Ga direct naar de inhoud.

Altijd de pineut

De Chinees zat met zijn tablet op internet te pielen. Op een Nederlandstalige duivensite nog wel. Hoe hij er wijs uit kon snapte ik van geen kanten. Zijn die lui dan toch wat slimmer? ‘Wow, look at him, this man has leal supel pigeons', krijste hij plots en wees naar een uitslag met daarop 45 maal de naam van een Nederlander. Die had dus 57 prijzen gewonnen. Wij zeiden niets.

Even later slaakte hij weer een kreet van verbazing. Wij, Harrie en ik, zagen dat hij nu ergens was beland waar clubkampioenschappen gepubliceerd stonden. Hij wees naar iemand met 9 Asduiven bij de eerste 30.

 

ONWETEND

‘Hij snapt er echt geen reet van’ zei ik tegen Harrie. ‘Inderdaad, Godgeklaagd, en dat komt hier duiven kopen’ was diens reactie. De Oosterling voelde kennelijk dat we het over hem hadden en keek ons vragend aan. ‘Forget it’ zei ik. ‘No big deal.’

Maar het was wel een 'big deal'. De man besefte niet dat die Nederlander met 57 prijzen niet minder dan 162 duiven had ingezet. Waarvan er dus liefst 105 GEEN prijs wonnen. 105 Duiven die geen prijs wonnen? Dat noem ik pas ‘wow’. En die man met zijn vele Asduiven? Wat de Chinees niet wist en niet kon weten was dat het een club betrof met 14 leden waarvan de helft alleen grote fond speelde.

 GEFRUSTREERD?

Ik schrijf vaker over deze materie, ik weet het. Ook over het onvermogen van velen om uitslagen juist te interpreteren. Het is nu eenmaal een feit dat de prestaties van de man met veel duiven vaak te hoog worden aangeslagen. Bijna alle gekende namen spelen veel duiven, daarom zelfs dat sommigen 'bekende namen' zijn. Sommigen van hen hebben niet graag als ik er op wijs dat uitslagen lezen een kunst lijkt die velen niet beheersen, maar dat is niet mijn probleem. Ik schrijf nu eenmaal niet om vrienden te maken. Trouwens, vrienden kan je niet ‘maken’. Het werkt gewoon op mijn humeur als ook de media 'groten' die in wezen helemaal niet zo groot zijn ophemelen tot iets wat ze niet zijn.

Dan word ik zo gefrustreerd als een gecastreerde haan in een kippenhok. Ook het feit dat ikzelf weinig duiven speel zal er wel mee te maken hebben zeker. Eigenlijk is de man met weinig duiven bijna altijd in bijna alles de pineut. Delft die altijd het onderspit.

 OOST BRABANT

Neem nu het Nederlandse Oost Brabant. Verleden jaar begon het jonge duivenspel daar pas het laatste weekend van juni. Het weer op die eerste vliegdag was prima, maar toch waren de verliezen gigantisch. Naar verluidt op veel hokken 50% of meer. De vraag stellen wat dat betekent voor iemand die 100 jongen speelt en voor iemand die 20 jongen speelt is hem beantwoorden.

 GOEDE

Zelf kan ik er heel slecht tegen echt goede duiven te verliezen. Als ik me daarover beklaag (ik zou dat beter niet doen), kijken sommigen van die massa inkorvers me aan alsof ze willen zeggen ‘maak je je druk om EEN duif?’

Maar een echt goede verliezen komt bij mensen met een beperkt aantal vliegers veel harder aan dan bij mannen met veel duiven. Die kunnen gaten makkelijker opvullen, zo'n verlies beter opvangen. Om een theoretisch(!) voorbeeld te geven. Stel dat zo'n 'kleine' dezelfde kwaliteit op de hokken heeft als zo'n 'grote'. Pakweg een echt goede op elke tien duiven.

Verliest een 'kleine' met zijn 10 duifjes die ene goede die hij heeft dan is het seizoen voor hem verloren. Verliest de grote met zijn 80 vliegduiven een van zijn goede dan heeft hij nog 7 goede over. Zo simpel is dat.

 LOL

En dan is er nog iets. Het ultieme plezier in duiven is voor bijna iedereen het aan zien komen. Stel nu een concours dat rotslecht verloopt. Bijvoorbeeld een prijsduur van een vol uur. De massa inkorver met 60 duiven mee pakt zijn tal prijzen, 20, en dat doet ook de man met 9 duifjes mee. Die pakt dus 3 prijzen.

Dus beiden speelden even goed, of zo U wilt, slecht.

In theorie komt dat er op neer dat de eerste toch af en toe een duif aan ziet komen. Met 20 prijzen komt dat in theorie neer op elke drie minuten een duif. Hoe anders is dat bij de tweede. Die ziet om de 20 minuten een duif vallen. En dan speelden ze dus beide even goed of slecht. Slechts drie keer op een uur duiven aan zien komen? Tof is anders.

 MISKEND

Op veel vluchten zie je liefhebbers met een zeer beperkt aantal duiven oneindig veel beter presteren dan (sommige) massa inkorvers. Die LIJKEN de show te stelen omdat 40 prijzen nu eenmaal meer indruk maken dan 5 prijzen. Ook al had de eerste 70 duiven mee en de tweede slechts 5. Zo wist ik ene Herman Bevers uit Sint Job eens 1 en 2 winnen met slechts twee duiven mee. Maar geen krantenkoppen voor Herman, zelfs totaal geen aandacht. Die kreeg de man wel die met zijn 64e getekende de 1e prijs won.

Zo ontmoette ik G v d Wouwer voor het eerst in Beerse. We zaten, het is al weer jaren geleden, samen in een forum. Ik ben nog niet vergeten wat hij me daar toefluisterde: Nu kennen ze me overal. Maar weet je dat ik vroeger veel beter speelde? Maar dat was op vitesse en met weinig duiven. En dan mag je nog zo goed zijn, geen mens ziet je hangen.'

 NIET ONDER DE INDRUK

H uit België is een zoeker, pluist alles uit. Vooral winnaars tegen veel duiven interesseren hem en zeker als dat een verkeerde getekende van een grote naam is. En wat constateerde hij? Dat nogal wat van die duiven heel matige vliegers zijn. Hou me ten goede, ik heb niets tegen grote hokken. Die enkele vrienden die ik heb zijn bijna allemaal mannen met de grote korf.

Ik ben ook TEGEN een inkorfbeperking. Waar ik voor ben weet U. Wat me dus stoort is de 'over exposure' in de pers van liefhebbers die het niet verdienen. Opgemaakt door mensen die geen uitslagen kunnen lezen of met bijbedoelingen zoals een verkoop.

 NOG DIT

Nog een theoretisch voorbeeld om de positie van de 'kleine man' te duiden. Stel dat van zo'n massa inkorver de 4 eerstgetekende alle 4 hun prijs missen. Dan nog kan hij een opvallende uitslag maken. Als een 'kleine' op dezelfde vlucht met 4 duiven mee 100% prijs scoort, ziet men hem letterlijk en figuurlijk niet staan. Kopduiven pakken met verkeerde getekenden die een slechte uitslag camoufleren, kan hij immers niet. Wil je geloven dat als ik een nationale uitslag onder ogen krijg ik onwillekeurig zoek naar mannen die met weinig duiven mee alles per tiental scoren. En neem van me aan. Dat doen ook vele 'groten'.

 o.s foto:

 Het basisprincipe van ELKE sport is gelijke regels en gelijke kansen. Daarom lijkt duivenspel een betere term dan duivensport.