Ga direct naar de inhoud.

Verschillend (24 jan)

Verschillend

 20 December. De telefoon. Gewoontegetrouw neemt mijn vrouw op en kijkt me dan aan. Nauwelijks merkbaar schud ik mijn hoofd. Kwestie van de kleinkinderen niet te leren liegen. ‘Sorry, mijn man is in bad’, zegt ze. Even is het stil aan de andere kant van de lijn. Dan hoor ik: ‘Alweer, dat was hij drie uur geleden ook?’ Wie het roodst werd, mijn vrouw of ik weet ik niet, maar de lucht was gauw geklaard en korte tijd later zat heel de familie met ‘de bellers’ in een restaurant. December is nooit mijn maand geweest en de laatste dagen zeker niet. Vanwege korte dagen, koude dagen, feestdagen en heel veel gedoe.

Veel jongeren hebben geen benul van wat kerst is. Toch ‘feesten’ ze. Ter ere waarvan? En dan die ‘beste wensen’. Komaan. Allemaal goed bedoeld maar dat laat je je toch niet voorschrijven door de kalender? Je wenst je dierbaren toch niet alleen op 31 december het beste?

 ETENTJE
Bij kerst hoort ‘gezellig samen zijn’ en je vol vreten. Dat was te merken. Het restaurant zat propvol. Naast ons een gezelschap van zeven vrouwen en vier mannen. Zoals te doen gebruikelijk voerden de vrouwen het woord en waar zouden die het anders over hebben dan # Metoo?

Getver! #Meoo? Het gaat toch nergens anders meer over. Dat woord komt me onderhand wel de strot uit.  De vrouwen kakelden steeds luider, de mannen werden steeds stiller. Wij luisterden mee. Steeds meer kreeg ik het gevoel dat wij mannen op een hoop gegooid werden. Allemaal met losse handjes en het ‘verkrachter gen’. Ik kon me nog net inhouden en niet tegen mijn kleindochter roepen ‘niet doen anders komt bompa misschien wel in de gevangenis’ toen ze me een knuffel wilde geven. En kreeg de neiging de machtsverhouding tussen mannen en vrouwen voor eens en altijd gelijk te trekken. Op te staan en op oorlogspad te gaan, me te verweren.

 KEERZIJDE
En die tantes vragen of ze ooit gehoord hadden over gewenste intimiteiten.

-Over verpleegsters met hun dokters in afgesloten ruimtes in ziekenhuizen.

-Over stewardessen met piloten in hotelkamers.

-Over politiemannen en dames die voorstellen een bekeuring ‘in natura’ te voldoen.

-Over secretaresses die op kantoor met de baas liggen te rollebollen.

-Over vrouwen van beroemde voetballers. Welke vrouw van een beroemd voetballer zou vrouw van een beroemd voetballer zijn als die geen beroemd voetballer was?

-Aan een van de dames vragen waarom haar zeventienjarige dochter als ze uit gaat altijd haar borsten half ‘buiten’ heeft hangen. Dan vraag je er toch om dat geen man je recht in de ogen kijkt. Gelukkig zijn er nog andere. Zoals de dochter van die man die een diepgaand gesprek had met zijn zoon. Hij bezwoer hem niet in de koffer te belanden met meisjes. Tot zijn dochter zei: ‘Maar pap, zo iets doen meisjes toch ook.’ Wel had ze beter gezegd ‘sommige’. Want daar wringt nu juist het schoentje. Mensen gooien mensen op een hoopje, terwijl we toch echt verschillen. Mannen, vrouwen en… ook duiven.

 

 BROEDEN 

Neem het overleggen van eieren. Wanneer mogen die op zijn vroegst uitkomen? Hoe lang blijven duiven over broeden willen vooral beginners weten. Ik stel dan: Maximaal twee dagen overbroeden en drie dagen te vroeg uit komen. Maar zeg er wel bij dat dat niet voor alle duiven opgaat. Dat duiven verschillen. Sommige broeden nog geen dag over. Andere tot een week.

 OOK SMAKEN
Ik lees graag over wetenschappelijke onderzoeken over duiven omdat die er zo weinig zijn. Uit een zo’n onderzoek blijkt dat smaken van duiven verschillen. En dat zet vraagtekens bij al die samenstellingen die firma’s over hun voer publiceren, soms tot op tienden van percenten. Ik heb daar altijd moeite mee gehad en sinds ik dat las al helemaal. Het toont immers dat het een illusie is te veronderstellen dat, als er pakweg 20% mais in het voer zit, de duiven ook 20% mais eten. Of dat ze 10% erwten eten van een mengeling met 10% erwten.

Het doet denken aan mijn 585, een prima duivin, maar een ding mankeert er aan. Na het trainen krijg je ze met geen hout binnen. Altijd is ze laatste met als gevolg dat de mais op is als ze binnen komt. Toch belet het haar niet om zonder mais te eten bijzonder te presteren. Food for thought.

 OOK DAT
Wanneer je zomerjongen kan koppelen is nog iets dat van duif tot duif verschilt. Een laat jong van Roger Engelen wilde ik in maart koppelen. Die zit nu, begin januari, al op eieren. Een zomerjong dat ik in 2016 bij opkomende ster Maarten Huijsmans haalde wilde ik afgelopen jaar in januari koppelen. Ze legde pas eind april.

 HERSTELD
Ook in 2018 zullen er weer slechte vluchten zijn waarbij duiven uitgeput dagen te laat aan komen. Wanneer die weer inzetbaar zijn? Opnieuw; verschilt van duif tot duif. Duiven die als laatste het hok uitvliegen bij het vrij laten en als eerste weer landen na het trainen, die moeizaam terug op gewicht komen en blauw vlees blijven houden? Thuis houden zulke.

Wanneer ze weer bekwaam zijn om te vliegen? Daar kan je geen tijdsduur op plakken. Dat verschilt van duif tot duif. Sommige komen nooit meer volledig terug op gewicht en blijven blauw vlees houden. Die zijn als vliegduif verloren. ‘Verbrand’ zegt de volksmond. Verder kan een duif die een week weg bleef sneller herstellen dan een duif die twee dagen weg bleef.

 HET WEER  
Een ‘super’ is er met alle weer, zegt men wel eens. Inderdaad, ook met flinke wind mee moet die er zijn. Kijk maar eens hoeveel eerstgetekende ook bij 1.800 mpm ‘van voor’ staan. Onze 17-749 won tegen gemiddeld zo’n 900 duiven een 1e, 3e, 3e en 6e. Zo zullen er wel meer zijn, maar… zij deed het op vier opeenvolgende vluchten. En zulke zijn er niet ‘veel meer’. En weet je wat? Toen ze tegen 958 duiven de eerste won was dat aan een snelheid van, je gelooft het niet, 2.200 mpm. Daarmee was ze ook de snelste van de provincie Antwerpen. Geluksvlucht? Hoe kon ze dan bij totaal ander weer drie keer ‘naar de eerste doen’. Bij de 10 eerste prijswinnaars van die vlucht aan 2.200 mpm waren trouwens 5 eerste of tweede getekende. Maar ‘supers’ zijn er weinig. Veel duiven hebben wel degelijk voorkeur voor een bepaald weer type. ‘Is helder weer met tegenwind weer voor de goei?’ Ik had er ooit een die bij zulk weer amper te kloppen was. Die heeft de selectie echter niet overleefd en U begrijpt wel waarom.

 BEIDE SEXES
Ging een deel van dit artikel over beide sekses, zo ga ik ook eindigen. Sommigen duivinnen kunnen zich na enkele weken gescheiden te zijn al niet meer beheersen en storten zich op een andere duivin. Sommige dus. Tot besluit: Laat je als man door #Metoo geen complex aan praten. Elke duif is anders, elk mens is anders. Bij het gezelschap zat overigens een dame die haar mond niet had open gehad. Omdat ze nog nooit was lastig gevallen vermoedde ik. En dat in hoge mate betreurde.