Leo Heremans
Donderdag 28 november.
Buiten is het vochtig, somber, druilerig weer.
Binnen is het aangenaam warm. Tenminste bij Leo Heremans waar ik op de stoel zit waarop ik altijd zit. Amper 10 jaar geleden was de man uit Vorselaar buiten eigen omgeving onbekend. Anno 2013 is hij misschien wel de beroemdste liefhebber van de wereld. Zeker de meeste besproken.
VEEL BESPROKEN
Want wat hoorde je overal de naam Leo Heremans toch vaak noemen.
- "Hoe kan je amper 5 jaar na een bijna totale verkoop zo veel jongen kweken?"
- "Wat zitten er van Heremans toch overal goede."
- "Wat heb ik goede van de Leo."
- "Wat had ik slechte van Heremans."
- "Leo Heremans sloeg alle records met een opbrengst van 4.000.000 euro."
- "Leo Heremans verkocht de duurste duif ooit."
- "Heremans heeft kort na zijn verkoop weer 500 duiven vliegen."
- "Hij is weer mandenvol duiven aan het opleren."
- "Hij speelt in 2014 weer even vrolijk mee."
En meer "van dattem". Zin en onzin wisselen elkaar af. Zelden vierden sensatiezucht,
afgunst maar ook bewondering zoveel hoogtij.
Ik heb het altijd een beetje voor de Leo gehad en was daarom nieuwsgierig.
Hoe het met hem ging. Hoe hij het afgelopen jaar had ervaren. Wat zijn plannen voor de toekomst zijn en' Ik wilde hem dingen te ontfutselen waar de liefhebber iets mee kan. Het resulteerde in een "q and a". Vraag en antwoord.
Hoe is het met de Leo anno nu?
Niet echt goed. Het is er met mijn longen zeker niet beter op geworden. Ben snel buiten adem, zeker als ik tussen de duiven zit.
Er zou hier weer een wolk duiven vliegen en jij zou aan het lappen zijn.
Ik hoor die praatjes al niet meer. De waarheid is dat hier nu ongeveer 10 koppeltjes zitten plus een aantal dat zit te wachten op verstuur naar China. Onder die 10 koppels de "bis duiven" en meer dan 10 koppels zullen het niet meer worden.
En opleren? Ik heb welgeteld twee duiven gelapt.
Denk je met betrekking tot je verkoop wel eens "dat had ik niet moeten doen, of dat had ik anders moeten doen, of dat zou ik een volgende keer doen?
Ik ben prima tevreden, maar zal niet ontkennen dat ik slapeloze nachten heb gehad.
. Van Leo kwamen veel slechte duiven maar ook enorm goede. Willem de Bruijn hoorde tot degeen die er enorm mee lukte. Hier Jacob, de beste duif van de Bruijn in 2013 en nog een nazaat van de Kleine Blauwe x de eigen gouden eigen soort.
Vanwege het vasthouden van de duiven in China?
Dat ook, maar vooral vanwege al die persratten. Weet je, ik begon al die publiciteit te haten. Van geen enkel tv station of krant mochten ze hier binnen. Niemand heb ik te woord gestaan.
Heb je door die vermaarde verkoop vrienden verloren?
Echte vrienden verlies je niet door zo iets. Dus nee. Hier komen heel veel mensen over de vloer, vooral Nederlanders.
Als dat al bij elkaar 1.000 mensen waren dan zijn er 995 blijven komen.
Zien we de naam Leo Heremans ooit nog op de uitslagen?
Ik hoop van wel. Maar het zal nooit meer zijn zoals het geweest is. Alle weekends mee doen zal er niet meer bij zijn. Hooguit enkele keren als ik daar zin in heb.
Zelf hield ik ooit ook verkopingen. Ik verbaasde me vaak over het koopgedrag. Mindere duiven gingen voor veel geld weg, op de betere werd amper geboden. Had jij dat ook? Was "Bolt", de duif van 310.000 euro, ook je beste?
"Bolt" en directe verwanten waren zeker klassenduiven, maar er zat een betere in de
verkoop.
En dat was?
"De Gilbert" van 2011. Naar mijn mening de beste van allemaal.
Ben je met je Nederlandse inbreng, die duiven van Verkerk en Koopman geslaagd?
Enorm, met beide.
Mogen we daaruit concluderen dat in Nederland even goede duiven zitten dan in Belgi' of zelfs betere?
Betere betwijfel ik, maar even goede dat zeker. Het verschil tussen beide landen lijkt mij dat in Nederland meer slechte zitten. Kijk je moet het zo zien:
Onder elke 100 liefhebbers zitten er in Belgi' pakweg 6 goede, in Nederland 3.
Wat was eigenlijk de beste duif die je ooit had?
Daar moet ik niet lang over nadenken. Dat was zeker "de Jan". Zowel als kweker als vlieger was dat een duif zoals er weinig geboren worden.
De fameuze Kleine Blauwe, ook een Heremans duif in het hok van de Bruijn. Jij lukte heel vaak met duiven die je binnenhaalde. Je kweekt 100 jongen, kiest er daar een stuk of 10 uit om mee te vliegen en je presteert daarmee wonderwel.
Over duivenkennis gesproken. Waar let je eigenlijk op?
Op het geheel. Vooral lichaamsbouw en, nog belangrijker, pluimen!
En de ogen? Zijn er kweekogen?
Daar ken ik niets van. Zeker van kweekogen niet. Een oog moet wel helder zijn, vitaliteit uitstralen, gezondheid ook. Weet je, hier kwamen soms mensen met een foto van ogen van duiven van mij. Van Internet geplukt. "Kijk, duiven met zulke ogen willen we kopen" hoorde ik dan. Na veel zoeken soms vond ik van welke duiven die ogen waren en dat was steeds van de slechtste. Soms van duiven die ik opgeruimd had. Ik heb hier al zo veel mee gemaakt. Echte kenners op bezoek gehad die mijn allerbeste duiven afkeurden vanwege de ogen.
Jij was de koning van het vitessespel. Kan je nog uitblinken als je niet rijdt?
Absoluut. Als ze "in regel" zijn en spontaan flink trainen hoef je er echt niet mee te rijden. En als ze niet in regel zijn heeft het geen zin. Ikzelf reed heel weinig. Met jongen ben je misschien wel voor.
Met welke jongen ben je best, die van de eerste ronde of de tweede?
Ik hield altijd maar een ronde voor mezelf. Maar als je mijn mening wilt weten, ik denk dat je beter af bent met de tweede ronde.
Moeten de hokken boven de koppen van de duiven open zijn of dicht?
Ik weet het ook niet. Ik houd van "open" en als iets goed gaat moet je niet veranderen. Natuurlijk weet ik ook wel dat de hokken bij andere kampioenen van boven dicht zijn. En die mensen moeten ook niet veranderen als het goed gaat.
Speel je jongen beter met gescheiden geslachten of op nest?
Gescheiden geslachten. Ik paarde mijn jonge doffers met oude duivinnen. Wel moet ik zeggen dat, als je weduwschap speelt, want daar lijkt het op, ze minder lang meegaan. Duiven die als jong natuurlijk gehouden worden, dus niet uitgeperst, kan je twee of drie jaar langer spelen.
En je jonge duivinnen dan?
Die werden min of meer verwaarloosd. Als ik het idee kreeg dat er goede bij zaten werden die wel gespeeld.
Waren je beste oude ook je beste jongen?
Meestal wel.
Bij wie zou je, als je helemaal moest herbeginnen, om duiven gaan?
Stickers Donckers, v d Wouwer en Dirk van den Bulck. Stickers Donckers krijgt wel veel over zich heen omdat hij zo veel rijdt maar dat mag iedereen toch. Je moet bovendien niet onderschatten wat een winnaars mentaliteit je moet hebben om er zo veel voor te doen met het drukke verkeer van tegenwoordig.
Zelf had ik van jou een prima kweker en ook een van Geerinckx Die moet toch ook goede hebben?
Ben blij dat je die naam laat vallen. Ik zou hem nog vergeten. De Geerinckx heeft voor de halve fond zeker goede. Heel goede zelfs. Net als de Gaston.
Kan je vandaag de dag nog goed presteren zonder anti biotica?
Zeker weten. Zelf kuurde ik nooit "tegen de koppen", tegen geel een keer per jaar en dat had misschien meer gemogen.
Lees je veel? Kijk je veel op internet?
Weinig. Alleen De Duif. Krijg nog een krantje dat ik niet lees en internet is aan mij niet besteed.
Wat vind je een voornaam bij product?
Op gevaar af uitgelachen te worden wil ik je dat wel noemen. Levertraan. En ook minderalenpoeder mag op een hok niet ontbreken.
Wat zijn de grootste fouten die je in je loopbaan maakte?
Iemand kreeg hier altijd mijn slachtduiven. Op een keer zat hij weer op duiven te wachten om soep van te koken, hij had haast, ik had haast en ik doodde toch wel een van mijn beste duiven zeker. Door haast maakte ik ooit nog een fout. Per ongeluk gaf ik een van mijn beste duiven, nog een zoon van de Olympiade, mee aan een Duitser. Die wilde de duif terug brengen maar ik zei "houdt hem maar". En hij is er goed mee geweest ook.
Bij anderen komen je duiven goed tot op 500 kilometer. Had je zelf niet beter halve fond gespeeld?
Mijn hart heeft altijd bij de vitesse gelegen. Quievrain, amper 100 kilometer, is voor mij het ultieme genieten. Dat anderen er "verder" mee lukken kan ik wel verklaren. Als ik goede duiven bij kocht waren dat meestal halve fondduiven.
En er gaan er nog veel lukken met mijn duiven op de verdere afstanden. Bij de verkoop van De Duif (enkel jonge duiven) zat echt het beste dat ik had.
Wat is de beste duif die je ooit kocht?
Den Olympiade van Gust natuurlijk. Gust is een man met een gouden hart. (Typisch Leo Heremans, zolang ik hem ken heb ik die nog nooit een verkeerd woord over de medemens horen zeggen. A. S.).
Gust is inderdaad een prachtkerel. Ik had er van de Olympiade, kon er meer krijgen maar die duif beviel me niet. Ik zat er helemaal naast zo bleek.
Jij niet alleen. Toen die pas op mijn hok zat zeiden velen wat moet je met zo"n duif. Dat wordt hem niet. Er mankeerde inderdaad wel een en ander aan. Grof, niet rassig en pennen niet soepel.
Beute vindt het de meest volmaakte duif die hij ooit zag. Hij schrijft ook dat hij jou in Nederland groot maakte.
Beute? Hmm. Kende die man niet maar denk dat die me eens aansprak in Houten.
"Ik heb goede van jou" zei die. Ik was even verbaasd want die had hier nooit duiven gehaald. Via anderen misschien? Geloof dat die nadien ooit eens hier geweest is.
Het is makkelijk een duif te beoordelen als je weet hoe goed die is. Maar als hij het aan die duif zag zal hij wel meer melker zijn dan ik zeker? Ik blijf er bij dat de Olympiade wat grof was. Dat hij zo goed kweekte heeft ook mij verbaasd.
Hoe ga je te werk als je duiven samen zet?
Alles draait om dat ene koppel. Dat echte superkoppel. Dat wil ik eerst samen stellen.
Dan span ik me in om nog een stuk of vijf prima koppels te formeren en voor de andere hoop ik op geluk.
Zou ik eens mogen zien hoe je een duif keurt?
Geen probleem.
Ik toonde hem de 730 van 2013. Weinig gespeeld maar mijn favoriet voor 2014.
Leo streek eens langs de duif. Opende de vleugel. Streek weer eens, keek naar het kopje en opende weer de vleugel.
Leo: Enorm zacht en rijk gevederte. Slim pienter kopje, met sprekende ogen.
Dit zou een prima vlieger kunnen zijn. Vooral de pluimen bevallen me.
Vlieger zeg je heel nadrukkelijk?
Om te kweken vind ik hem achter iets te zwak. Dit kan je natuurlijk ondervangen door er een duivin tegen te zetten die heeft wat deze duif niet heeft.
Ook gespierd genoeg?
Van spieren ken ik niets. Deze duif is gezwollen en gespannen. Maar of dat spieren zijn of vet? Ik ken echt het verschil niet.
Tot zover Leo, de man die geschiedenis schreef met duiven en die ik weer dank voor zijn tijd. Vreemd toch hoe juist de allergrootste kampioenen beweren weinig of niets van duiven te kennen.