Ga direct naar de inhoud.

Oppassen in voorjaar (13-04-24)

Gevaar in voorjaar

Het is bekend, veel ouderen denken vaak met weemoed terug aan vroeger. Niet dat alles toen beter was zoals je vaak hoort, wel anders.
Toen ik een jaar of twaalf was hadden we geen benul wat woorden als ‘bi’, ‘hetero, ‘lesbienne’,  ‘genderneutraal’ enzovoorts betekenden.
Nu kunnen kinderen (beetje overdreven) als ze goed en wel kunnen lopen je zeggen wat het is. Vooral veel kippen zouden ‘bi’ zijn, zo las ik ergens.
Lijkt me vreemd, anders draai ‘kip’ maar eens om. Zou het misschien ook gelden voor duiven, speciaal duivinnen?

DUIVINNEN
Vroeger werd amper met duivinnen gespeeld. Een enkele nestduif, maar daarmee viel je al op. België is het land van de dubbelingen. ‘Meer gelijke kansen’ was de bedoeling, maar met name ‘de dubbeling duivinnen’ lijkt met de kennis van nu een farce en is terecht overal af geschaft.
Duivinnen waren het ‘zwakke geslacht’, die moesten beschermd worden tegen ‘het geweld van de weduwnaars’. Vooral met ‘weduwnaarsweer’; vluchten over enige afstand met tegenwind, zouden ze kansloos zijn. Die opvatting is dus achterhaald door de werkelijkheid. De uitslagen van nu doen de tegenover gestelde vraag stellen: ‘wie beschermt de weduwnaars tegen de duivinnen?

DUIVINNENSPEL
Werd er voor het inmanden in vroeger jaren hooguit een enkele mand gereed gezet in geval er iemand met duivinnen af kwam zetten, nu zet men in sommige clubs meer manden klaar voor duivinnen dan voor doffers.
De een na de ander ging het duivinnenspel omarmen en van een heerschappij van de weduwnaars is al lang geen sprake meer.
Nu speelt men voornamelijk:
- Dubbel weduwschap. Beide geslachten.
- Weduwschap met duivinnen. Doffers blijven ‘thuis’.
- Nestspel met duivinnen. De grote fondspelers.
Hoeven duivinnenspelers van weduwnaars niet meer bang te zijn, wel is er een ander gevaar: Onderling paren. Lesbisch gedrag heet dat.
Na een tijd ‘gescheiden zijn’ pappen duivinnen die eerder normaal legden het aan met seksgenoten. Velen zijn er als de dood voor, halen zulke zelfs van het hok, want tijdens ‘het spel’ aan gaan pappen zou einde seizoen betekenen.

UITZONDERING  
Uitzonderingen zijn er altijd. Zo vond Gust Christiaens Humbeek dat er geen betere stand was dan twee gepaarde duivinnen op nest. Omdat die op dezelfde tijd willen broeden kan je dat uit spelen. Op de grootste ramp die men in Nederland ooit had van Orleans jonge duiven waren mijn eerste twee aankomsten met elkaar gepaarde zusjes. Eentje was regionaal de enige die er dezelfde dag door kwam (4e Nationaal).  
De zwaar miskende Roger Buvens deelde de opvatting van Gust. Hij moedigde  onderling paren zelfs aan.  
Ben ooit met W de Br bij de veel te vroeg gestorven Roger geweest. Een natuurmens en een speciale. Het was een gure winterse dag. Zijn duivinnen waren buiten gesloten in een niet afgedekte volière.

TERECHT?
Maar Gust en Roger zijn dus uitzonderingen.
Uit Duitsland kwam het dubbel (totaal)weduwschap over waaien. Eerst naar Nederland, vervolgens naar België.
Daarbij werd onderling paren voorkomen een uitdaging.    
Volgens de ‘specialisten’ is de partner (de doffer) de motivatie voor duivinnen om snel ‘thuis’ te zijn. Niet de duivinnen die ze elke dag zien.
Onderling paren tijdens het spel moet je voor zijn. Zitten duivinnen nu (begin maart) gescheiden dan laat je die beter anderhalve dag per week bij de doffers.
Die slechte eigenschap (‘aan lopen’ zeggen ze boven de rivieren) zit er al vroeg in.
Met optreden in het voorjaar ben je eigenlijk al te laat. Lesbisch gedrag een halt toe roepen doe je beter al als jonge duif. Zo niet zullen het als jaarling de eerste zijn om weer in de fout te gaan.
 
ERGSTE
Toch dient gezegd dat je veel succes kan hebben met jonge duivinnen die gepaard zijn en een nestje hebben. Maar bijna zeker kan je zulke als oude niet meer als weduwe spelen. Slechts enkele dagen gescheiden zitten doet zulke al met andere flirten, soms zelfs met meerdere.
Mogelijk hebben liefhebbers die zulke verwijderen gelijk. Niets mee aan te vangen, ze ondermijnen heel het systeem.
Onheil tracht men op verschillende manieren te voorkomen. Door schuin aflopende latten waardoor ze niet meer op de bodem samen kunnen kruipen. Rond tollende  staven of netten waarop een bal. Of, als je er niet te veel hebt, opsluiten.
Zelfs zag ik ooit een konijn tussen de duivinnen.

OOK
Ieder zijn meug maar mij lijkt dat het systeem duivinnen spelen met thuisblijvende partner het beste. Maar voor mensen die wat ouder worden lijkt het beter dat ze zich qua aantal duiven beperken en kostgangers weren.
Moet je met thuis blijvende partner 20 duiven houden om met 10 te kunnen spelen, bij totaal weduwschap kan je met alle 20 spelen. Door beide geslachten te spelen leer je ook beter de vliegwaarde van je duiven kennen.

ALS JONGE DUIF
Best voorkom je ‘aanlopen’ (lesbisch gedrag) dus al in het geboortejaar.
Wat je zou kunnen doen is het volgende:
Duiven die zaterdag van de reis komen pas zondag tegen de middag scheiden. Dan zijn ze ook gekalmeerd. Dan op woensdag weer even samen laten als je donderdag in korft. Aldus zijn er maar twee volle dagen dat ze strikt gescheiden zitten, maandag en dinsdag. De andere dagen zitten ze (deels) samen, of in de mand, of in de lucht op weg naar huis.

MISVATTING?
Weduwduivinnen zouden als jaarling het beste uit de verf komen. Zelf dacht ik dat ook, maar een duivin op eigen hok deed me van mening veranderen.  
Zo zag ik op internet dat er in heel België maar drie duiven waren die zich op HaFo twee jaar op rij bij de 25 Nationale Asduiven KBDB klasseerden.
Een ervan, de 190, van ons hok. Die werd ook 3 jaar op rij Asduif regionaal met een zelden geziene erelijst. Ze is van… 2020, in 2023 dus voor het 4e jaar gespeeld.
Hoezo als twee jarige ‘op gebrand?’

RECHT VAN SPREKEN
Als ik iets zeg wil dat niet zeggen dat het ook zo is, maar enig recht van spreken heb ik wel. Nederlanders die uitslagen bewaren moeten die van Nationaal Orleans van vroeger maar eens in kijken. Vier keer de beste van het land volgens berekeningen van het NP Orgaan. Dat gold in 1978 liefst 200.000 deelnemende duiven. 
Mooie tijden waren dat. Natuurlijk was er afgunst, maar niet bij iedereen. Tijdens een vergadering werd waardering uit gesproken dat ik nooit met meer duiven ging spelen. ‘Het was zo al erg genoeg.’ Als het over komt als snoeven, sorry. Maar gedenk, niets beter voor je geloofwaardigheid dan prestaties.     

o.s.
‘Onderling gepaarde jonge duivinnen. Volgens Christiaens en Buvens geen betere ‘stand’. Maar later als oude duif is het inleveren.