In gesprek met Eric Limbourg
Ik was ooit eerder bij die man in Brussegem geweest maar toen was alles anders. Wat ik nu verwachtte was een huis bewaakt door mannen die er uitzien alsof ze heel hun leven nog niet hebben gelachen; een pistool aan de riem plus een taser en wapenstok. Gevaarlijk bassende honden in de tuin, wachttorens met scherpschutters. Maar niets van dat alles. We werden niet eens gefouilleerd. Vanwaar deze verwachtingen?
Onze gastheer heeft veldslagen moeten leveren, zich moeten verdedigen tegen pseudo sportgenoten en beleidsmensen of zogenaamde beleidsmensen.
Maar hij is geen quitter, wel iemand die voor niets en niemand terug deinst als hij meent dat hem onrecht wordt aangedaan. Niet voor advocaten en niet voor de KBDB. De man was ooit geschorst en ook geconfronteerd met meerdere diefstallen of pogingen daartoe.
Hoe de ontvangst dan wel was? We werden hartelijk welkom geheten.
Die man was Eric Limbourg, the one and only.
COME BACK KID
Eric is wereld top. Beschrijven wat hij nog niet won is eenvoudiger dan al zijn triomfen weergeven.
Hij is geen bescheiden brave volgzame Vlaming zoals er zo veel zijn, wel iemand met een onuitblusbare winnaars mentaliteit. Als jonge gast had hij twee passies, voetbal en duiven. Als voetballer bij Anderlecht was hij goed, maar "goed" is niet goed genoeg als je Limbourg heet. Dus werd het duiven en alleen maar duiven. Meteen al werd hij provinciaal jeugdkampioen maar hij daverde voort. En nu, anno 2015, is hij bekend tot in alle uithoeken van deze planeet waar met duiven gespeeld wordt. Ook verbaal staat hij zijn man. Met hem praten betekent onafgebroken bij de les zijn, want elk woord dat hij zegt heeft betekenis, van pijnlijke stiltes is nooit sprake. Zijn weg naar de top ging, zoals gezegd zeker niet over rozen.
Maar zijn gelijk halen of strijd voeren is uiteraard niet zijn hobby, met duiven spelen des te meer. ZES keer heeft hij verkocht maar hij kwam even zo vele keren terug. Omdat hij ALTIJD terug komt. Een ZEER BEKNOPTE impressie van wat "de come back kid" uit Brussegem zoal presteerde.
HIGHLIGHTS
- General Champion KBDB 2014 - 2' Nat Ace KBDB Fond Yl 2014 - 6' Nat Champion KBDB Fond Yl 2014 - 6' Nat Champion KBDB Gr H Fond Yl 2014 - 12' Nat Ace KBDB Gr H Fond Oude 2014 - Koning Brabantse Unie 2014 - Winnaar Oscar Halve fond Brabantse Unie 2014 - Winnaar Oscar Fond Brabantse Unie 2014 - 1' Brabantse Unie Halve Fond Jonge duiven 2014
35 x 1' - 1 International Perpignan 17.965b (932km) - 1 National Perpignan 6.248b (932km) Tijd om hem aan het vrageninfuus te leggen.
Herinner je je nog dat ik hier ooit eerder was?
Of ik me dat nog herinner. Bepaalde bezoeken vergeet je nooit. (knipoog). Moet nu 25 jaar geleden zijn. Je loste hier toen je jongen weet ik nog. Nu geen 25 jaar meer weg blijven, he?
Hmm. Jij was al erg jong een kampioen in duivensport, nietwaar?
Klopt. Op mijn 18de ben ik zelfstandig gaan spelen bij mijn grootouders en werd meteen provinciaal kampioen beginnelingen en 3' Nationaal kampioen beginnelingen.
Met wat voor duiven was je aanvankelijk zo succesvol?
Dat waren er van De Vogeleer, een "garagist" uit Vlezenbeek, die had nog de zuivere Janssens en presteerde het om van 2.500 duiven de 20 eerste te winnen. Weet je, ik voetbalde toen ook. En omdat goede voetballers toen al op een voetstuk stonden kreeg ik goede contacten met kampioenen van die tijd die het een eer vonden mij iets van hun beste te schenken.
Wanneer kwam de ommezwaai naar fond en grote fond?
Ik was al jong zo duiven gek dat ik alles wilde. Van een ommezwaai naar de fond door inbreng van andere duiven kan je hier niet spreken. Ik ging daar geleidelijk heen met de soort die ik had. De Vogeleerduiven dus en ook soort van wijlen mijn vader. Dat was wel een vitesser maar zijn duiven stamden af van fondduiven.
Trouwens, kan je in moderne duivensport wel een onderscheid maken tussen vitesse en fond? De echt goede vitesseduiven kunnen veelal ook verder. Veel snelheidsspelers zouden verbaasd zijn als ze wisten tot wat hun duiven op verdere afstanden in staat zijn. I in 1991 had ik de eerste 2 Nationale Asduiven op de fond. Die stamden van duiven waar mijn vader vitesse mee speelde. Daar zat dus wel fondbloed in.
Hoe heb je vervolgens je stam uitgebouwd?
In die tijd had ik het nog niet breed. Mijn vader en ik spaarden om duiven te kunnen kopen en daarvoor gingen we meestal niet naar liefhebbers maar naar publieke verkopen. Verder moet gezegd dat ik toen, als jonge gast, door velen goed behandeld ben. Namen noemen doe ik liever niet. Ik haalde ze op veel plaatsen.
Namen hebben me overigens nooit erg ge'nteresseerd.
Over "vitesseduiven die fond aan kunnen" trouwens nog iets. Ik heb ooit van jou (A S) nog een duif gekocht in een publieke verkoop en' kweekte er een Olympiade duif uit op de fond. "Goede soort zei je destijds, maar speel ze niet te ver." De kinderen presteerden hier tot 800 km.
Het mooie van duivensport kennen we, maar waaraan stoor je je?
Hetzelfde als waaraan veel kampioenen zich storen. De afgunst
Hoe komt het dat je in Nederland nooit bent door gebroken? Is dat misschien omdat ze daar denken dat hun fondsoort al goed genoeg is?
Ik denk dat ze daar een verkeerd beeld van me hebben.
"Die Limbourg? Weer zo"n fondspeler met een massa duiven." Weet je, ik heb geen massa duiven en' ik ben geen specifieke fondspeler. Won ooit de 10 eerste van Vierzon en dat kan je toch geen fond noemen.
Misschien heb ik soms een te grote bek. Als ik iets op mijn lever heb zal ik niet zwijgen zoals veel Belgen doen. Die zijn veel te braaf. Ik zeg wat ik denk, draai nergens om heen.
Een Nederlands trekje in je karakter?
Hmm. Misschien. Of men heeft me zo gemaakt. Ik heb in mijn leven al te veel moeten vechten om overeind te blijven en het zo ver te brengen. Je weet wat ik bedoel.
Wat is de beste zet die je ooit deed?
Eigenlijk niets speciaals of het moet mijn instelling zijn. Heb heel mijn leven vooral geloofd in de goede duif en niet in randzaken waar anderen zo veel belang aan hechten.
Maakte je ooit grote fouten?
Blijf je hier logeren? Ik maak die dagelijks. Hindert ook niet, zolang je dat maar onderkent. Een probleem heb je wel als je je niet bewust bent van de fouten die je maakt.
Heeft iemand als Eric Limbourg ook mindere jaren?
Natuurlijk, wie niet? 2013 was met name minder. Maar "luctor et emergo" zeggen de Zeeuwen. "Ik worstel en kom boven."
Mag ik ook weten hoe je worstelde en weer boven kwam?
Je mag alles weten. De duiven wilden maar niet in vorm komen. Ben naar diverse dierenartsen geweest. "De koppen" wisten ze bijna zonder uitzondering. Maar mijn gevoel was dat het iets anders moest zijn. Duiven ook laten onderzoeken in 2 labo"s. Kreeg 2 verschillende diagnoses. Uiteindelijk bleek het probleem stafylokokken in de kop te zijn.
Hoe heb je dat opgelost?
Cosumix plus. Daarop reageerden ze onmiddellijk. Het is zoals je zelf vaak schrijft. Op medicatie moeten duiven meteen reageren. Zo niet, schakel maar over op iets anders."
Wat vind je van die kampioenen die hun duiven amper of niet medisch begeleiden?
Heb mijn bedenkingen bij mensen die dat beweren. Medisch ingrijpen? Soms moet je. Weiger je dan draai de klok terug en kom je vroeg of laat jezelf tegen.
Geloof je in uitroken van de hokken en ontsmetten? .
Heel zeker. Ik doe beide. Weet je, Virkon S is zelfs in zeer kleine dosering een goede ontstmetter in het drinkwater, maar uiteraard wel in zeer kleine hoeveelheden.
Nu richtte ik me tot compagnon Geert (De Clercq dus). "Die Eric moet heel speciale melkersgaven hebben. Heeft hij ook gebreken?"
Geert: Zijn grootste gave is een zelden geziene wilskracht of noem het doorzettingsvermogen. Een gebrek? Nogal opvliegend van aard zeker.
Je speelt met veel duiven Eric. Begrijp je de frustraties van de kleine man?
Niet echt. Voor Nationale kampioenschappen bijvoorbeeld tellen de 2 eerstgetekenden. Ben je dan voor als je veel duiven speelt?
En dat ik dat met veel duiven speel is een wijdverbreid misverstand. Ik speel mijn
duiven veel en dat is heel iets anders. Ik zal je enkele voorbeelden geven:
- Perpignan "14 4 mee: 1' Internationaal 19.965d en 3/4
- Internationaal Bordeaux 4 "10 7 mee: 1' Internationaal 6.686d 3/7
- Perpignan "11 1 mee: 48' Nationaal 5.591d
- Narbonne. 2 Mee en 2e Nationaal.
Welke duiven die je inbracht hadden een grote impact op je kolonie?
Met andere woorden van wie bekwam je ooit goede duiven?
Te veel om op te noemen. Weet je, ik heb zes keer bijna totaal verkocht (behalve de jongen). Niet zozeer om het geld maar om mezelf te bewijzen.
Nadien kocht ik weer in, momenteel meer op advies van Geert als ik versterking zoek. Die pluist alles uit op internet.
Er moet toch EEN duif zijn die er uitsprong bij al je aankopen?
Hmm. Als ik er dan toch een moet noemen is het "de Slimme" van Paul Driessens uit Vilvoorde. Geen wereldberoemde naam misschien maar die "Slimme" was een super met 3 maal 1e provinciaal. Heb die gekocht, verkocht en weer terug gekocht.
Dat zegt al genoeg. Daar zat nog soort in van Verbruggen en Houben.
Als ik hier een pak geld op tafel zou leggen om te besteden naar wie zou je gaan?
Zou dan geen ronde jongen kopen maar een superduif van een kleine, liefst uit de buurt. Iemand ook die medisch niet al te slim mag zijn.
Maar probleem is dat er zulke grote kleinen vroeger meer waren dan nu. Aelbrechts was ooit zo"n man. Sjonge, wat had die goede. Ik was de eerste die er op de stoep stond en was al met de beste weg voordat anderen over hem gehoord hadden. Weet je dat ik, het moet rond 2003 geweest zijn, ook heel het hok de Rauw Sablon op kocht?
Iedereen die ik ondervraag beweert dat hij slecht ligt. Hoe zit dat met jou?
Ik woon centraal en dan kan je niet zeggen dat je goed ligt. Akkoord, ik lig ook niet slecht maar het grote voordeel dat men in Vlaanderen en Limburg soms heeft als de wind hen gunstig gezind is heb ik nooit.
Zo won ik verleden jaar een 1e provinciaal met een voorsprong van 40 minuten. Maar nog zat iemand in Vlaanderen me voor. Alles zat toen trouwens daar.
Waar zitten de beste duiven? Meen ook jij van in je eigen streek?
Ik zal toch in ieder geval liefst in eigen streek kopen als ik versterking zoek.
Je bent al op veel hokken geweest. Wiens duiven maakten indruk. En wie als liefhebber?
Als jonge gast was ik bezeten van de Janssenduiven van De Vogeleer. Als liefhebber maakte Jef De Ridder op mij een enorme indruk. Tegen Jef was in de 80-er jaren niet te spelen.
Wat is het grootste fabeltje/de grootste flauwe kul in duivensport?
Velen zoeken het in zaken die er niet toe doen. Bijproducten bijvoorbeeld.
Geef jij daar dan niet in?
Ik geef die volop, maar denk dat dat meer is om mezelf gerust te stellen. Of ze echt iets toevoegen betwijfel ik.
Wat vindt U van de ogen theorie?
Ook allemaal kul.
Van wie heb je veel geleerd?
Vooral van mijn vader, van eerder genoemde De Vogeleer ook en Jef De Ridder.
En natuurlijk van mezelf. Door fouten te durven maken die je vervolgens nooit meer maakt.
Lees je veel? Kijk je veel op internet?
Vroeger las ik veel, nu veel minder. Internet wordt vooral gebruikt op mijn speurtocht naar goede maar dat is toch eigenlijk meer het werk van Geert.
Iets over je idee'n omtrent hokken en verwarmen?
Mijn hokken zijn boven voor tweederde dicht. Bij vochtig weer gaan de verwarmingsplaten soms aan. Niet door middel van thermostaten of zo, maar puur op gevoel.
Heeft voeren veel belang? Moeten fondduiven anders gevoerd worden? Moeten die extra energie mee krijgen? Opgevoerd?
Ik denk het wel. Naarmate de inkorfdag nadert krijgen ze meer eiwitten, vetten en vooral geef ik veel mais.
En rijden? Voegt dat iets toe?
Ik denk het wel, maar doe het zelf niet. Ik speel ze liever veel. Trouwens, als je zo veel rijdt als sommigen met hun jongen doen ben ik bang dat je ze te zeer uit perst.
Wat deden je beste duiven als jonge duif? Zijn prestaties dan de norm bij de selectie?
Over het algemeen waren mijn beste oude ook in hun geboortejaar de betere duiven.
Bij de selectie kijk ik inderdaad naar de prestaties. Veel prijzen winnen als jonge duif zegt me overigens niet veel. Vroeg vliegen des te meer.
Verder durf ik jongen toch wel 5 of 6 fondvluchten geven. Alles hangt in duivensport af van de situatie van het moment. Daar moet je op in spelen.
Wat doe je als er een speciale vlucht op het programma staat? Medisch?
Spuiten zoals sommigen doen gebeurt hier nooit. Soms durf ik wel een kuur geven ja. Maar niet systematisch.
Hier ook problemen met jongen zoals Adeno en verliezen.
Adeno zeker, maar dat lijkt elk jaar toch minder te worden. En jongen verliezen doe ik even goed als anderen. Niet zo zeer van de vluchten maar aan huis.
En in de winter. Komen je duiven los of'?
In de ruitijd komen ze niet los, maar als ze eenmaal ingeruid zijn wel. Overigens heb ik hier voor de hokken wel voli'res aan laten brengen.
Een hint aan beginners?
Niet geloven in bijzaken, wel in de goede duif. Beginnen met de lat laag te leggen en geleidelijk hoger. Maar je moet er wel over heen kunnen springen. Daarmee doel ik niet te snel te veel willen.
Tot slot:
Totdaar Limbourg, bijgestaan door compagnon Geert De Clercq. Patrick Draye en Pierre Moens, die ook bij dragen in de successen, hoorden hem goedkeurend aan.
Eric is allesbehalve een grijze muis. Een man van wie je weet wat je aan hem hebt want waar anderen zwijgen zegt hij "zijn gedacht".
Zo is hij sceptisch over Nederlandse overnachtduiven voor de grote eendaagse fond in Belgie. Hem was ook opgevallen dat Nederlandse duiven op vluchten als Barcelona domineren. Ze werden door Eric ingevoerd, uitgetest en te licht bevonden. Tenminste' voor vluchten met morgenlossing.
900 Kilometer op een dag vliegen vergt kennelijk een ander type duif.
Opvallend lange duiven zagen we er. Zoals bij Jos Joosen en Rudi Desaer.
De eerste duif die ik in handen kreeg was zo"n langer type. "Vind je dat al een lange duif?" Vroeg hij oprecht verbaasd. En toen ging hij zijn echte klasbakken halen. En inderdaad, die waren nog langer.
Selectie gebaseerd op prestaties op fondvluchten met morgenlossing hebben deze evolutie kennelijk ingeluid.
Verder zullen mensen als Eric de toon blijven zetten zolang de sport bestaat. Omdat ze te bezeten zijn van duiven, te slim en te volhardend om daar te komen waar zo weinig plaats is: AAN DE ABSOLUTE TOP.