleren.

We beginnen op 3 kilometer, dan 6 kilometer, vervolgens drie keer 15 kilometer en dan kunnen ze met de maatschappij mee naar Quievrain, 95 km.

 Ook rijden tussen de vluchten in? .

Doen we niet, we moeten beide werken. We korven ze wel regelmatig in voor een vitesse vlucht op woensdag met de maatschappij.

 Anderen rijden dan weer veel. Heeft dat nut denk je?

Daarmee ben je absoluut voor en ga je beter presteren. Maar bijna dagelijks rijden zoals sommigen doen lijkt me weer niet goed. Dat is nefast voor de latere ‘carrière’.

 Verlies je ook zo veel jongen?

Van de vluchten eigenlijk niet. Wel kosten de hoogspanningskabels hier duiven en ook de roofvogels zijn een probleem. Vooral als de jongen pas buiten komen.

 En Adeno? Is dat ook hier een gesel?

De laatste jaren minder. Gewoonlijk een drietal dagen amper eten, wat braken en slijmerig mest en dan komen ze er weer boven op. Dode jongen zelden. Je kan dat toch met niets voor blijven.

 MEDISCH EN ZO

Kom je vaak bij de dierenarts?

Voor de kweek, voor het vliegseizoen en in het vliegseizoen elke maand. Dr. Schroeder is de dierenarts van dienst en wat ik in hem zo waardeer is dat hij nooit zal proberen je bepaalde medicijnen op te dringen.

 Wat doe je blind?

In maart vijf dagen tegen tricho en kopziektes. Tijdens het seizoen proberen we tricho te onderdrukken met gele druppels.

 Geloof je dat goed spelen nog kan zonder dierenarts en medicijnen?

Nee, kan niet meer.

 Geloof je in boosten?

Absoluut. Ik ben er zeker van dat je bepaalde vluchten naar je hand kan zetten middels medicatie. Maar van medicijnen blijf je beter af als je constant wilt presteren, zonder downs. Je kunt er de liefhebbers trouwens precies uithalen die ‘boosten’. Ze presteren matig, dan komt die belangrijke vlucht en ze staan er.

 Welke supplementen geef je?

Elektrolyten en eiwitten bij thuiskomst. Proteïnen tijdens de week in functie van opbouw naar volgende kleine fondvlucht.

 Welk supplement zou je niet willen missen?

Elekrolyten. Die zijn van groot belang voor een snelle recuperatie.

HOKKEN

Vertel eens over de hokken?

Die zijn opgebouwd met Ytongbokken. Pannen zadeldak met voor alle hokken volières. We hebben een hok van 10 meter lang voor de eerste ronde jongen en nog eens een van 10 meter voor de tweede ronde. Drie hokken, 7 meter lang, voor de doffers en een hok van 2.5 meter voor de duivinnen.

De kwekers zitten op zolderhokken bij mijn compagnon.

 VAN EYNDE GOOVAERTS ALLERLEI

Lees je veel over duiven?

Absoluut. Kranten en ik zit veel op internet. Je kan wel zeggen dagelijks.

 Wat zou je hobby zijn als je geen duiven had?

Vroeger voetballen, nu fietsen en ik heb ook veel genot van de drie kleinzoons.

 Met wie binnen de sport heb je veel contact?

We hebben een vaste kliek van vier koppels. Patrick Vervloesem, Patrick Van Hoof, mijn broer Rudy en ikzelf. Meerdere keren per week zijn we samen. Terwijl de vrouwen over van alles en nog wat babbelen melken wij over duiven. We zijn gehecht aan elkaar en gunnen elkaar alles. Zelfs motiveren we elkaar. Verder is Gaston een goede vriend aan wie we veel te danken hebben en kan ik langdurig chatten met David Baetens(Op de Beeck-Baetens).

 Met wie zou je wel eens kennis willen maken?

Heb met Gaston al talloze kampioenen bezocht in België en Nederland, maar ik heb er nog wel een op mijn lijstje staan: Gino Clicque.

 Wie zou je blij kunnen maken met wat jonge duiven?

Willy Daniëls, G Clicque, Dirk van Dijck. Gino Clique vind ik nationale top, evenals Pascal Arien.

 Wat vind je van 200.000 tot zelfs 400.000 euro voor EEN enkele duif?

Geen moeite mee. Het is als een schilderij, wat de gek er voor geeft. De verkoper kan er maar goed mee zijn en ik ben totaal niet jaloers. Als bankier weet ik maar al te goed dat geld niet gelukkig maakt.

 Een advies voor de KBDB?.

Laat je niet manipuleren door grote professionele hokken en houdt de nationals in ere. Die zijn het uithangsbord van Belgie en we worden er door buurlanden om benijd. Geef iedereen wat hij wil en wissel sectorlossingen af met nationale vluchten, dan vindt iedereen zijn gading. Wil je niet nationaal spelen? Geen probleem, speel dan om de 14 dagen in je sector.

 NOG IETS?

Nog iets wat je graag kwijt wilt?

Ja en dat geldt nogmaals de KBDB. De categorie jaarlingen moet worden afgeschaft. Tenminste tot de kleine fond. Nu kan niemand wijs uit de dubbelingen die overal anders zijn en na enkele weken hoeven jaarlingen echt niet beschermd te worden tegen de oude. Dan zijn ze ZELFS beter. (Noot A S: Met de vroegere dubbeling duivinnen was het hetzelfde. Die wilde men ook beschermend tegen de doffers middels een aparte dubbeling. Tot de vraag rees wie de doffers beschermde tegen de duivinnen?)

En er moet zo gauw mogelijk een inkorfbeperking komen van bijvoorbeeld 50 duiven. Nu loopt het ook in Belgie echt de spuigaten uit. Mensen die tot 250 duiven inkorven zijn absoluut geen zege voor de duivensport, eerder integendeel.

Als je wekelijks afwisselt, een nationale fondvlucht en een sectorale met daarbij nog HaFovluchten hebben de professionele hokken nog spelmogelijkheden genoeg.

Laat ook melkers begin seizoen kiezen in welk lokaal ze gaan spelen, zoals in Nederland. Aldus hoeven ze niet de ganse week naar het weerbericht te kijken om te zien hoe de wind gaat staan om dan telkens naar het lokaal te rennen waar ze in het voordeel zitten. Erg frustrerend voor melkers die die mogelijkheid niet hebben.

Tot slot nog dit: Ik heb veel vrienden in de duivensport maar zie spijtig genoeg ook veel jaloezie. ‘Het zijn maar duiven’, zei mijn eerste mentor Flor Engels altijd. In je gezin moet het goed zitten, daar ligt de bron van geluk.

 TOT ZOVER

Tot zover Marc van Eynde, de ene helft van de bijzonder succesvolle combinatie uit Putte. De man is opbouwend kritisch maar over de sportgenoten komt geen verkeerd woord over zijn lippen. Hij is vol lof over topspelers, alsof hij er zelf geen is.

En weet je wat ook opviel en dat voor de zoveelste keer? Dat er zo veel liefhebbers lukten met duiven van Dirk van Dijck! Dat mag ook wel eens gezegd worden.