Ga direct naar de inhoud.

September and October (9 oct)

Een op zijn zachtst gezegd tumultueus duivenseizoen is afgesloten. Want tumultueus was het en daarvoor was vooral het weer verantwoordelijk. Of moeten we zeggen het veranderend klimaat? Vooral dat ene weekend sprong er uit. Nadat de KBDB besloot dat vanwege de hitte geen enkele vlucht doorgang mocht vinden (In Nederland mocht wel gevlogen worden maar niet verder dan 300 km en met een nacht mand) werd die maatregel bijgesteld en kon vitesse ineens wel. Het siert de KBDB dat die zich niet te groot voelde om op een eerder genomen besluit terug te komen. Resultaat was prachtige vluchten, maar hoe amateuristisch toch.  

Die dag dat alsnog gevlogen werd was overigens het zoveelste bewijs dat duiven hoge temperaturen best aan kunnen.

WARMTE

Omdat het er alle schijn van heeft dat we voorbereid moeten zijn op meer zomers met extreem warm weer past toch enige bezinning. ‘Boven de 30 graden niet vliegen’ zoals de NPO voorschrijft vind ik wat te simplistisch. Omdat duiven zelf dus bewijzen dat die temperatuur geen probleem zijn. Hier niet en in (sub)tropische landen niet. Daar kennen ze amper anders. Daarmee bedoel ik wel de thuisreis, VLIEGEN dus! De heenreis (in snikhete trucks) is een ander verhaal.

Als ik iets te vertellen had zou ik ook bij hoge temperaturen gewoon laten vliegen, maar wel op EEN voorwaarde: Een nacht mand. Als dat vanwege de afstand (verder dan 400 kilometer) niet kan dan de vlucht inkorten. Verder zou men kunnen overwegen de uren van inmanden naar zo laat mogelijk te verschuiven.

RUI

Als U dit leest zijn de duiven begonnen met de rui. En van iemand die schrijft over mensen en hun duiven wordt geacht daar in deze tijd aandacht aan te besteden. Anderen, mensen die rui bevorderende middelen in de aanbieding hebben, doen dat immers ook, maar dan in de vorm van advertenties. Welk van die ‘onontbeerlijke middelen voor een goede rui’ je best in huis haalt om duiven een handje toe te steken? Geen enkele! Allemaal weg gegooid geld.

En ‘ruimengeling’ dan? Ook vergeten. Dat is niet meer dan een woord dat men plakt op een goede zak voer. Er zijn talloze kampioenen die hun duiven het hele jaar door dezelfde mengeling geven.

Geloof me, er bestaan geen mengelingen voor een betere rui. En het zijn die adverteerders zelf die aantonen dat hun propaganda bijna ludiek is. Want wanneer wordt op een duivenhok heviger geruid dan bij winterjongen in het voorjaar? Als ooit de behoefte zou zijn aan speciaal voer of rui bevorderende middelen dan zou het dan zijn. Maar in februari, maart of april lees je die advertenties niet. Dat is immers niet de traditionele ruitijd.

 WAAROM?

En waarom ruien duiven nu eigenlijk? Niet omdat ze weten dat het daarvoor de tijd is, ook niet vanwege lagere temperaturen, zeker niet vanwege ‘ruimengeling’ maar eenvoudig weg vanwege korter wordende dagen. De rui treedt dan bij gezonde duiven vanzelf in. Dat is een natuurlijk proces waar je niets voor hoeft te doen. Tegen houden kan wel. Door te manipuleren met licht en donker en cortisone.

 

De ogen van deze duif stralen gezondheid uit. Zulke duiven hoef je echt niet te helpen. Die komen vanzelf door de rui.

HELEMAAL NIETS?

Dus beste mensen, houd je geld op zak. Of er dan helemaal niets is wat je kunt doen om je duiven wat te ondersteunen? Dat is een ander uiterste. Om te beginnen moet je van alle lichtschakelaars afblijven.

Gewoon de natuur volgen. Op de hokken mag het niet eerder of later licht of donker worden dan buiten. Een ding is wel absolute noodzaak: Geregeld een bad, minstens eens per week, toch zeker bij ‘vast houders’ die nooit buiten komen. Wat ‘mag’ is Sedochol. Voor zover bekend het enige middel dat een positieve invloed zou kunnen hebben op ingroei van haren (bij honden en katten) en pluimen/veren. ‘Mag’ dus.

KUREN

Bovenstaande is voor de kampioenen allemaal geen schokkend nieuws. Maar er zijn andere. Beginners met name. Eigenaardig dat er die in bepaalde delen van het land (vooral in Noord Oost Nederland) nog redelijk wat bijkomen terwijl daar elders amper sprake van is. Ooit woonde twee derde van de liefhebbers in Nederland beneden de rivieren, nu is het omgekeerd. ‘Food for thought!”

En die beginners dus zitten soms met vragen. Ze hebben bijvoorbeeld ergens gelezen dat je duiven in de ruitijd geen medicijnen toe mag dienen en vragen zich af wat dan te doen als ze iets mankeren. En inderdaad, in het verleden las je wel eens dat je elke vorm van medicatie moest mijden in de ruitijd.

 ACHTERHAALD

Die opvatting (‘de medicijnkast op slot in de ruitijd’) is achterhaald. Ooit waren er inderdaad medicijnen die een ‘sta in de weg’ waren voor een goede rui maar de medicijnen van nu kan je ook in de ruitijd toedienen. Ook kuren tegen paratyfus mag, zelfs met het door sommigen zo verfoeide Baytril.

 Met duiven die opgezadeld zitten met wormen, coccidiose, paratyfus, geel of whatever ga je toch niet wachten tot na de rui om die te genezen zeker.

Hoe kunnen duiven die wat mankeren in ’s hemelsnaam goed door de rui komen? Meteen optreden dus, ruitijd of niet. Nog beter is natuurlijk het zo ver niet te laten komen, maar beginnelingen maken nu eenmaal fouten.      

WINTERKWEEK

Mensen verbazen zich er wel eens over dat de kwaliteit van jongen uit dezelfde ouders zo kan verschillen. Dat kan velerlei redenen hebben, een er van is de conditie van de ouders. Je kan alleen goede jongen kweken uit ouders die een perfecte conditie hebben. Een perfecte conditie veronderstelt duiven die volledig zijn uitgerust. En dat zijn duiven niet waarmee in september nog intensief werd gespeeld. Van zulke is de rui uiteraard vertraagd en duiven die in oktober driftig ruien zet je uiteraard eind november niet weer samen.

Van winterkweek mag je alleen iets goeds verwachten bij duiven die drie maanden rust hadden. Of langer.

VERPLICHT BAD

Nog iets over baden. Er zijn liefhebbers die de duiven na terugkomst van een vlucht een VERPLICHT bad geven en die soms masseren ook. Dat zijn meestal goede liefhebbers, anders namen ze zo veel moeite niet, maar het is verloren moeite. De duiven zetten hun pluimen niet recht zodoende komt het water niet op de plaats waar het zou moeten komen. Op de huid dus.

 EN LICHTEN?

Ik weet niet of kampioen Verkerk nog bijlicht maar ooit vertelde die dat het volgens hem minder effect heeft dan mensen menen. Nu, enkele jaren later, denk ik dat hij gelijk heeft. Er zijn te veel liefhebbers die in augustus bijzonder goed spelen zonder te lichten. Spelen tot in september wordt wat anders. Ooit bedanken liefhebbers, vooral buitenlanders, me wel eens voor adviezen. Dat ze daardoor beter of zelfs goed zijn gaan spelen.

Waarom vooral buitenlanders? Het zijn vooral zij die het vaak zoeken waar ze het niet moeten zoeken. Met name in overtollige bij producten en medicatie. Waar die adviezen die ik gaf voornamelijk op neerkwamen?

KEEP THINGS SIMPLE.